Cryptotakkies met Raoul Esseboom: Over bitcoin en de betekenis van geld

Column – Raoul Esseboom slaat met Cryptotakkies een brug tussen jongeren en bitcoin of cryptocurrencies. In deel 3: over de betekenis van geld. Het is een understatement zijn als ik zeg dat Bitcoin de beste uitvinding is van de afgelopen 15 jaar.

Bitcoin biedt een innovatieve oplossing voor een geldsysteem, waarvan de wortels al honderden jaren diep in de grond zitten. Een hele opgave om dát fundament op losse schroeven te zetten. Verandering leidt dat weerstand, want dat leert de geschiedenis ons.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geld en de betekenis van bitcoin

Bitcoin heeft de discussie over geld en het monetaire systeem op gang gebracht en mensen kritischer laten nadenken over verandering en innovatie. Ik merk vooral dat ik anders ben gaan denken over de vraag: ‘wat is geld’? En dan heb ik het niet over de fysieke eigenschappen van geld, maar over de fundamentele waardes die aan geld verbonden zijn.

Vragen die bijna de boomknuffelkant op gaan, vragen die het bestaan van geld in twijfel trekken en vragen die gaan over het leven zélf. Dat het leven niet altijd even eerlijk is, weet ik. Maar wat is eerlijk of niet eerlijk? En is deze mate van oneerlijkheid dan eigenlijk te meten?

Zo niet, is eerlijkheid dan wel te meten? Dat hangt dan natuurlijk af van de eigenschappen die wij aan eerlijkheid toekennen om die dan vervolgens meetbaar te maken.

Bitcoin als “store of value”

En dit bracht mij meteen bij het volgende: definities. “Bitcoin as a store of value” (Bitcoin als oppotmiddel) is iets wat ik regelmatig hoor, en lees. Volgens Investopedia betekent dat het volgende:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘A store of value is an asset that maintains its value without depreciating’.[/penci_blockquote]

Er worden nog voorbeelden gegeven van bepaalde commodities die een goede store of value zijn zoals goud en zilver, en commodities die dat minder zijn zoals melk en vee.

Er wordt aangegeven dat elke fysieke commodity eigenlijk kan fungeren als een store of value mits onder de juiste omstandigheden, of wanneer wordt aangenomen dat er een basisniveau van vraag bestaat.

Waarde en prijsvolatiliteit

Maar in de Nederlandse podcast Satoshi Radio hoorde ik laatst iets leuks. Er werd getwijfeld over Bitcoin als store of value en of hij zijn waarde wel kon houden. Ik begrijp heel goed waar deze gedachten vandaan kwam. Als je namelijk de waarde van een goed koppelt aan een prijs (meeteenheid) dan kan je inderdaad stellen dat Bitcoin op dit moment geen store of value is. De prijs is daar op dit moment veel te volatiel voor.

De gast Simon Lelieveld had overigens een andere kijk op dit vakjargon.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Hij stelde dat een store of value dit is: ‘Iets wat je vanwege het waarde karakter beet hebt’.[/penci_blockquote]

Peer-to-peer cash

Bitcoin haalt zijn waarde nog steeds uit het zijn van een peer-to-peer elektronisch betalingssysteem. Een betaalsysteem dat ‘secure’, immutable, trustless’ en permissionless’ is. Klinkt abstract, de waarde ervan is moeilijk in te schatten is. Maar dat het iets waard is, dat is zeker!

De karaktereigenschappen van een store of value die worden toegeschreven in de financiële sector kunnen misschien wat verschillen van karaktereigenschappen van een store of value voor Jan Modaal. Dit maakt het dus extreem moeilijk om exact te definiëren wat een goed zoals Bitcoin dan is. We kunnen om misverstanden te voorkomen dus beter spreken van karaktereigenschappen. En mocht je het toch in een hokje willen stoppen, ach, definieer dan maar.

Lees meer Cryptotakkies:

Over Raoul Esseboom

Sportieve cryptofanaat en investeerder. Bedenker van het platform Cryptotakkies, bedoeld om jongeren dichterbij crypto en blockchain te brengen. Voormalig voorstopper bij FC Volendam en PSV onder 23 jaar. Ik vraag me nog steeds af hoe alles werkt! Voor meer informatie, ga naar het

Cryptotakkies met Raoul Esseboom: Over bitcoin en de betekenis van geld

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin 'te kunnen leven'. Dat is een verandering...

Nieuws
Miljardenbedrijf Block maakt gigantische winst op bitcoin

Het door Jack Dorsey bestuurde miljardenbedrijf Block maakte een winst van 66 miljoen dollar op...

Nieuws
‘Zonder ETFs zou de bitcoin koers 20% lager staan’

Samson Mow, de oprichter van bitcoin-bedrijf JAN3, claimt dat de digitale munt zonder de Spot...

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Lees meer