Turbulente tijden voor ASIC-fabrikant Bitmain: $5 miljoen dollar rechtszaak aangespannen

Bitmain verkeert in turbulente tijden. Na een reeks aan recente tegenslagen wordt de ASIC-fabrikant nu geconfronteerd met een rechtszaak waar $5 miljoen dollar aan schadevergoeding wordt geëist. De rechtszaak komt op een ongelukkig moment omdat Bitmain op korte termijn een beursgang van miljarden dollars op het oog heeft.

Ongeautoriseerd minen

De rechtszaak tegen Bitmain wordt aangespannen omdat de fabrikant onrechtmatig op kosten van de klant cryptovaluta zou minen. De ASIC miners van Bitmain zouden van te voren ingesteld zijn om cryptovaluta voor de fabrikant zelf te minen, zolang de klant nog geen nieuwe instellingen heeft ingevoerd. Volgens de aanklagers zou het opnieuw configureren van de apparatuur moeilijk zijn en veel tijd kosten waardoor de ASICs gedurende lange tijd op volle kracht op kosten van de aanklagers hebben gewerkt terwijl alle opbrengsten zijn overgemaakt naar de cryptovaluta-wallets van Bitmain. De aanklagers hebben daarom in Californië een groepsgeding aangespannen waarin zij een schadevergoeding eisen van $5 miljoen dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onhandige timing

De rechtszaak komt op een onhandig moment voor de Bitmain omdat het een beursgang van miljarden dollars op de Hong Kong Stock Exchange (HKEX) van plan is. De ASIC-fabrikant haalde in 2017 een omzet van maar liefst $2,5 miljard, en in de eerste twee kwartalen van 2018 werd dit omzetrecord alweer overtroffen. Ondanks de goede cijfers krijgt het bedrijf nu op meerdere vlakken te maken met tegenslagen. Een groot deel van de waarde van Bitmain is in de vorm van cryptovaluta opgeslagen, welkevrijwel universeel diepe koersdalingen meemaakten sinds het bekend maken van de cijfers. Bitmain beschikt met ruim 1 miljoen Bitcoin Cash (BCH) over één van de grootste, zo niet de grootste, voorraden Bitcoin Cash ter wereld. Bitcoin Cash (BCH) is een cryptovaluta die op dit moment controversieel is vanwege een recente splitsing welke tot verdere prijsdalingen leidde. Sinds het openbaren van de omzetcijfers in juni is de prijs van Bitcoin Cash gedaald van $1200 per stuk naar ongeveer $175 per stuk.

Minder miners

Behalve de cryptovaluta-markt zit ook de miningindustrie in het slop. Het aantal actieve miners van het Bitcoin netwerk daalde in het tweede deel van 2018 voor het eerst en F2Pool rapporteerde onlangs dat ruim 600,000 miners door de koersdaling zijn gestopt met Bitcoin te minen. Critici wezen er al langer op dat de meeste omzet van Bitmain in het eerste kwartaal van 2018 werd behaald, en dat de omzet van de rest van het jaar in verhouding wel eens kan tegenvallen.

Kostbare hashwar

Daarnaast is Bitmain op dit moment verwikkeld in een kostbare hashwar met Bitcoin SV, welke zich recent van Bitcoin Cash afsplitste. Recentelijk nog zette de ASIC-fabrikant zo’n 90,000 Antminers S9 in ter verdediging van de Bitcoin Cash blockchain. Beide rivaliserende blockchains waren in deze hashwar bereid om miljoenen aan elektriciteitskosten verlies te draaien om hun blockchain te beveiligen met processorkracht.

Mogelijk meer rechtsgangen

Behalve de rechtszaak omtrent het ongeautoriseerd minen zal Bitmain binnenkort mogelijk met nog meer rechtszaken worden geconfronteerd. De voortdurende oorlog met het Bitcoin SV-kamp lijkt te escaleren tot aan de rechtszaal en Calvin Ayre heeft al verschillende keren via Twitter laten weten binnenkort documenten vrij te geven waaruit onder andere marktmanipulatie moet blijken waarbij hij Jihan Wu, de CEO van Bitmain, expliciet benoemt.

Concurrentie

Bitmain is op dit moment ’s werelds grootste fabrikant van cryptovaluta miningapparatuur, maar krijgt dankzij de populariteit van cryptovaluta in toenemende mate te maken met concurrentie. De ASIC fabrikant genoot lange tijd een grote technologische voorsprong maar tegenwoordig krijgt het felle concurrentie van andere producenten zoals BitFury en GMO. Desondanks lijkt Bitmain hun voorsprong voorlopig nog te behouden; de fabrikant bracht in november de Antminer S15 met een 7nm chip op de markt waarmee het wederom de meest technologisch geavanceerde miner op de markt biedt.

Inschrijven nieuwsbrief