Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Pro-Israëlische hackers vernietigen $81 miljoen aan crypto van Iraanse beurs Nobitex

Nobitex hack door pro-Israël boeven 593

Nobitex, de grootste cryptobeurs van Iran, werd gehackt door een doelgerichte cyberaanval. Een pro-Israëlische hackersgroep stal voor $81 miljoen aan crypto, maar liet het geld onbruikbaar achter. De aanval was niet bedoeld om te verrijken, maar om een politiek signaal af te geven.

Hoe verliep de aanval op Nobitex?

De hack kwam aan het licht via blockchainonderzoeker ZachXBT, die meldde dat er een fout in de hot wallets van Nobitex was misbruikt. Hot wallets zijn online cryptowallets die directe toegang bieden tot fondsen voor snelle transacties, maar minder veilig zijn dan cold wallets.

Volgens Nobitex werd er voor $81 miljoen aan cryptovaluta buitgemaakt, waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Solana (SOL), Tron (TRX) en Dogecoin (DOGE). De cold wallets bleven buiten schot, en het bedrijf beloofde getroffen gebruikers te compenseren via een eigen verzekeringsfonds en extra reserves.

Wie zit erachter?

De aanval werd opgeëist door Gonjeshke Darande, een bekende pro-Israëlische hackersgroep die eerder verantwoordelijk was voor cyberaanvallen op Iraanse infrastructuur. Hun naam betekent letterlijk “roofvogel” of “predatorische mus” in het Perzisch.

Volgens blockchainanalysebedrijf Elliptic was deze aanval niet gericht op financieel gewin. De gestolen crypto werd namelijk verstuurd naar zogenoemde vanity addresses. Dat zijn zelfgekozen walletadressen met specifieke teksten, zoals:

  • TKFuckiRGCTerroristsNoBiTEXy2r7mNX

  • 0xffFFfFFffFFffFfFffFFfFfFfFFFFfFfFFFFDead

Deze adressen zijn vrijwel onmogelijk te genereren zonder enorme rekenkracht en werden uitsluitend gebruikt om het geld voorgoed ontoegankelijk te maken. Daarmee is duidelijk dat de aanval een politieke boodschap had, gericht tegen de Iraanse regering en haar netwerken.

Waarom was Nobitex het doelwit?

Nobitex speelt een sleutelrol in de Iraanse cryptowereld. Volgens Chainalysis verwerkt het platform meer dan $11 miljard per jaar. Dat is meer dan alle andere Iraanse exchanges samen.

Daarnaast zijn er volgens meerdere onderzoeken, waaronder van Elliptic, duidelijke banden tussen Nobitex en Iraanse machtsstructuren. De beurs zou gelinkt zijn aan de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC), en indirect ook aan door de VS gesanctioneerde groeperingen zoals Hamas en de Houthi-rebellen in Jemen.

Voor Iran, dat onder zware internationale sancties valt, is crypto een belangrijk middel om geldstromen te blijven organiseren buiten het traditionele banksysteem om. Juist daarom is een aanval op Nobitex ook een aanval op een essentieel onderdeel van de Iraanse economie.

Een digitale oorlog: escalatie sinds juni 2025

De timing van de aanval is opvallend. Slechts vijf dagen eerder, op 13 juni, escaleerde het sluimerende conflict tussen Iran en Israël tot openlijke militaire confrontatie. Terwijl raketten werden uitgewisseld, opende zich ook een nieuw front: het digitale strijdtoneel.

Gonjeshke Darande eiste niet alleen de aanval op, maar dreigde ook met verdere acties. De groep riep gebruikers op om hun tegoeden bij Nobitex weg te halen en eiste sluiting van het platform. Toen aan deze eis geen gehoor werd gegeven, publiceerden de hackers op 19 juni de volledige broncode van de beurs via sociale media.

De Centrale Bank van Iran reageerde met maatregelen en beperkte de openingstijden van cryptoplatforms in het land tot tussen 10.00 en 20.00 uur.

Cryptovaluta als geopolitiek wapen

De aanval op Nobitex staat niet op zichzelf. Crypto wordt al jaren gebruikt in het geopolitieke spel tussen Iran en Israël. Israëlische autoriteiten hebben sinds 2021 honderden wallets bevroren die gelinkt zijn aan groepen als Hamas en Hezbollah. In 2023 bevroor Israël voor meer dan $1,7 miljoen aan cryptovaluta. In 2025 waren er opnieuw meldingen van bevriezingen.

Ook wordt crypto ingezet bij spionage. In mei 2025 executeerde Iran een burger die via Bitcoin betaald zou zijn door de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Een maand later pakte Israël drie burgers op die verdacht werden van spionage voor Iran. Minstens twee van hen zouden cryptobetalingen hebben ontvangen.

Andere landen gebruiken crypto eveneens als digitaal oorlogsmiddel. Noord-Korea’s Lazarus Group stal in 2025 voor $1,5 miljard aan cryptovaluta bij Bybit. Eerder was de groep verantwoordelijk voor de Ronin Bridge-hack ($625 miljoen) en de Harmony Bridge-hack ($100 miljoen). Ook Rusland zette in 2022 malware in om crypto-wallets van Oekraïense gebruikers aan te vallen.

Wat zijn de gevolgen voor de cryptowereld?

De aanval op Nobitex laat zien dat crypto niet alleen een financieel systeem is, maar ook een geopolitiek instrument. Waar hacks vroeger vooral draaiden om winst, zien we nu hoe ze worden ingezet als wapen in digitale conflicten.

Voor gebruikers betekent dit dat beveiliging belangrijker wordt dan ooit. Niet alleen om geld te beschermen tegen criminelen, maar ook tegen hackers die namens staten handelen. Voor beleidsmakers betekent dit dat crypto niet langer een niche is, maar een strategisch onderdeel van internationale betrekkingen.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Robin Heester

Robin is een zeer ervaren Bitcoin schrijver. Sinds 2016 is hij al bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met Bitcoin. Hup Bitcoin! :)...

Lees meer over IranIsraëlmisdaad