Bitcoin Cash (BCH) strijd rondom hard-fork intensiveert en vloeit mogelijk over naar andere crypto’s

De strijd tussen de twee rivaliserende kampen binnen de Bitcoin Cash (BCH) community intensiveert en het conflict lijkt nu aan te sturen op een regelrechte oorlog. Terwijl de strijd initieel in het voordeel van het kamp van Bitcoin ABC leek te zijn reageert het Bitcoin SV kamp nu met heftige dreigementen en heeft het een aantal grote Bitcoin Cash miningpools achter zich weten te scharen. De strijd om de hashingpower (processorkracht) van het Bitcoin Cash netwerk lijkt zich daarmee slechts in het beginstadium te bevinden en mogelijk zelfs over te vloeien naar andere blockchains.

Bitcoin ABC versus Bitcoin SV

Het conflict binnen de Bitcoin Cash (BCH) community ontstond toen het ontwikkelaarsteam van Bitcoin ABC een aantal upgrades voorstelde die door tegenstanders niet werd geaccepteerd. Zij ontwikkelden als antwoord een rivaliserend upgrade-voorstel dat niet compatibel is met het voorstel van Bitcoin ABC, welke zij Bitcoin Satoshi’s Vision (SV) noemden. De strijd om de steun van de miners is daarmee losgebarsten en beide kampen werken hard om miners te overtuigen hun versie van de upgrade door te voeren. Als beide voorstellen genoeg miners achter zich weten te scharen kan dat tot een splitsing leiden van de Bitcoin Cash blockchain waarna er twee Bitcoin Cash blockchains ontstaan, zoals ook het gevolg was toen Bitcoin Cash (BCH) zich afsplitste van Bitcoin (BTC). Het kamp van Bitcoin SV lijkt daar geen genoegen mee te nemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Craig Wright’s oorlogstaal

Bitcoin SV wordt ontwikkeld door het bedrijf nChain van Craig S. Wright en krijgt steun van de grootste Bitcoin Cash miningpool CoinGeek. Daarmee heeft het een groot deel van de hashingpower (processorkracht) van het netwerk in handen. Volgens cash.coin.dance is het aantal miners dat zich achter het Bitcoin SV voorstel schaart toegenomen tot ongeveer 2/3e van alle huidige Bitcoin Cash miners. De persoonlijke vete tussen Craig Wright en het Bitcoin ABC kamp is ondertussen uitgelopen op pure oorlogstaal en de voorman van het Bitcoin SV kamp dreigt nu zelfs een deel van hun miningcapaciteit aan te zullen wenden om de blockchain van het rivaliserende Bitcoin ABC kamp aan te vallen en te vernietigen.

Satoshi of Faketoshi?

Craig S. Wright is een controversiële persoonlijkheid binnen de cryptovaluta community omdat hij verkondigd Satoshi Nakamoto te zijn. Deze claim wordt door de bredere cryptovaluta bijna universeel betwist en het heeft hem dan ook de bijnaam ‘Faketoshi’ opgeleverd. Recentelijk herhaalde Craig Wright deze claim nogmaals in een boze e-mail gericht aan Roger Ver, welke via Youtube publiekelijk werd gemaakt.

Hash-wars

Het dreigement vanuit Craig Wright’s Bitcoin SV kamp is niet geheel ongefundeerd en er zijn een aantal manieren waarop hij het Bitcoin ABC erg moeilijk kan maken. Volgens Vin Armani van Cointext zijn Coingeek en nChain niet alleen van plan om Bitcoin SV te minen, maar óók om de Bitcoin ABC blockchain aan te vallen en te vernietigen met een zogenaamde 51%-aanval. Tijdens deze aanval zou worden geprobeerd de Bitcoin ABC blockchain een halt toe te roepen door bijvoorbeeld enkel lege blocks zonder transacties te minen en daarmee het netwerk te laten stagneren, of zelfs het netwerk terug te draaien. Miners van Bitcoin ABC zouden daardoor inkomsten mislopen en uit noodzaak overstappen naar Bitcoin SV. Het plan vereist wel dat Bitcoin SV niet alleen genoeg hashingpower weet te verkrijgen om het Bitcoin SV-netwerk te beveiligen, maar ook dat zij daarnaast nog eens genoeg hashingpower hebben om het Bitcoin ABC-netwerk te domineren.

Mogelijk overloop naar andere blockchains

De plannen van nChain en Coingeek gaan zelfs nog verder dan Bitcoin Cash. Volgens geruchten zou het plan zijn om eerst dominantie binnen Bitcoin Cash (BCH) te verkrijgen, om daarna volgens dezelfde tactiek andere Proof-of-Work blockchains aan te vallen en ze stuk voor stuk uit te schakelen. Uiteindelijk zou ook Bitcoin (BTC) zelf ten prooi moeten vallen, tot uiteindelijk alleen Bitcoin SV over blijft.

Bitcoin ABC

Bitcoin ABC zit niet stil en heeft inmiddels een groot aantal noemenswaardige partijen aan hun zijde. Voorstanders van Bitcoin ABC zijn onder andere Roger Ver en Bitcoin.com, ’s werelds grootste miningfabrikant Bitmain en een groot deel van de miningpools. Ook grote cryptovaluta handelsbeurzen zoals Binance en Coinbase hebben inmiddels aangekondigd de Bitcoin ABC upgrade door te voeren. In het licht van de ontwikkelingen van de afgelopen dagen reageerde Bitfinex daarentegen iets behoudender. Volgens insiders geeft de huidige verdeling op cash.coin.dance een vertekend beeld omdat een groot deel van de miningcapaciteit van Bitcoin Cash (BCH) op dit moment Bitcoin (BTC) aan het minen is omdat dit momenteel een stuk winstgevender is. Ten tijde van de hard-fork zouden deze miners terugkeren naar het Bitcoin Cash (BCH) netwerk en voor een nieuwe verdeling van de hashingpower zorgen. ASIC-chipfrabrikant Bitmain gaf al eerder ook al aan 90.000 nieuwe Antminer S9 miners in te zetten, wat vergelijkbaar is met ongeveer 20-25% van de totale huidige hashingpower van Bitcoin Cash. Bitmain zou daarnaast ook veel miners die op dit moment Bitcoin (BTC) minen kunnen aanwenden om extra capaciteit in de strijd te gooien.

Lange strijd

Het lijkt erop dat de strijd nog lang niet gestreden is en dat het conflict mogelijk nog enkele weken voort zal duren terwijl de miners het uitvechten. Door de onderlinge aanvallen en onzekerheid onder investeerders is de kans groot dat de waarde, winstgevendheid en de hashingpower van de blockchains grote schommelingen zullen vertonen zolang de oorlog voortduurt. Het minen van een blockchain en het aanvallen van een rivaliserende blockchain vereist echter zeer veel elektriciteit en is daarom erg kostbaar. Het kamp van Bitcoin SV lijkt er desondanks vrede mee te hebben om in deze strijd grote verliezen te leiden om hun doelen te bereiken. De voorstanders van Bitcoin ABC zijn daarentegen ook financiële zwaargewichten en het zou daarom wel eens een spannende maar langdurige strijd kunnen worden.

Inschrijven nieuwsbrief