Venezuela voert regulering voor cryptocurrencies in

Venezuela heeft bitcoin en cryptocurrencies sinds 31 januari officieel gereguleerd, zo blijkt uit een recent verschenen publicatie van de Venezolaanse overheid. In de publicatie wordt een strikt wettelijk kader gegeven om de gehele crypto sector te reguleren. Miners, handelsbeurzen en andere crypto-bedrijven moeten volgens de nieuwe regels onder andere een vergunning aanvragen en registratiekosten betalen. Ook is de macht van de toezichthouder flink uitgebreid.

Wettelijk kader

In de publicatie wordt met 63 wetsartikelen een breed wettelijk kader gegeven om de cryptocurrency sector te reguleren. De wetsartikelen lopen uiteen van definities van crypto-termen zoals blockchain en mining tot artikelen waarin een divers vergunningstelsel wordt beschreven. In dat nieuwe vergunningstelsel moeten miners, handelsbeurzen en andere crypto bedrijven zich verplicht bij de overheid registreren en een vergunning aanvragen. De staat bepaalt hiervoor per geval de kosten. Degene die de regels overtreedt riskeert daarmee geldboetes, confiscatie van apparatuur en gevangenisstraffen die kunnen oplopen tot drie jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Breed mandaat

Het toezicht is toebedeeld aan Sunacrip, onderdeel van het Venezolaanse Ministry of Popular Power for Communication and Information (MIPPCI). Dit overheidsorgaan voerde al veel van het toezicht op de crypto sector uit maar heeft nu een veel breder mandaat gekregen. Sunacrip heeft nu namelijk de autoriteit om zich met vrijwel elk aspect van de sector te bemoeien. Dat gaat volgens de Spaanstalige crypto nieuwssitte Criptonoticias zo ver dat Sunacrip zelfs bij machte is om de algehele controle over te nemen van elk crypto platform dat in het land actief is.

Strikt

De nieuwe regels komen strikt over. Het lijkt vooral een manier van de overheid om meer grip op de sector te krijgen en er direct een graantje van mee te pikken. Voor de gewone thuisminer betekent het waarschijnlijk het einde van het legaal minen naar cryptocurrency. Commerciële crypto-bedrijven zullen akkoord moeten gaan met de extra kosten en het feit dat zij overgeleverd zijn aan de staat, of hun operatie elders moeten voortzetten.

Venezuela & crypto

Het nieuwe wettelijke kader is een volgende stap in de adoptie van cryptocurrency door Venezuela. Het land is namelijk al veel langer in cryptocurrency geïnteresseerd om uit de economische malaise te komen. Zo introduceerde het vorig jaar een eigen nationale cryptocurrency de Petro om de westerse sancties op Venezolaanse olie te omzeilen. Door de kelderende waarde van de lokale munteenheid de Bolivar is er ook onder de bevolking een meer dan gemiddelde interesse voor cryptocurrencies. Onder andere als economische toevlucht haven. De lokale Bitcoin handel in Venezuela viert daarom al maandenlang hoogtijdagen. Daarnaast is de energieprijs in Venezuela dusdanig laag dat menig huishouden naar verluidt een Bitcoin miner in de huiskamer heeft staan.

Dubbele houding

De Venezolaanse overheid vindt dit maar niks. Zelf zien zij wel de voordelen van cryptocurrency om onder het juk van de Amerikanen uit te komen. Ze voelen er echter weinig voor wanneer de eigen bevolking hetzelfde doet om onder het juk van de Venezolaanse economie uit te komen. Daarom lijkt de houding van het land met betrekking tot cryptocurrencies soms tegenstrijdig. Aan de ene kant is het er een voorstander van, maar dan vooral van hun eigen Petro. Aan de andere kant heeft het liever niet dat de lokale bevolking de Bolivar verkoopt voor cryptocurrencies en ze gebruiken om geld het land uit te voeren. De nieuwe regels en versterkte controle zullen dat dan ook een stuk riskanter en moeilijker maken. Met hoge boetes voor degene die dat toch faciliteert.

Lichtpuntje

De keerzijde van de medaille is dat er in Venezuela nu wel een duidelijk wettelijk kader bestaat. Dat is meer dan van veel landen gezegd kan worden. Voor cryptobedrijven die geen problemen hebben met de nieuwe regels of de Venezolaanse staat biedt dat kansen. De nieuwe regels zorgen er namelijk voor dat cryptocurrency en cryptobedrijven volgens de wet legaal zijn en geaccepteerd door de staat. Dat geeft cryptobedrijven die zich aan de regels houden bepaalde zekerheden tegen wettelijke vervolging. Je moet dan natuurlijk wél voldoende vertrouwen hebben in de Venezolaanse overheid.