Vitalik Buterin: Ethereum 2.0 Serenity upgrade zal Ethereum 1000x opschalen en is ‘niet ver weg’

Tijdens de Ethereum Developer Conference 4 (Devcon4) in Praag kregen we een glimp te zien van wat de toekomst voor de Ethereum blockchain in het verschiet heeft. Vitalik Buterin, de hoofdontwikkelaar van Ethereum, gaf tijdens een presentatie op Devcon4 inzicht in de hindernissen en ontwikkelingen van de afgelopen jaren en hoe deze effect hebben op de toekomstplannen van de nummer twee blockchain in de wereld.

Ethereum opschalen met een factor 1000

Hoewel Ethereum één van de meest veelbelovende cryptovaluta is wordt het project geplaagd door snelheidsbeperkingen en daarom werkt het al jaren aan meerdere soorten schaalbaarheidsoplossingen. De technologie is echter erg jong en omdat veel theorieën nog onbeproefd zijn liepen de ontwikkelaars op tegen diverse hindernissen en andere vertragingen. Een aantal interpretaties van schaalbaarheidsoplossingen zijn in de loop der tijd gesneuveld, terwijl andere projecten die afzonderlijk van elkaar bestonden overeenkomsten vertoonden waardoor ze nu worden samengevoegd tot één enkele upgrade: Serenity, ook wel Ethereum 2.0 genoemd. Serenity moet Ethereum met een factor 1000 opschalen naar ongeveer 14.000 transacties per seconde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

”Serenity is also the world computer as it’s really meant to be, and not a smartphone from 1999 that can process 15 transactions per second”, Vitalik Buterin tijdens Devcon 4

Gewijzigde Roadmap

De roadmap van Ethereum is opgedeeld in vier hoofdfasen: Homestead, Frontier, Metropolis en Serenity. Op dit moment bevindt Ethereum zich nog in de Metropolis fase. Nu het einde van Metropolis in het vizier is richt de ontwikkeling van Ethereum zich op het ingaan van de laatste fase: Serenity. Met de aankondiging van Vitalik Buterin wordt de eerdere planning van Ethereum deels aangepast. Waar eerder Casper (Proof-of-Stake) in een hybride vorm zou worden geïntroduceerd tijdens de Metropolis: Constantinople fase wordt daar nu vanaf gezien. Volgens het nieuwe plan wordt Casper gecombineerd met Sharding (side-chains) en worden beiden gezamenlijk tijdens de Serenity fase geïmplementeerd. In plaats van beide upgrades om de beurt te activeren wordt nu dus besloten om direct een station over te slaan om daarmee sneller bij het einddoel te arriveren.

“(Serenity) is a realization of all of these different strands of research that we’ve been spending our time on for the past four years. This includes Casper. Not just hybrid Casper - 100% organic, genuine, pure Casper.” – Vitalik Buterin

Ethereum 2.0: Serenity

Serenity zal een nieuwe Ethereum blockchain introduceren die parallel loopt met de bestaande Ethereum blockchain. Deze Serenity Ethereum blockchain zal volledig Proof-of-Stake zijn, en verbonden zijn met de bestaande Ethereum Proof-of-Work blockchain. De Serenity blockchain is namelijk een zogenaamde shard (side-chain) op de Ethereum blockchain, wat meteen verklaart waarom Casper en Sharding worden samengevoegd. Het doel is om geleidelijk het netwerk over te hevelen van de oude Proof-of-Work blockchain naar de nieuwe Proof-of-Stake shard. De eindgebruikers en softwareontwikkelaars hoeven hier weinig van te merken omdat zowel tokens als applicaties met weinig moeite kunnen worden overgezet. Hoewel Vitalik Buterin geen concrete datum gaf waarop Serenity kan worden verwacht gaf hij wel aan dat het ‘niet ver weg’ is.

“Launch is basically the milestone that we’ve all been waiting for, that we’ve been working toward for the last four to five years, and a milestone which is really no longer so far away.” – Vitalik Buterin

Features

Afgezien van Casper en Sharding zal Serenity nog een aantal belangrijke upgrades bevatten. De belangrijkste features van Serenity zijn:

De ontwikkeling van Ethereum stopt niet met Serenity. In de toekomst moet Serenity worden uitgebreid met nog meer verbeteringen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy via zogenaamde STARKs en diverse optimalisaties die het netwerk nog verder moeten opschalen.

Devcon4

De Ethereum Developer Conference (Devcon) is een jaarlijks terugkerend evenement met als doel de Ethereum ontwikkelaarscommunity bijeen te brengen en op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen binnen het eco-systeem. De bijeenkomst wordt gezien als één van de belangrijkste Ethereum evenementen. De Ethereum Devcon vond voor de vierde keer plaats en werd dit jaar gehouden in Praag, de hoofdstad van Tjechië.

Zie ook het onderstaande filmpje om de gehele presentatie van Vitalik Buterin tijdens Devcon4 te bekijken: