Iran geeft groen licht voor 14 nieuwe Bitcoin mining farms

979 totale weergaven

Iran geeft groen licht voor de komst van 14 nieuwe Bitcoin mining farms. Bovendien verlaagt het land haar stroomtarief voor miners met maar liefst 47%. Allemaal bedoeld om wereldwijd te concurreren op de markt, waarbij eenheden stroom worden omgezet in eenheden Bitcoin.

Bitcoin mining in Iran

Om te kunnen opereren in het land is vereist dat operators zich laten registreren bij de Iraanse regering. Ze moeten onder meer hun bedrijfsgegevens, de grootte van hun machinecomplex en het type apparatuur aan de overheid overleggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elke farm mag een maximale capaciteit van 300 Megawatt hebben, zo meldt Bitcoin.com op basis van de lokale nieuwssite Mehr. Ter vergelijking: de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele heeft een capaciteit van 515 MW.

Het is niet de eerste keer dat de overheid licenties verstrekt. Uit marktonderzoek blijkt dat er al ruim duizend vergunningen zijn afgegeven in de periode juli 2019 tot januari 2020. Onder meer het Turkse iMiner ontving een licentie om in het land te gaan minen.

Ook heeft het land opgetreden tegen profiteurs van de goedkope stroom in het land. Volgens Mostafa Rajabi Mashhadi, werkzaam bij het ministerie van Energie, zijn er 1.000 mining farms ontmanteld.

De stroomprijs is met $0.01 tot $0.05 per kilowattuur (kWh) zeer laag te noemen. Dat komt onder meer omdat het land relatief veel olie wint.

Wel heeft het land te maken met sterke regionale schommelingen qua verbruik. In het piekseizoen, tussen juni en september, ligt de stroomprijs vier keer zo hoog vanwege de hoge vraag.

Dat is de reden dat het energietarief nu verlaagd is. Voorwaarde is wel dat miners ook geld steken in energiebesparende of – opwekkende projecten in het land.

Rekenkracht

Volgens de Bitcoin Mining Map heeft Iran circa 4% van de hashing power van het bitcoin netwerk in handen. Miners gevestigd in China hebben met circa 66% verreweg de meeste rekenkracht in ‘bezit.

Het is geen geheim dat Iran een stevige grip wilt houden op de Bitcoin die in het land wordt gemaakt. Maar het is onbekend of miners ook daadwerkelijk een deel van hun inkomsten aan de overheid moeten afstaan, naast de licentiekosten.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd