Interview met ex-futureshandelaar en ICO-adviseur Peter Moricz: “Mét regelgeving en de komst van institutionele beleggers ontstaat er een lawine-effect op cryptovalutamarkt.”

Bitcoin Magazine NL sprak met Peter Moricz, een veelgevraagd adviseur en spreker op het gebied van cryptovaluta en blockchain. Hij begeleidt blockchainbedrijven die een Initial Coin Offering (ICO’s) willen doen voor het ophalen van vers opstartkapitaal. Moricz staat bekend als een cryptovaluta-enthousiasteling zonder aan realiteitszin en nuchterheid te verliezen.

BM: Peter, wat is je achtergrond voordat je in de blockchain industrie kwam?

Peter Moricz: “Hi, mijn naam is Peter Moricz. Ik ben geboren in Hongarije, opgegroeid in Chicago en ik woon nu in België met mijn Nederlandse vrouw.Toen ik klaar was met de universiteit, ben ik op de beurs gaan werken bij CBOT (Chicago Board of Trade). Daar begon ik in 1998 elektronisch te handelen op CBOT Project A. In 1999 verhuisde ik naar het Verenigd Koninkrijk, waar ik overstapte op het Eurex-platform. Daar ben ik derivaten en futures gaan handelen in onder meer de dollar en Duitse obligaties. Ik kan mijn ervaring uit de futuresmarkt goed gebruiken in de cryptovalutamarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In 2014 ben ik gestopt met de futureshandel en ging ik aan de slag bij JP Morgan Private Bank in Londen als Supervisory Manager Regulations. Ik moest ervoor zorgen dat traders zich aan alle nieuwe regels hielden. Na JPM ben ik gaan werken voor een Regulatory Technology Company (RegTech) in Londen, dat zich richtte op de aanstaande Europese regelgeving bekend als MIFID II. Ik ben destijds ook serieuzer betrokken geraakt bij de blockchaintechnologie. Na een mislukt avontuur om zelf een blockchainbedrijf op te richten, ben ik in 2016 begonnen met het adviseren van Initial Coin Offerings (ICO’s) voor bedrijven om kapitaal naar zich toe te trekken.
Elke dag wordt er door veel slimme mensen binnen deze industrie gewerkt aan verbazingwekkende blockchaintechnologie. ICO’s zijn een wereldwijd evenement geworden, waar mensen wereldwijd geld kunnen inzamelen en de rest van de wereld het kan kopen. De volgende Amazon kan letterlijk uit de Filippijnen of Colombia komen.

Een groot verschil met een IPO of beursgang. We kennen het voorbeeld van Snapchat. Alleen de participerende banken mochten hun toewijzingen aan hun cliënten uitkeren. Het publiek kon amper profiteren van de beursgang.
Met een ICO kan íedereen meedoen, bij de meeste pre-sales evenementen. Natuurlijk moet je je huiswerk doen om te begrijpen in welke ICO je wilt investeren, want de ICO-markt is een zeer volatiele, ongereguleerde nieuwe industrie. Investeer niet meer dan je je kunt veroorloven.”

BM: Geloof je dat de blockchain macht kan democratiseren?

PM: “Absoluut! Maar er zijn nog steeds rotte appels op de aandelenmarkten na ongeveer 100+ jaar, dus je zult altijd rotte appels hebben. Je hebt regels of governance nodig, maar sluit deze industrie niet uit, dat vind ik belachelijk.
Maar zelfs Jamie Dimon van JP Morgan, beroemd om zijn uitspraak dat de bitcoin fraude is, houdt van blockchaintechnologie. ECB-leden zeiden hetzelfde tegen mij persoonlijk. De voordelen van de blockchain – veiligheid, efficiency en snelheid – zijn gemakkelijk toepasbaar op organisaties in de publieke sector, en de potentiële hulp van de technologie verklaart waarom zoveel overheids- en bedrijfsleiders actief op zoek zijn naar de manier waarop de technologie kan worden gebruikt.”

BM: Geloof je dat crypto/blockchain ontwikkelingen leiden tot de democratisering van Oost-Europa?

