Hup Bitcoin met Alejandro de la Torre: ‘Binance gevaar voor Bitcoin mining’

347 totale weergaven

Binance die 15% van alle Bitcoin rekenkracht naar zich toe wilt trekken. Een gevaar voor de Bitcoin mining pool industrie en het bitcoin netwerk, zo oordeelt Alejandro de la Torre, vice-president bij Poolin’, in een nieuwe aflevering van Hup Bitcoin.

Binance maakt bij monde van CEO Changpeng Zhao bekend een Bitcoin mining pool te starten. Ze lokken nu nieuwe miners met een fee van 0%, een doorn in het oog van andere pools.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De la Torre daarover:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Binance als mining pool maakt het Bitcoin netwerk meer gecentraliseerd. We zijn niet vergeten dat Binance de blockchain van Bitcoin wilde terugdraaien nadat hun beurs gehackt was in 2019. Die reorg zou rampzalig voor Bitcoin zijn geweest'. [/penci_blockquote]

Volgens recente data heeft Binance nu 2,9% van de Bitcoin rekenkracht in handen.

Hup Bitcoin #28 direct luisteren?

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door twee Nederlandse brokers: Bitcoin Meester en SATOS.

Meepraten? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Bitcoin mining met Poolin'

Het Chinese Poolin’ geldt als één van de grootste mining pools ter wereld. Terwijl De la Torre sinds 2013 actief is in de internationale en Nederlandse Bitcoin (mining) industrie.

Een mining pool combineert alle cumulatieve hashing power van een groot aantal mining bedrijven. Door te poolen is de kans groter de pool een block vindt. De verdeling van de block reward (6,25 BTC + fees, red.) gebeurt naar rato onder de aangesloten miners.

Dus levert een miner 20% van de hashing power van een mining pool, dan ontvangt deze ook 20% van de block reward. Het verdienmodel van Poolin'? Ze ontvangen een vergoeding (2,5%) voor het organiseren van de pool.

Hup Bitcoin met Alejandro de la Torre: 'Binance gevaar voor Bitcoin mining'

Bitcoin halving: de effecten

De la Torre legt uit dat de afgelopen halvening logischerwijs heeft geleid tot een daling van de hashrate, de rekenkracht van het bitcoin netwerk. Op moment van schrijven is de rekenkracht 102 miljoen terahash per seconde, volgens Blockchain.com.

Hij zegt: 'In onze mining pool is grofweg rond 20% weggevallen na de halving en dat geldt voor de meeste mining pools. Variatie in rekenkracht is normaal. Ik zie de daling als kortstondig.

We hebben relatief veel miners die in China gevestigd zijn. Door de goedkope stroom daar kon men winstgevend minen met een Antminer S9. Sommigen betalen slechts 2 dollar per kilowattuur stroom, wat belachelijk laag is.

Ook de difficulty rate van het netwerk zal afnemen, naar verwachting een bijstelling van 6%. Dat heeft tot gevolg dat de hashrate weer gaat toenemen'.

Great Mining Migration

Volgens De la Torre is het populaire S9 model van zijn voormalige werkgever Bitmain eind dit jaar compleet uitgefaseerd.

Hij licht toe: 'Miners gaan hun machinecomplex compleet vernieuwen. Veel miners delven al met de nieuwste modellen. De vraag is groot, zo weten we dat de S19 tot september is uitverkocht'.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Wil je weten wat Bitcoin gaat doen, ook qua prijs? Kijk dan naar de ontwikkeling bij bitcoin mining, want de fundamentals van mining zijn ijzersterk'. [/penci_blockquote]

Een andere factor die in het voordeel van miners uitspeelt is de start van het regenseizoen in het zuidwester van China, dat loopt van mei tot september. Dat heeft tot gevolg dat het waterpeil stijgt en de waterkrachtcentrales goedkoper energie kunnen produceren. Dat leidt tot een goedkopere stroomprijs voor afnemers zoals miners, tot wel 2 dollarcent per kilowattuur.

Dat heeft tot gevolg dat miners uit het noorden, waar goedkope kolenstroom voorradig is, migreren naar het zuidwesten. De la Torre noemt het de Great Mining Migration.

'Door de combinatie van nieuwe machines én de nog goedkopere stroom gaat de rekenkracht van het bitcoin netwerk keihard omhoog de komende maanden'.

Trendverschuiving

Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de hashing power uit China afkomstig is. Niettemin ontstaan er ook op andere plekken steeds meer hot spots voor mining. Onder meer in Iran, Kazachstan, maar ook in Noord-Amerika, IJsland en Scandinavië.

'Een van de grootste uitdagingen bij mining is het opschalen van je operatie. Het aantal chipfabrikanten in de wereld is beperkt. Die chips gaan eerst naar smartphones en spelcomputers voordat ze naar mining rigs komen.

Dat het Taiwanese TSMC nu ook een chipfabriek opent in Arizona juicht hij toe. Wel verwacht De la Torre dat de exponentiële groei in rekenkracht eindig is.

'Op den duur kun je de chips niet nog kleiner maken. In de nieuwste modellen zitten 7 nanometer chips. Ik verwacht de 5 nanometer chips pas over 4 jaar. Met de huidige modellen zoals de S19 en de Whatsminer S30 moeten miners zeker 4 jaar winstgevend kunnen minen'.

Dat het Amerikaanse Layer 1 nu ook mining rigs gaat produceren, is een goed teken. Want het betekent meer concurrentie en kan ervoor zorgen dat meer rekenkracht naar het westen verplaatst.

Een van de risico's in China is de natuur. In het verleden zijn mining farms geraakt door bijvoorbeeld aardbevingen en modderstromen. Dat is slecht voor het bitcoin netwerk'.

Binance

Dat Binance eind april is gestart met een mining pool, schiet bij De la Torre in het verkeerde keelgat.

Hij zegt daarover: 'Dat Binance nu ook Bitcoin gaat minen, is een bedreiging voor de veiligheid en de decentralisatie van Bitcoin. Hackers kunnen de mining activiteiten van Binance aanvallen.

Deze beurs is in mei vorig jaar nog slachtoffer geweest van een hack waarbij $40 miljoen aan Bitcoin is gestolen'.

Vlak na die hack wilde de CEO van Binance de transacties op de bitcoin blockchain terugdraaien. Dat is echt gekkigheid! Een reorg is namelijk héél slecht voor de geloofwaardigheid van Bitcoin.

Poolin’ was daar destijds faliekant op tegen en met ons vele andere pools. Ik zie voorlopig geen pool die 51% van de hashpower innemen. De pools houden elkaar nu goed in evenwicht'.

Anchor

Youtube

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...