FUD incoming! JP Morgan: “Waarde van cryptovaluta onbewezen”

891 totale weergaven

De onderliggende waarde van cryptovaluta is nog steeds onbewezen en het duurt nog jaren voordat blockchaintechnologie voor banken interessant wordt. Dat lieten analisten van JP Morgan deze donderdag aan persbureau Reuters weten.

Sceptisch

De JP Morgan analisten zijn erg sceptisch over de waarde van cryptovaluta. Volgens hen heeft cryptovaluta alleen zin in een dystopisch scenario waarin men al het vertrouwen heeft verloren in FIAT geld, goud en alle andere soorten reserves. De rol van cryptovaluta als betalingsmiddel zal volgens hen daarom nog lange tijd te betwisten blijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Even in extreme scenarios such as a recession or financial crises, there are more liquid and less-complicated instruments for transacting, investing and hedging,..” – Analisten JP Morgan

Minder institutionele aandacht

De analisten wijzen er verder op dat grote institutionele investeerders in de cryptomarkt een steeds kleinere een rol spelen. Zo bleek uit hun onderzoek dat in de afgelopen zes maanden de deelname van institutionele investeerders aan de Bitcoin Futures markt was afgenomen. Dat marktaandeel is nu overgenomen door individuele beleggers. Ook zien zij dat fondsenmanagers hun vingers liever niet aan crypto willen branden, ondanks de verbeterde infrastructuur. Zij noemen daarbij vooral zorgen over de prijsvolatiliteit, veiligheidsrisico’s en de mogelijkheid dat cryptovaluta voor illegale doeleinden wordt gebruikt.

Kleine marktspelers

Als cryptovaluta wil groeien dan moet het zich volgens de analisten vooral richten op markten waarin kleine ondernemers en individuen zélf in controle zijn over de betalingsmethodes. JP Morgan heeft uit eigen onderzoek in 2018 geen grote commerciële partijen kunnen identificeren die cryptovaluta als betalingsmiddel accepteren.

Blockchain not Bitcoin

Over de blockchain technologie waarop cryptovaluta zoals Bitcoin zijn gebaseerd is JP Morgan positiever. Voor de bankensector zien de analisten vooral toepassingen om kosten te besparen en complexe processen te digitaliseren. De technologie is daar echter nog lang niet aan toe. Daarvoor zal het nog zeker drie tot vijf jaar duren, aldus JP Morgan. Blockchain technologie kan volgens de analisten daarnaast ook nuttig zijn voor financiële handelsmarkten. Zij wijzen er wel op dat het gebrek aan integratie tussen onderlinge platformen hierbij een hindernis kan vormen.

Dubbele houding

JP Morgan laat zich geregeld uit over cryptovaluta en blockchain. De houding van de bank daarin kan soms tegenstrijdig lijken. De CEO van JP Morgan Jamie Dimon haalde in 2017 nog de woede van de Bitcoin community op zijn hals toen hij Bitcoin frauduleus noemde. Dat werd wereldnieuws en zorgde destijds voor een merkbare dip in de markt. Iets later bleek de bank wel betrokken bij grootschalige handel in Bitcoin, al dan niet als doorgeefluik voor cliënten. Ook heeft het meer dan eens interesse getoond in de Bitcoin Futures markt. Hoewel JP Morgan nooit erg positief geweest is over cryptovaluta is het wél al langere tijd voorstander van de onderliggende blockchain technologie. JP Morgan is lid van de Ethereum Enterprise Alliance en ontwikkelde zelfs een eigen platform gebaseerd op Ethereum genaamd Quorum. Via Quorum wil de bank onder andere tokens uitbrengen voor goud en andere objecten van waarde.

JP Morgan

JP Morgan is één van de oudste banken van Amerika met een geschiedenis die terug dateert tot 1799. Met ruim 2500 miljard op de balans is het één van de grootste banken ter wereld en de grootste bank van de Verenigde Staten.