Mercedes als hardware wallet? Daimler integreert cryptografie voor autovloot

742 totale weergaven

Daimler wil een cryptografische hardware wallet in haar auto’s gaan integreren. Het Duitse autoconcern, bekend van Mercedes, gaat daarvoor samenwerken met de relatief onbekende blockchain startup Riddle & Code.

Hardware wallet voor auto’s

Het gaat om een zogenaamde ‘open car hardware wallet’, zo staat in het persbericht van de startup te lezen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De betrokken partijen zien (zelfrijdende, autonome) auto’s steeds meer ontwikkelen als een drager van (slimme) data. Of het nu om de beschikbaarheid van een auto gaat (autodelen) of om de technologie om een auto zelf te laten sturen, auto’s ontpoppen zich steeds meer als rijdende computers.

De controle uit handen geven bij een zelfrijdende auto (handjes van het stuur graag) draait grotendeels om vertrouwen, zo stelt Tom Fürstner, ceo van Riddle & Code.

In de hardware wallet staan alle ‘unieke’ gegevens van een auto. Zo weet de koper dat geautoriseerde partijen de auto hebben geassembleerd en dat de onderdelen ‘echt’ zijn. Fabrikanten kunnen hiermee ook bepaalde claims van gedupeerden voorkomen.

Idealiter geeft de overheid elke auto een unieke code of identiteit mee. Met een beetje fantasie is elke auto een uniek exemplaar, te vergelijken met een non-fungible token.

Het is dan ook niet bedoeld om cryptomunten in je auto op te slaan. Tenminste, vooralsnog niet.

Mercedes en blockchain

Mercedes-Benz flirt al langer met blockchaintechnologie. In februari 2019 maakte men bekend dat het haar supplychain via de blockchain laat lopen.

Al ruim twee jaren heeft de automaker ook Paycash Europe overgenomen, maar het is onduidelijk of en wanneer Mercedes een eigen betaaldienst gaat lanceren.

Ook het eveneens Duitse Siemens onderzoekt de mogelijkheden van ledger-technologie in combinatie met de transportsector.

Bron afbeelding: Flickr.com
Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
cryptoLedger

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...