Rechtbank gebruikt Bitcoin (BTC) als bewijslast tegen drugscrimineel

826 totale weergaven

30 augustus 2019, Verenigde Staten. Het gerechtshof van Utah veroordeelde Aaron Shamo voor kort gezegd ‘het meedoen aan criminele activiteiten zoals het verkopen en moedwillig vervalsen van drugs’.

Ironisch genoeg speelt bitcoin in deze zaak een belangrijke rol als bewijsstuk. Op 20 september legde de rechter de motie tegen de drugscrimineel (met een beetje hulp van bitcoin) aan de kant.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en het Dark Web

Shamo was de eigenaar van een webshop op het Dark Web waar men met Bitcoin drugs kon aanschaffen. De klanten waren individuen en andere dealers vanuit de hele wereld. Via Shamo (en zijn contacten die hij in China had), konden zij fentanyl en andere soorten drugs bij hem verkrijgen.

Hij werd door de politie opgepakt nadat er genoeg bewijs was verzameld, waardoor hij vervolgens kon worden aangeklaagd en veroordeeld. Indirect heeft bitcoin er voor gezorgd dat deze beste man is opgepakt. Bitcoin is voor criminelen dus ook niet (altijd) de uitkomst.

De advocaten van Shamo verweerden echter dat er niet voldoende bewijslast zou zijn voor twee van de vijf openstaande aanklachten. De rechtbank kwam echter met bitcoin als bewijsmateriaal, dat hem uiteindelijk volledig schuldig pleitte.

Bitcoin als bewijslast

In de notitie staat het als volgt beschreven:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De verdachte deed uitvoerig onderzoek naar dingen die met drugs gerelateerde zaken te maken hadden. Hij mailde en berichtte zijn partners met hints en aanwijzingen. Verder had hij het beheer over het Pharma-Master account op AlphaBay (een marktplaats op het dark web, red.) en de bitcoin wallet die hierbij hoorde.”[/penci_blockquote]

Het is dus niet zo zeer de anonimiteit van de transacties die Shamo de das om doet. Hij is schuldig bevonden omdat zijn keys op zijn computer aanwezig waren. En deze keys leidden naar ‘schimmige’ transacties die van het dark web afkomstig waren.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De in beslag genomen computerinformatie met betrekking tot de activiteiten van Pharma-Master op de AlphaBay-marktplaats leverden ook bewijs voor de omvang van de operatie.”[/penci_blockquote]

Het is dus ook niet zo dat Shamo door bitcoinbetalingen op de radar is gekomen. De transacties zelf waren goed (genoeg) afgeschermd, maar de opslag van zijn keys was dit dus niet.

Het Dark Web blijft een populaire plek voor illegale zaken die met crypto afbetaald kunnen worden. Het idee dat een cryptomunt magisch internetgeld is om drugs mee te (ver)kopen, betekent dus niet dat je hiermee alles sporen kunt wissen.

BTC en illegale transacties

Uit onderzoek van een Britse bureau en Massachusetts Institute of Technology (MIT) blijkt dat slechts 2% van 200.000 bitcoin-transacties van illegale aard bleek te zijn.

Elliptic, een Brits bedrijf dat blockchain-monitoring service levert, werkte samen met onderzoekers van het MIT-IBM Watson AI Lab om een openbare dataset van legale en illegale Bitcoin-transacties te creëren.

Omdat elke bitcointransactie via de blockchain kan worden herleid, kan met de dataset bijna elke BTC die van een illegale bronnen afkomstig is, geïdentificeerd worden.

Een eerder onderzoek van analysebedrijf Messari laat zien dat Bitcoin (BTC) en andere cryptomunten wereldwijd geen grote rol speelt in illegale financiële activiteiten. Volgens dat onderzoek wordt er 800 keer meer witgewassen met alleen de Amerikaanse dollar. Per $1 in BTC wordt dus $800 (!) schoongemaakt met behulp van de dollar.

Bron: The Block Crypto

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCrechtbank
Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd