JP Morgan lanceert eigen cryptomunt: JPM Coin

De Amerikaanse bank JP Morgan gaat een eigen cryptomunt lanceren: JPM Coin. JPM Coin wordt een stablecoin met een vaste waarde waarmee zakelijke klanten van de bank onderling betalingen kunnen uitvoeren. Dat verklaarde JP Morgan donderdag aan nieuwszender CNBC.

JPM Coin

JP Morgan is zich aan het voorbereiden op een toekomst waarin belangrijke delen van de economie gebruik maken van blockchain technologie, zo gaf het aan de nieuwszender aan. Onderdeel daarvan is de lancering van JPM Coin, een cryptomunt waarmee klanten van JP Morgan onderling transacties kunnen uitvoeren. Op dit moment is dat nog een tijdrovend proces, bijvoorbeeld bij internationale betalingen die soms meer dan een dag in beslag nemen. Door deze transacties via een blockchain te laten verlopen is het mogelijk veel van deze frictie weg te nemen en kunnen transacties 24/7 plaats vinden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stablecoin

JPM Coin is een zogenaamde stablecoin die wordt gelanceerd op de Quorum blockchain. Dat laatste is een blockchain gebaseerd op Ethereum ontwikkeld en beheerd door JP Morgan zelf. Later moet JPM Coin interoperabel worden met alle andere grote blockchain standaarden. Iedere JPM Coin vertegenwoordigt een waarde van $1 dollar en wordt gesteund door de reserves en reputatie van JP Morgan. Daarmee lijkt het veel op bestaande stablecoins zoals Tether of TrueUSD, maar in dit geval met de steun van een toonaangevend financieel instituut.

Banken Coin

JPM Coin is echter niet voor het grote publiek bestemd. Met name grote zakelijke klanten van de bank die onderling veel betalingsverkeer hebben moeten er hun voordeel mee op doen. Zo’n 80% van de top 500 Amerikaanse bedrijven bankiert via JP Morgan, onder wie ook andere banken. De bank verschuift daarbij dagelijks zo’n $6000 miljard dollar van de ene rekening naar de andere. Via JPM Coin wil de bank een (klein) deel daarvan in een pilot overhevelen naar de blockchain. Het positioneert zich daarmee initieel als een cryptovaluta voor banken en instituten. Dat zal voor XRP fans misschien even slikken zijn, aangezien dit dezelfde vijver is waarin Ripple vist.

Alle waarde

Ook is het via JPM Coin mogelijk om andere soorten waarde transacties te doen. Bijvoorbeeld om waardepapieren, effecten en derivaten te versturen. Volgens Umar Farooq, hoofd van JP Morgan’s blockchain projecten, kan zo’n beetje alles via JPM Coin op de blockchain worden gezet.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“SO ANYTHING THAT CURRENTLY EXISTS IN THE WORLD, AS THAT MOVES ONTO THE BLOCKCHAIN, THIS WOULD BE THE PAYMENT LEG FOR THAT TRANSACTION, … THE APPLICATIONS ARE FRANKLY QUITE ENDLESS; ANYTHING WHERE YOU HAVE A DISTRIBUTED LEDGER WHICH INVOLVES CORPORATIONS OR INSTITUTIONS CAN USE THIS.” – UMAR FAROOQ, HOOFD VAN J.P. MORGAN’S BLOCKCHAIN PROJECTEN[/penci_blockquote]

JP Morgan

JP Morgan is in het verleden vaker met betrekking tot blockchain en cryptovaluta in het nieuws geweest. Zo haalde topman Jamie Dimon zich in 2017 de woede van de cryptocommunity op de hals omdat de koers was ingestort nadat hij had gezegd dat Bitcoin fraude was. Enkele weken geleden benadrukten analisten van JP Morgan nog hoe sceptisch ze zijn over de waarde van cryptovaluta. Toch doet JP Morgan al langere tijd onderzoek naar blockchain technologie. Met name de smart contracts mogelijkheden van Ethereum vond de bank altijd al erg interessant. Daarom ontwikkelde het in de loop van 2017 op basis van de Ethereum code een eigen private blockchainplatform genaamd Quorum. JPM Coin is het eerste echte serieuze project dat daarop wordt gelanceerd.

Adoptie

JP Morgan verwacht veel van JPM Coin. Met de meeste grote bedrijven als klant achten ze de kans van slagen groot. Tegelijkertijd is het nog maar de vraag of een gecentraliseerde bankencrypto nog wel genoeg van de innovatie van blockchain bevat om echt anders te zijn dan wat via bestaande systeem al mogelijk was.