Opgelet! Bitcoin dieven sturen smsjes en mails naar eigenaren van Ledger wallets

Opgelet! Gebruikers van de Ledger hardware wallet krijgen emails en sms’jes van criminelen die Bitcoin (BTC) willen stelen.

De boeven doen zich via SMS en email voor als de hardwarefabrikant Ledger en proberen zo toegang te krijgen tot jouw wallet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

SMS

Er zijn tal van datalekken geweest in de bitcoin industrie. Daarbij zijn veel persoonlijke gegevens gestolen. Die data kan gebruikt worden door criminelen om contact met je te zoeken.

In onderstaande SMS word je uitgenodigd om naar een neppe website te gaan die niets te maken heeft met Ledger. Daar moet je vervolgens een ‘upgrade’ downloaden.

Download je de nieuwe software? Dan loop je een grote kans dat de criminelen er met je geld vandoor gaan.

De developers van een bitcoin wallet zoals Ledger vragen niet om je gegevens en zullen je ook niet via SMS op de hoogte stellen van een update.

Neppe SMS van Ledger

Opgelet! Bitcoin dieven sturen smsjes en mails naar eigenaren van Ledger wallets

Ledger phishing mail

De afgelopen dagen zijn er tig mailtjes gestuurd vanaf het mailadres [email protected]. Maar vergis je niet, dit heeft niets te maken met de ‘echte’ Ledger. Het gaan om scammers die je jouw Bitcoin willen aftroggelen.

Ledger is bekend van hun hardware wallets. De Nano S en Nano X behoren tot de meest gebruikte wallets ter wereld. Het Franse bedrijf heeft dus ook een flink klantenbestand. Maar eind juli ging het hiermee mis en kregen hackers het in handen.

De oplichters spelen hier met hun recente fake phishing mailtjes heel slim op in. Ze noemen dat ‘jouw cryptocurrency een risico lopen’ en dat je daarom actie moet ondernemen. Maar zodra je op de button in de mail klikt gaat het mis.

WEES GEWAARSCHUWD: KLIK NIET OP LINKJES IN DEZE E-MAILS. Ledger Live heeft voor zover bekend geen data breaches en het gaat juist mis zodra je de aanwijzingen uit de mail volgt.

Bitcoin oplichting

Zodra je op deze link klikt, kom je namelijk op de website ledgėr.com, en je ziet het al: de webpagina heeft een kleine aanpassing vergeleken met Ledger (namelijk ė in plaats van e). Op die manier leiden ze jou om de tuin.

Nota bene: Ledger kan helemaal niet weten of iemands Bitcoin in gevaar is. Jij hebt zelf de private keys in handen en als je de hardware wallet veilig bewaart en er niets mee doet is jouw Bitcoin sowieso veilig. Zodra je het apparaatje connect aan Ledger Live of aan het internet kunnen de oplichters pas toeslaan.

Eind juli maakten de hackers meer dan 1 miljoen e-mail adressen buit en lekten er ook nog eens van 9500 mensen de persoonlijke gegevens uit. De kans is zeer aannemelijk dat ze de nu proberen toe te slaan met deze actie.

Het devies aan iedereen is dus: vul nooit zomaar de seed phrase of private key in. Niet op websites, maar ook niet op software die net is geüpdatet. Klik ook niet zomaar door vanuit e-mails om zo – in alle haast – rechtstreeks in de handen van de scammers te lopen.

?s=21

Heb je vragen over dit nieuws? Kom voor de zekerheid even langs in onze Telegram chat!