Fransman steelt €1,1 miljoen aan bitcoin (BTC) als wraak op ex-werkgever

Het is één van grootste misdrijven uit de bitcoin geschiedenis in Frankrijk. Een ondernemer wilde wraak op zijn voormalige vrienden en collega’s en stal 182 bitcoin (BTC), omgerekend €1,1 miljoen.

Fransman steelt 182 bitcoin na interne ruzie

Hoe is dit drama begonnen? Een groep vrienden begon in 2013 een IT-bedrijf en dat liep enkele jaren op rolletjes. Ze maakten winst en de business ging goed. Totdat er intern een enorme machtsstrijd ontstond over het leiderschap. Kortom, teveel kapiteins op het schip.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De uitkomst was dat één van de oprichters het veld moest ruimen. Deze man, de latere verdachte, vestigde zich in eerste instantie buiten Frankrijk op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Hij was echter niet vergeten wat hem was aangedaan. In het buitenland leerde hij zich de fijne kneepjes van het hackersvak aan.

1,1 miljoen euro

Uit het politieonderzoek van de Franse regio Calvados blijkt dat de man tussen december 2018 en januari 2019 diverse transacties deed vanuit het buitenland.

Hij wist – omdat hij ook het interne IT-systeem kende – 182 bitcoin (BTC) te stelen van de interne bitcoin wallet. Omgerekend gaat het om een bedrag van 1,1 miljoen euro.

Juist omdat hij voorkennis had, wist hij nooit de dagelijkse opnamelimiet te overschrijden. Daardoor ging er intern geen alarm af. Zijn voormalige collega’s roken echter onraad, kwamen achter de diefstal en deden aangifte bij de politie.

Na enkele maanden wisten de rechercheurs de digitale wallet te achterhalen én de verdachte achter de bitcoin wallet.

Op dat moment hield de verdachte zich op in zijn thuisland Frankrijk. Het is onduidelijk waarom hij niet gevlucht was. Dacht hij niet meer gesnapt te worden of had hij heimwee?

Arrestatie

De verdachte is vorige week gearresteerd in het departement Calvados, in het noordwesten van Frankrijk. Deze regio staat bekend om het bekende drankje, maar aan de kust nestelt zich ook de nouveau riche.

Gearresteerd en wel heeft hij aan de autoriteiten zijn daad toegegeven, ingegeven door wraak. Hij wordt onder meer witwassen en internetoplichting ten laste gelegd.

Een lokale rechter heeft hem een reisverbod opgelegd wachtende op zijn rechtszaak. De aanklager in Parijs wil hem in hechtenis laten nemen.

Bron: Russia Today

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfraude

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...