Krijgen honderden bitcoin beleggers hun claim bij Mt. Gox nu vergoed?

Het faillissement van de bitcoin beurs Mt. Gox in 2014 staat in het geheugen van menig bitcoiner gegrift. In In een nieuw concept plan staat hoe de verloren bitcoin onder de gedupeerde beleggers wordt gedistribueerd. Komt er een einde aan deze langslepende zaak?

Bitcoin beurs Mt. Gox

Tijdens de roemruchte kraak wisten de hackers niet alleen 850.000 bitcoin te stelen uit de “hot wallet” van eigenaar Mark Karpeles. De aanvallers kregen ook toegang tot 478 klantenaccounts, waarbij 25.000 BTC is gestolen. Deze gedupeerden wachten zes jaar na dato nog steeds op compensatie. Het gaat om honderden claims uit heel de wereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vorig jaar april zijn de voormalige klanten op de hoogte gebracht van het aantal BTC dat zij terugkrijgen.

Nu lijkt er schot in de zaak te komen door een conceptplan dat de claimanten is gedeeld in aanloop naar de tweejaarlijkse vergadering die morgen (woensdag) plaatsvindt.

Distributie

In het concept document staat onder meer beschreven hoe de distributie van de schadevergoeding naar gedupeerde beleggers vorm gaat krijgen. Schuldeisers kunnen met hun zaaknummer inloggen via deze link.

zo krijgen claimanten de keuze of ze hun compensatie in bitcoin of ook deels in Japanse yen willen ontvangen. Opvallend genoeg is ook bitcoin cash een optie. Schuldeisers die niets aangeven, krijgen het automatisch teruggestort in fiat geld.

De compensatie gaat ook in tranches, verdeeld over drie ‘prioriteitsgroepen’. De eerste groep zijn claimanten met de meeste BTC op de beurs. De tweede groep zijn beleggers die tot $2.000 hebben verloren. De derde groep zal in dezelfde verhouding (pro rata) worden gecompenseerd als hun inleg.

Hack en faillissement

Begin 2014 werd bekend dat er in totaal 850.000 bitcoin (BTC) was gestolen van de beurs. Op het moment van de hack was dit $450 miljoen waard, maar inmiddels is de waarde ruim 5,6 miljard dollar. Opvallend is dat de hackers al sinds 2011 toegang hadden tot de exchange.

Mt. Gox was destijds de place to be als bitcoiner en ten tijde van het faillissement in 2014 had het circa 70% van het wereldwijde bitcoin volume in handen. Dat maakte beurs een interessante prooi voor aanvallers. Uiteindelijk wist een hackersgroep controle te krijgen over het admin-account van eigenaar Mark Karpeles.

De aanvallers wisten vervolgens de bitcoin prijs te manipuleren door een grote hoeveelheid sell-orders te plaatsen. De prijs daalt pijlsnel en de hackers slaan tegen een enorme korting een berg bitcoin in.

Bitcoin adres met 80.000 BTC

Eerder dit jaar werd er in deze Reddit draad gewag gemaakt van een bijzonder bitcoin adres, waarop nog 80.000 bitcoin van de hackers zou staan. Het is namelijk het zesde ‘rijkste’ adres wat er is. Volgens opsporingsexperts en insiders is er een verband tussen dit adres en de Mt. Gox hackers. De bitcoin is in 9 jaar tijd niet verschoven.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMt.Gox

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...