Chinese handelaren in Rusland versturen via Tether (USDT) dagelijks vele miljoenen naar China

Chinese importeurs en handelaren in Rusland versturen dagelijks voor miljoenen dollars aan Tether (USDT) naar China, zo rapporteert Coindesk. Zij verkopen hun goederen in Rusland en gebruiken de populaire stablecoin Tether om de opbrengst naar huis te sturen. Dagelijks zou $30 miljoen dollar op deze manier de Russisch-Chinese grens oversteken.

Lees ook: New Yorkse rechtszaak tegen Tether en Bitfinex: Meer tijd voor onderzoek

Het zou gaan om Chinese importeurs en handelaren in Russische winkelcentra waar zij goedkope Chinese goederen aan het publiek verkopen voor cash geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Om dat geld terug naar China te sturen maken zij gebruik van Over-the-Counter (OTC) crypto-wisselkantoren. Daar leveren zij hun cash geld in om dat via cryptovaluta naar huis te sturen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Maya Shakhnazarova, Hoofd OTC trading bij Huobi Russia”]Een cliënt komt binnen met cash, wij registreren de prijs op handelsbeurzen en zodra we overeenkomen over de prijs maken we een deal. De cliënt overhandigt zijn geld en een wallet adres en de verkoper stuurt USDT naar de wallet.[/penci_blockquote]

In het verleden gebruikten zij daarvoor vaak bitcoin, vertelde een bron aan Coindesk. Sinds de koers in 2018 echter is ingestort zijn de handelaren veelal overgestapt op het gebruik van Tether (USDT).

Als stablecoin is de waarde van een USDT-dollar meestal ongeveer gelijk aan een Amerikaanse dollar. Daardoor zijn transacties erin veel minder onderhevig aan volatiliteit dan bijvoorbeeld bij bitcoin het geval is.

De Chinezen in Rusland zouden gezamenlijk voor zo’n $30 miljoen dollar per dag aan Tether kopen om op deze manier naar China te sturen.

Chinese handelaren geven niks om Tether controverses

De controverse rond Tether en de mogelijkheid dat de waarde ervan niet voldoende gedekt is maakt de handelaren niets uit, stelt Konstantin Plavnik van de Russische handelsbeurs Xena.

“Niemand kan het schelen of Tether wel of niet gedekt is.” – Konstantin Plavnik, Chief Operating Officer van de Russische handelsbeurs Xena

De meeste gebruikers van Tether gebruiken het maar korte tijd voor de transactie naar huis, waar de ontvanger het kort erna en zonder al te veel moeite weer wisselt voor iets anders.

De onzekerheden op de lange termijn zijn voor de Chinese handelaren en importeurs dan ook weinig relevant. Zolang het vandáág maar werkt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=” Vladislav Bulochnikov, Crypto wallet app Chatex”]USDT zal overeind blijven vanwege de kracht van gewoontes en het vertrouwen van gebruikers erin. Zelfs als het de helft van zijn dekking verliest zal het nog steeds bestaan[/penci_blockquote]

De omloopsnelheid van Tether is dan ook erg hoog. Dat is ook in de cijfers terug te zien.

Hoewel er namelijk zo’n 4 miljard USDT in omloop zijn wordt er dagelijks een veelvoud daarvan verhandeld. Elke Tether in omloop wordt dagelijks dus meerdere keren opnieuw van de hand gedaan. De liquiditeit in de markt is daardoor groot.

Dat er op deze manier ongereguleerde geldstromen zijn ontstaan is ook de Russische autoriteiten niet ontgaan. Volgens een schatting van de Bank of Russia zou het maandelijks om ongeveer $9,5 miljard gaan, zo rapporteert Russische nieuwsoutlet RBK.

Bron: Coindesk