
De juridische strijd tegen crypto-uitwisselingen laait opnieuw op. De procureur-generaal van Oregon, Dan Rayfield, heeft Coinbase aangeklaagd wegens vermeende verkoop van ongeregistreerde effecten. Opmerkelijk, want de Amerikaanse beurswaakhond SEC liet begin dit jaar juist een soortgelijke zaak vallen.
De juridische problemen stilt de honger van Coinbase niet. Recentelijk werd duidelijk dat ze bijvoorbeeld de cryptoderivatenbeurs Deribit willen kopen. Ook won het recentelijk rechtszaken waarna de staking-diensten weer aan konden worden gezwengeld.
Nieuwe aanklacht tegen Coinbase: Oregon neemt het heft in eigen handen
Op vrijdag 18 april 2025 diende de staat Oregon officieel een ‘securities enforcement action’ in tegen Coinbase. Dat meldt de cryptobeurs.
Volgens Rayfield zou het cryptoplatform ongeregistreerde effecten hebben aangeboden aan inwoners van Oregon. Hij stelt dat Coinbase hiermee consumentenbedrog mogelijk maakte, door risicovolle investeringen te verkopen zonder passende bescherming of transparantie.
“Oregonians verloren geld, en wij geloven dat Coinbase daarvoor verantwoordelijk moet worden gehouden,” aldus Rayfield in een officiële verklaring.
Volgens de aanklacht hielp Coinbase bij de verkoop van tokens die vatbaar waren voor pump-and-dump-fraude. De staat beschuldigt het platform ervan consumenten misleidend vertrouwen te geven, zonder voldoende controle of transparantie over de risico’s van de aangeboden producten.
SEC laat eerdere zaak vallen onder nieuwe Trump-administratie
Wat deze zaak extra opvallend maakt, is dat de SEC in februari 2025 haar eigen zaak tegen Coinbase liet vallen. Onder voormalig voorzitter Gary Gensler beschuldigde de SEC Coinbase ervan als ongeregistreerde broker, exchange én clearing agency te opereren. Ook het populaire staking-programma van Coinbase zou volgens de SEC in strijd zijn met de wet.
Sinds het aantreden van president Trump is het crypto-beleid van de SEC echter flink veranderd. De commissie heeft recent ook andere onderzoeken stopgezet, waaronder tegen OpenSea, Kraken, Uniswap en Consensys. Volgens critici zoals Rayfield ontstaat hierdoor een handhavingsvacuüm, dat staten zoals Oregon nu zelf proberen op te vullen.
“Als federale toezichthouders zich terugtrekken, moeten staten optreden om consumenten te beschermen,” aldus Rayfield.
Coinbase slaat terug: “Politiek gemotiveerd”
Coinbase noemt de aanklacht van Oregon “obstructie om de obstructie”, en stelt dat het geen inhoudelijke bijdrage levert aan een beter crypto-beleid. Chief Legal Officer Paul Grewal benadrukt dat er juist vooruitgang wordt geboekt op federaal niveau, met nieuwe wetgeving in de maak.
“In plaats van te wachten op duidelijke landelijke regels, kiest Oregon voor een achterhoedegevecht dat innovatie in de weg staat,” zegt Grewal in een blogpost.
Toenemende druk op regelgeving vanuit de politiek
Ondertussen werkt het Amerikaanse Congres aan nieuwe wetgeving voor stablecoins en digitale activa. Zowel Democraten als Republikeinen steunen een snellere regulering van de cryptomarkt. President Trump heeft zelfs aangegeven dat hij tegen augustus een wetsvoorstel op zijn bureau wil hebben.
Deze federale aanpak zou een einde kunnen maken aan de wirwar van regelgeving per staat. Coinbase en andere cryptobedrijven hopen dat dit een duidelijke route biedt voor innovatie én consumentenbescherming, zonder te worden tegengewerkt door losse acties van individuele staten.
Conclusie
De zaak van Oregon tegen Coinbase laat zien hoe verdeeld de VS momenteel is over crypto-regulering. Terwijl de federale overheid gas terugneemt, grijpen staten als Oregon juist harder in. De uitkomst van deze zaak kan grote gevolgen hebben voor hoe de crypto-industrie in de VS wordt gereguleerd, en vooral wie het laatste woord krijgt.
Dutch Blockchain Week - Grootste Web3 event van Nederland
- Dutch Blockchain Week 2025: 19-25 mei in Amsterdam.
- Sprekers: Europese Commissie, BitMEX, Tether, ABN Amro, DNB.
- Bitcoinmagazine.nl: Hoofdmediapartner met exclusieve updates.
- Koop je DBW friend ticket met maar liefst 30% korting!