Noord-Korea steelt €450 miljoen aan cryptovaluta, omzeilt sancties met blockchain

Noord-Korea gebuikt cyberaanvallen en blockchaintechnologie om economische sancties te omzeilen en om buitenlandse valuta en crypto te pikken. Dat rapporteert een panel met experts aan de VN Veiligheidsraad, zo ontdekt Nikkei Asian Review. Volgens de experts hebben Noord-Koreaanse hackers ruim een half miljard dollar bij elkaar gestolen en gebruiken ze blockchaintechnologie om hun sporen te verbergen.

Noord-Korea en cryptovaluta

In totaal wist Pyongyang zo’n $670 miljoen dollar buit te maken. Het grootste deel daarvan, zo’n $571 miljoen dollar, is afkomstig uit een aantal hacks op cryptocurrency exchanges. Het betrof ten minste vijf hacks in de periode tussen januari 2017 en september 2018. In andere gevallen betrof het zaken als gestolen data waar de hackers losgeld voor eisten. De hacks werden volgens de experts uitgevoerd door een gespecialiseerd korps van het Noord-Koreaanse leger. Dit korps is inmiddels een belangrijk onderdeel geworden van het Noord-Koreaanse overheidsbeleid, aldus de experts.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sancties omzeilen

Volgens de VN experts beschikken de Noord-Koreanen dankzij blockchaintechnologie ook over nieuwe manieren om sancties te omzeilen. Eén voorbeeld daarvan is Marine Chain, een blockchain van een startup uit Hong Kong waarmee wereldwijd schepen konden worden gekocht en verkocht. De startup moest in september 2018 van de autoriteiten de deuren sluiten wegens verdenkingen dat het de Noord-Koreaanse overheid van cryptovaluta voorzag.

Lazarus

De bevindingen uit het rapport lijken overeen te komen met een rapport van cybersecurity bedrijf Group-IB uit oktober 2018. Zij rapporteerden eveneens dat een Noord-Koreaanse hackersgroep genaamd Lazarus achter de cyberaanvallen zat en $571 miljoen dollar buit maakte. Zij wezen de groep ook aan als de hackers die achter de WannaCry ransomware aanvallen zaten. Blockchain onderzoeksbureau Chainalysis deed onlangs ook onderzoek naar crypto-hacks. Daaruit bleek dat slechts twee hackersgroepen verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van alle crypto-hacks.

Cyberwarfare

De capaciteiten van de Noord-Koreanen op het gebied van cyberwarfare dienen niet te worden onderschat. Internationaal behoren ze de top en staan ze op gelijke voet met cyber-grootmachten als de Verenigde Staten, Rusland, China en Israël. Met zo’n 6800 man zou de Noord-Koreaanse inlichtingendienst op allerlei creatieve manieren bezig zijn geld bij elkaar te hacken of te stelen.

Monero mining

Bijvoorbeeld door middel van Monero (XMR) mining. Niet op hun eigen apparatuur, maar op gehackte computers wereldwijd. Zonder dat gebruikers er erg in hebben delven de geïnfecteerde computers op de achtergrond stiekem naar deze anonieme cryptomunt. En natuurlijk gaan de verdiensten naar de wallet adressen van de Noord-Koreanen. Dat Monero is toegespitst op anonimiteit en dat fondsen na verzending niet zijn te traceren is voor de hackers natuurlijk ideaal.

Economische vrijheid

Het is geen wonder dat Noord-Korea bovenop cryptovaluta is gedoken. Economische inclusie en vrijheid is immers inherent aan de meeste blockchains. Dat betekent veel voordelen voor mensen uit derde wereld landen die nu geen toegang hebben tot het financiële systeem. De keerzijde is dat hetzelfde geldt voor criminelen en schurkenstaten. Zij staan immers ook buiten het reguliere financiële systeem. Cryptovaluta biedt hen een alternatieve en open economie waaraan zij kunnen deelnemen.

Controversiële landen

Noord-Korea is zeker niet het enige controversiële land dat de voordelen van cryptovaluta ziet. Om vergelijkbare redenen is ook Venezuela zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden ervan om sancties te omzeilen. Het is mede daarom bezig een nationale cryptomunt te lanceren, de Petro. Dat komt vooralsnog niet erg goed van de grond. In het Midden-Oosten werkt Iran ook aan een eigen nationale cryptomunt, waar iets meer van wordt verwacht.

Rusland

Hoewel het niet zo is buitengesloten als de bovenstaande landen broeit de crypto-koorts in Rusland ook. Onlangs nog zette de Staatsdoema crypto hoog op de agenda. De Russische president Poetin eist dat er dit voorjaar nog crypto-regulering in het leven wordt geroepen. Ook gaan er geregeld stemmen op in Rusland om groter in te zetten op cryptovaluta. Een Crypto-Roebel is natuurlijk ook al eens voorgesteld.