PM: “Jazeker. Ik werk met veel Sloveense ontwikkelaars en ICO’s. Ze zijn erg goed in programmeren, ontwikkelen en ik ben ervan overtuigd dat ze het Westen op economisch vlak kunnen inhalen. Vooral omdat mensen in het Westen niet bezig zijn met informatica, techniek, cryptografie, enz. Ze gaan naar business scholen, of doen een master in Engels.
Slovenië haalde de afgelopen twee jaar 150 miljoen dollar aan ICO’s binnen. Het is een klein land met slechts 2 miljoen inwoners. Dit jaar komen er nog 25 ICO’s bij, dus ze hebben meer ontwikkelaars nodig. Er zijn gewoon niet zo veel Blockchain ontwikkelaars, dus de prijzen stijgen. Ook in Nederland is er schaarste aan blockchainontwikkelaars. Bovendien weet ik dat er hier in Nederland veel cryptofans zijn, de laatste cijfers die ik lees is dat er 850.000 mensen zijn die cryptovaluta in hun bezit hebben.”

BM: Wat zijn de uitdagingen voor de blockchaintechnologie?

PM: “Die zijn er zeker. Het proof-of-work principe kost bijvoorbeeld te veel energie. Maar nogmaals, niemand heeft het over hoeveel energie een datacenter verbruikt, bijvoorbeeld Amazon cloud of Microsoft cloud. Je moet ook geld uitgeven voor transacties, genaamd (gas). Maar er komt een oplossing. Ik heb samengewerkt met een bedrijf in Slovenië dat een blockchain heeft ontwikkeld zonder overtollige energie te verbruiken. Ze werken zonder ‘proof-of-work’, ‘proof-of-stake’ of ‘gas’. Ze werken aan een extra beveiliging laag die de blockchain in staat stelt om te integreren met de Internet of Things. Ze maken gebruik van routertechnologie in combinatie met de blockchaintechnologie. Een mooie oplossing voor bedrijven als Bosch en Siemens die technologie leveren aan stadsbesturen om steden slimmer te maken.”

BM: Wat verwacht u van de cryptovaluta voor 2018? Een analist als Ronnie Moas is behoorlijk “bullish”.

PM: “De heer Moas is vrij optimistisch en ik begrijp zijn denkwijze. Er zit 200.000 miljard dollar geld vast in obligaties, valuta’s, aandelen en goud en dat alles. Als je daar maar 4 procent van neemt, dan stroomt er veel geld naar de cryptovalutamarkt. De heer Moas zei daarom dat deze markt zeer ondergewaardeerd is. Daarnaast zijn er al 17 miljoen bitcoins gedolven op een totaal van 21 miljoen. Persoonlijk denk ik, en dit is GEEN advies, gaat de handel in cryptovaluta zijwaarts. Tot het moment dat regelgevers weten hoe deze handel gaan reguleren. Hoe duidelijker de regelgeving, hoe meer momentum de cryptovaluta krijgt. Ik weet niet hoelang dat gaat duren. De cryptomarkt is gezond gecorrigeerd de afgelopen maanden.”

BM: Eind vorig jaar zijn ook de bitcoin futures geïntroduceerd. De volumes daarvan zijn nog niet erg hoog te noemen. Wat vind je daarvan?

PM: “Dat er weinig contracten zijn met weinig volume, is vrij normaal na een marktintroductie. Dat gebeurde ook met Duitse obligaties, die hadden in het begin ook een zeer laag volume. Je moet de dingen in perspectief plaatsen en naar de lange termijn kijken. Meer gevestigde partijen zijn er nu bij betrokken en dat vind ik een goede zaak.”

BM: Hoe zie je de positie en toekomst van ethereum en litecoin?

PM: “Ethereum staat nu in de schijnwerpers vanwege de ICO’s, wiens infra meestal op het ethereum netwerk gebouwd wordt. In tegenstelling tot de bitcoin is er een oprichter, Vitalik Buterin, die zichtbaar is. Litecoin heeft Charlie Lee, een zeer slimme ex-Google kerel. Hij zag een foutje in de bitcoin, dus heeft hij een snellere variant op de bitcoin gemaakt. Toen begon zijn community te klagen: ‘Jullie beïnvloeden de prijs van LTC’, waarop hij een groot deel van zijn LTC verkocht groot. En dat op het moment dat LTC op zijn hoogste niveau stond, waardoor hij 17 miljoen dollar incasseerde! Je kunt een hekel aan hem hebben, maar hij heeft de helft ervan aan liefdadigheidsdoelen geschonken en is via Twitter heel transparant over zijn daden, vind ik.

