Ethereum ETF update: Verwachte lanceerdatum verlengd

153442 totale weergaven
ethereum etf goedkeuring

Bloomberg analist Eric Balchunas heeft de verwachte deadline voor de lancering van de Ethereum spot ETFs verlengd. 

Vertraagde lancering

Bloomberg analist Eric Balchunas heeft in een post op X (Twitter) laten weten dat de verwachte deadline voor de lancering van de ETH ETFs verlengd wordt:

Deze aanpassing volgt op de recente opmerkingen die de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission) heeft gemaakt op de tweede ronde van de S-1 formulieren. 

De ETH ETFs

In mei 2024 keurde de Amerikaanse SEC ineens de 19b-4 aanvragen goed van acht potentiële uitgevers van Ethereum spot ETFs. Dit markeerde de eerste stap van het introduceren van deze beleggingsfondsen. Voordat de handel hierin kan beginnen, moet de SEC echter ook de S-1 formulieren van de voorgestelde ETFs goedkeuren. 

S-1 formulieren beschrijven beleggingsdoelen, strategieën, risico’s en kosten van een ETF. 

Na de eerste indiening van de eerste versie van alle S-1 formulieren op 31 mei reageerde de SEC vrij snel met opmerkingen die als ‘vrij licht’ werden omschrijven. Alle uitgevers kregen daarvoor een deadline van een week om de gevraagde wijzigingen te maken. 

Vanwege de snelheid van dit proces verwachtte ETF specialist van Bloomberg Eric Balchunas een snelle goedkeuring van de formulieren. Aanvankelijk verwachtte hij een lanceringsdatum van 2 juli. Echter, de SEC heeft laat gereageerd op de tweede ronde van opmerkingen, ondanks dat deze ook als ‘lichte aanpassingen’ zijn omschreven. 

Vertraagd door de vakantie

De combinatie van deze vertraging en de komende Thanksgiving vakantie in de Verenigde Staten, die de beschikbare werkdagen aanzienlijk zal verkleinen, zorgt ervoor dat Balchunas nu voorspelt dat het werk aan de S-1 formulieren op 8 juli wordt hervat. 

In tegenstelling tot de 19b-4 formulieren hebben de S-1 formulieren geen vaste deadline gekregen. De goedkeuring hiervan is puur afhankelijk van de tevredenheid van de SEC. 

Begin juni 2024 gaf SEC-voorzitter Gary Gensler aan dat het goedkeuringsproces ‘enige tijd zou kunnen duren’. Daarbij benadrukte hij dat goedkeuring grotendeels af zal hangen van de reactie van de uitgevers op de opmerkingen van de SEC. 

Het belang van de ETH ETFs

De cryptogemeenschap is in spanning aan het wachten op het definitieve besluit van de SEC. De goedkeuring van Ethereum spot ETFs wordt gezien als een cruciaal moment voor de markt. Een goedkeuring en handel zal Ethereum tekenen als een belangrijk financieel bezit en de deur openen voor aanvullende crypto-gerelateerde beleggingsproducten. 

Aanhoudende belangstelling en het positieve sentiment van zowel analisten als investeerders laat zien dat de belangstelling in het bredere financiële economische systeem flink aan het groeien is. Voor de algehele cryptomarkt kan dit ook als een belangrijke vooruitgang gezien worden. 

Samenvatting

Samenvattend kunnen we zeggen dat het pad naar de lancering van ETH ETFs gekenmerkt wordt door flinke vertragingen, maar de voordelen van de lancering worden wel steeds duidelijker. De voorspelde aanzienlijke kapitaalinstroom en de mogelijkheid van flinke liquiditeit laat zien dat de ETFs een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst van Ethereum en de bredere cryptomarkt. 

Naarmate de processen bij de SEC vorderen, lijkt de cryptocommunity hoopvol op een snel en gunstig resultaat van een lancering. Deze ontwikkeling laat de constante evolutie van de cryptomarkt zien. Ook toont dit het belang van duidelijkheid en reactievermogen van de regelgevende autoriteiten. 

Uiteindelijke goedkeuring van de Ethereum spot ETFs zal nauwlettend in de gaten gehouden worden door marktdeelnemers. Ook tekent dit de weg voor verdere innovatie en groei in het gehele crypto ecosysteem. 

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...