Verenigd Koninkrijk reguleert bitcoin (BTC) onder anti-witwasregels

870 totale weergaven

De Britse regering komt met een nieuw plan om (digitale) criminaliteit aan te pakken en bitcoin (BTC) en cryptomunten zijn genoemd in het voorstel. De overheid wil voorkomen dat criminelen cryptomunten gebruiken om geld wit te wassen.

Bitcoin (BTC) en regulatie

In het plan (PDF) staat te lezen dat cryptomunten gaan vallen onder de anti-witwasregelgeving en terrorismebestrijding. De implementatie van de Europese AML5-richtlijn gaat per 1 januari 2020 in.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat heeft gevolg voor de Britse cryptosector. Bedrijven moeten, net zoals in Nederland, voldoen aan een ‘raamwerk van regels’ op het gebied van Know-your-customer (KYC) en AML (Anti-Money Laundering).

En ook het land heeft een zetel in de Financial Action Task Force (FATF). Dit adviesorgaan wil cryptobedrijven verplicht worden om klantinformatie te delen met andere partijen in de waardeketen. Burgers kunnen hiertegen géén bezwaar maken.

De Financial Conduct Authority (FCA), de financiële waakhond in het land, gaat de regelgeving handhaven.

Minister Philip Hammond van Financiën wil hiermee ‘vies geld’ in het systeem een halt toeroepen.

Crypto derivaten

De FCA heeft deze maand ook een voorstel ingediend om derivaten en exchange traded notes (ETN) niet aan te bieden aan particulieren.

Anderzijds lijkt de Britse overheid milder voor professionele beleggers. Zo heeft de FCA vorige maand nog een AIFM-licentie verstrekt aan hedgefonds Prime Factor Capital uit Londen.

AIFM staat voor Alternative Investment Fund Manager en is een Europese richtlijn waar fondsen voor alternatieve investeringen aan moeten voldoen. Prime krijgt een upgrade van haar huidige AUM-licentie. De activa onder beheer zijn dan gelimiteerd tot €100 miljoen.

In Nederland zijn er ook diverse fondsen met een AUM-licentie, maar ze hebben géén AIFM-licentie.

Bron: The Block Crypto

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...