Vitalik wil gewoon van ethereum een geweldig product maken. Sneller, veiliger, iets wat je als leider moet doen. Vitalik sprak onlangs in Singapore en gaf een netwerk-update over de verbeteringen die eraan komen. Mensen moeten zich realiseren dat het nog maar drie jaar bestaat. Vier jaar geleden bestond het nog niet eens! Ik bedoel, we hebben nog steeds problemen met 4G-netwerk in het midden van ons gesprek. Maar mobiele diensten bestaan al 30 jaar!”

BM: Hoe gaat de crypto industrie zich ontwikkelen?

PM: “Er zijn een paar problemen die opgelost moeten worden, voordat de cryptowereld mainstream wordt. Het grootste probleem is om cryptovaluta om te zetten in fiat. Ook regelgeving en belastingkwesties moeten worden opgehelderd.
Weet u dat er in Amerika drie instanties zijn die zich bezighouden met het reguleren van crypto-valuta’s? De IRS, de SEC en de CFTC. Die hebben drie verschillende manieren om te kijken hoe je crypto kunt belasten. CFTC beschouwt het als een commodity. De SEC als een “security asset” en de IRS als “store of value”. Ze moeten het echt met elkaar eens worden over een definitie.

De laatste hoorzittingen, waar niemand veel aandacht aan besteedde omdat die dag de aandelenbeurzen instortten, stonden de koersen van de cryptovalutamarkt ook op een dieptepunt. Daarna reageerde de markt positief op de uitspraken van deze instanties.
Zoals ik al zei, doen de regelgevende instanties hun best om hun achterstand in te halen, ze sluiten het niet uit zoals China heeft gedaan. Zij proberen een juist evenwicht te vinden om het te reguleren. Dat is te prijzen, want ze gaan best snel voor hun doen. Het is een nieuwe technologie en ze moeten sneller dan normaal onder de knie krijgen waar ze mee te maken hebben.

Ik heb met mensen in het Europees Parlement gesproken en ik weet dat ze deze industrie met argusogen volgen. Ze willen deze ontwikkeling niet blokkeren. Ze willen er alleen maar voor zorgen, en ik ben het met hen eens, dat er regulering komt.
Een eerste stap is de nieuwe procedure van Know Your Customer/Anti Money Laundering. Maar ze moeten er ook voor zorgen dat alle beurzen geregistreerd zijn. Daarnaast is het ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de wallets veel veiliger zijn en dat de infrastructuur stabieler en schaalbaarder wordt. Mensen moeten geduld hebben, omdat we nog maar aan het begin staan van de nieuwe WEB 3.0.”

BM: De Nederlandse beurs Nxchange wil een beursapplicatie op de markt brengen zodat ICO’s op een gereguleerde manier genoteerd kunnen worden. Wat vind je daarvan?

PM: “Dat zou geweldig zijn. Het is een eerste stap in nieuwe, goede regelgeving en ze zullen de eerste in Europa zijn met een dergelijke oplossing. Hopelijk halen de banken hun achterstand in en helpen ze daarbij. Ik vind een van de grootste problemen: cryptovaluta omzetten in fiat geld. Banken kunnen die fiatstroom altijd blokkeren. Maar mensen moeten er écht in geloven, ook banken. En grote mediakanalen hebben het alleen maar over crypto’s voor drugsdealers en dergelijke. Dat was misschien twee jaar geleden het geval, maar niet meer. Er zijn veel goede, sociale initiatieven in deze industrie. Bijvoorbeeld de mensen die naar Europa komen en wier paspoort is afgenomen vanwege mensenhandel. Als je hun DNA op een blockchain kunt zetten, behoort het dragen van een paspoort tot het verleden. Of hoe zit het met rijbewijzen, medische gegevens, alles wat kan worden gezet op een gedecentraliseerde blockchain. Van alles kan een back-up worden gemaakt, zodat je het nooit meer verliest. Jij hebt controle over wie er toegang tot jouw data heeft.”

Meer interviews?

Ga naar bitcoinmagazine.nl/interviews >>

Inschrijven nieuwsbrief


Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...