Column jurist Clint Cabell: wat hebben de blockchain en de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen met elkaar te maken?

We leven in een wereld met zelfrijdende auto’s, maar we brengen onze stem nog steeds uit op dezelfde manier als honderd jaar geleden. We geven social influencers en online content constant onze stem in de vorm van een like of door het sturen van een tweet met bijbehorende hashtag. Toch heeft ons electorale systeem helaas de computerkracht van een telraam. Hierdoor zijn de kosten hoog evenals de kans op fouten en fraude.

Transparanter stemmen via de blockchain

In 2008 is terecht twijfel geweest over de veiligheid van stemcomputers, maar de technologie is nu zo ver dat we de eerdere risico’s niet meer lopen. De blockchain kan het electoraal proces transparanter en meer integer maken om het vertrouwen terug te brengen in de politiek. Hoe zou de democratie eruit zien als we optimaal gebruik zouden maken van technologie?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stembiljetten te laat per post

De blockchain is niet gebonden aan landsgrenzen. Dit grensoverschrijdende effect zien wij niet alleen terug in ons Koninkrijk maar ook bij de kiezer. Ik doel hiermee op Caraïbisch Nederland en Nederlanders in het buitenland die hun stem uit willen brengen. Het gaat hier om meer dan 100.000 mensen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 hebben een deel van deze mensen hun stem niet kunnen uitbrengen, omdat zij hun stembiljet niet op tijd hadden ontvangen via de post. Enkelen hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat en de gemeente Den Haag om hun stem toch mee te laten tellen, maar dit verzoek werd door de voorzieningenrechter afgewezen. Dit is voor de meeste van ons letterlijk een ver van mijn bed show, maar het geeft de zwaktes van ons huidig systeem weer en toont aan dat de integriteit van de uitkomst niet kan worden gewaarborgd.

Duizenden stembiljetten niet meegeteld

Ook in Nederland ging het mis. In ’s-Hertogenbosch was een fout gemaakt waardoor ruim 8.700 stemmen uit verschillende gemeenten niet waren meegenomen in de verkiezingsuitslag. In Arnhem, Groningen, Zwolle, Tilburg, Nijmegen en Haarlem waren ook verschillen geconstateerd. Bij de organisatie van de verkiezingen zijn meer dan 50.000 mensen betrokken, het is daarom onmogelijk uit te sluiten dat er fouten worden gemaakt. De evaluatie van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 laat zien dat het electoraal proces zo lek is als een mandje. Er wordt beterschap beloofd maar niet gekozen voor een revolutionaire oplossingen voor dit veel omvattende probleem.

Eén token als stem

Blockchaintechnologie biedt ons de mogelijkheid om via een app te stemmen die beschikbaar kan worden gesteld als download of enkel beschikbaar is in stemlokalen om het stemgeheim te kunnen waarborgen. De kiezer heeft één token als stem welke overgedragen kan worden aan een politicus naar keuze. Deze handeling wordt aangeboden aan de blockchain en verwerkt. Het resultaat is dat de uitgebrachte stem te vinden is in de portefeuille van de politicus waarop is gestemd. Dit beschermt de identiteit van de kiezer en deze handeling is niet bewerkbaar of terug te draaien. De uitslag is direct bekend want de blockchain is openbaar.

Het is van groot belang dat de kiezer vertrouwen heeft in de politiek. Kies daarom voor een systeem waarbij de uitslag altijd accuraat is en stemmen niet gemanipuleerd kunnen worden. Het is hoog tijd en er is geen excuus meer om dit na te laten. Kies in 2018 voor de blockchain.

Over Clint Cabell

Clint Cabell (Linkedin) is een jurist uit Nijmegen met een bijzondere interesse in de blockchain en de maatschappelijke toepassing hiervan. Hij gaat de komende maanden aandacht geven hoe de blockchain – en de financiële technologie van invloed is op ons dagelijkse leven.

Foto stembiljet: Sebastiaan ter Burg (Flickr.com/@CC)

Lees meer over:
verkiezingen

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Lees meer