Bitmain CEO’s treden af: Jihan Wu en Micree Zhan Ketuan

De CEO’s van Bitmain Jihan Wu en Micree Zhan Ketuan vertrekken binnenkort en dragen hun taken over aan een opvolger, zo rapporteert de South China Morning Post. Wel blijven de twee betrokken bij belangrijke besluitvorming. Vermoedelijk worden hun taken overgenomen door Wang Haichao, die op dit moment ook al een hoge functie binnen het bedrijf vervult. Het aftreden van de twee co-CEO’s volgt na een roerig jaar voor Bitmain vol tegenslagen en grote financiële verliezen.

Bitmain

Bitmain heeft nog geen officieel commentaar gegeven op het aftreden. Het is aannemelijk dat de teleurstellende bedrijfsresultaten van het afgelopen jaar een rol hebben gespeeld bij de beslissing. Als fabrikant van gespecialiseerde miningapparatuur (ASICS) ontpopte Bitmain zich de afgelopen jaren als marktleider binnen de wereld van mining rigs. Door de cryptovalutamarkt in 2017 profiteerde het bedrijf flink en rapporteerde het enkele miljarden dollars aan winst. Al snel volgde het plan van een beursgang ter waarde van maar liefst $18 miljard dollar. Door de malaise op de cryptovalutamarkt is het tij gekeerd en kreeg het in 2018 met zware verliezen en andere tegenslagen te maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Desastreus jaar

Bitmain kampt namelijk met veel onverkochte voorraad. De betalingsachterstanden bij leveranciers lopen inmiddels op in de miljarden.. Veel bedrijfskapitaal werd gestoken cryptovaluta, waarvan de waarde met circa 90% is verdampt. Zo bezit Bitmain vooral veel Bitcoin Cash (BCH), naar verluidt zo’n 1 miljoen stuks. Aan het begin van het jaar waren die gezamenlijk nog zo’n $4,3 miljard dollar waard. Nu is dat nog slechts $136 miljoen dollar. Vanwege hun belang in Bitcoin Cash raakte Bitmain in 2018 daarnaast ook nog eens betrokken bij een kostbare hashwar die het bedrijf miljoenen kostte. Ook kampt het met enkele kostbare rechtszaken als gevolg van deze hashwar en om andere zaken. Van de beoogde beursgang is dankzij allerlei vertragingen ook nog steeds niets terecht gekomen. Om het bloeden te stelpen heeft Bitmain haar operatie in Israël inmiddels al opgedoekt en een compleet team aan Bitcoin Cash (BCH) programmeurs ontslagen.

Stap terug

De geruchten gaan al langer dat er bij Bitmain grootschalige ontslagen zullen vallen onder de inmiddels 2500 werknemers. Ook zou de rol van Jihan Wu als CEO een paar weken geleden al zijn teruggeschaald. De man die genoemd om de rol van CEO over te nemen is Wang Haichao. Op dit moment bekleed hij ook al een topfunctie binnen het bedrijf en volgens dezelfde geruchten heeft hij een deel van de taken al overgenomen.

Jihan Wu en Micree Zhan blijven na hun aftreden nog wel betrokken bij de organisatie bij belangrijke besluitvorming en om het bedrijf in grote lijnen sturing te geven. Dat is ook niet verwonderlijk aangezien zij gezamenlijk grootaandeelhouder zijn van Bitmain. Volgens de bekende commentator op Bitmain en klokkenluider op Twitter @BTCKING555 stappen de CEO’s vooral op om hun persoonlijke aansprakelijkheid te verminderen.

Jihan Wu

Verreweg de meest bekende en publieke van de twee aftredende CEO’s van Bitmain is Jihan Wu die zich via via Twitter graag mengt in het debat. Daar is hij met ruim 115.000 twittervolgers uitgegroeid tot één van de meest bekende maar ook controversiële persoonlijkheden in de wereld van cryptovaluta. Vanwege de machtspositie van Bitmain en de ogenschijnlijke welwillendheid van Jihan Wu om deze voor eigen agenda in te zetten raakte hij in het verleden meermaals in opspraak. Ook zijn openlijke en en fanatieke steun voor Bitcoin Cash (BCH) heeft daarbij voor controverses gezorgd. Of hij in de toekomst nadat hij is opgestapt als CEO nog steeds zo prominent aanwezig zal zijn in de crypto-community zal nog moeten blijken.

Micree Zhan Ketuan

Micree Zhan Ketuan mag dan wel minder bekend zijn dan Jihan Wu maar zijn rol in Bitmain is in veel opzichten groter. Terwijl Jihan Wu voor 21% eigenaar is van Bitmain heeft Micree Zhan Ketuan met 37% een veel groter aandeel in het bedrijf. Daarnaast is Micree Zhan Ketuan ook het technisch brein achter het bedrijf te noemen en is hij degene van de twee met verstand van computerchips.

Lees meer over:
Bitmaincrypto