Betaalkanaal op Lightning Network eerder open dan anoniem, aldus BitMEX
Het Lightning Network groeit met de dag en dat trekt ook nieuw onderzoek aan. Zo ook de onderzoeksafdeling van BitMEX, de grootste bitcoin beurs ter wereld naar volume.
Lightning is bedoeld om de onderlaag van het bitcoin netwerk niet over te belasten. Ook zijn de transacties sneller, goedkoper en anoniemer voor de gebruiker.
Lightning Network
Elke LN node heeft een eigen bitcoin adres op de onderlaag van BTC. Voor het versturen van bitcoin (en sats) is het openen van een ‘payment’ channel een vereiste.
Gebruikers kunnen kiezen tussen een publieke channel (open voor connectie met een ander channel) of een privé channel, waarvan de privacy meer gewaarborgd is.
Zodra een node sluit (‘closure’), worden de transacties verwerkt door het basisnetwerk van bitcoin.
Het netwerk, gestart in januari 2018, bevindt zich nog in de experimentele fase, maar steeds meer bedrijfjes werken eraan. Zo kreeg Lightning Labs deze week een kapitaalinjectie van 10 miljoen dollar in een nieuwe investeringsronde.
In de ogen van CEO Elizabeth Stark is LN het equivalent van het HTTP-protocol voor bitcoin en blockchains.
Publiek versus privé
BitMEX heeft dus nader onderzoek gedaan naar de verhouding tussen publieke en privé channels. Daaruit blijkt dat er 60.000 zogenaamde ‘non-cooperative channel closures’ hebben plaatsgevonden tot nu toe.
Een groot deel daarvan (72%) zijn publieke (open) kanalen en 28% zijn privé kanalen. BitMEX heeft ook gekeken naar de bitcoin waarde van zowel de publieke als de privé channels.
Daaruit blijkt het volgende:
Daaruit concludeert BitMEX dat het percentage aan publieke channels hoger ligt als de verhouding afgemeten is naar bitcoin waarde in plaats van aantallen channels.
Feitelijk ligt er absoluut en relatief meer bitcoin in publieke channels opgeslagen dan in ‘gesloten’ channels.
Activiteit omhoog
In de onderstaande grafiek zien dat het aantal ‘non-cooperative channel closures’ toe is genomen eind 2018, maar weer is afgenomen in de loop van vorig jaar.
Stel dat er sprake is van een inbreuk van buitenaf, dan kan een channelhouder een ‘boete’ uitdelen aan de aanvaller. Maar het percentage ‘malafide inbreuk’ ligt vooralsnog zeer laag.