Cryptotakkies met Raoul Esseboom: Tribalisme in Crypto

Column door Raoul Esseboom (Cryptotakkies) – Ik ben nog steeds toerist in Cryptoland en ik begin te begrijpen hoe Christopher Columbus zich gevoeld moet hebben. Ik ben al landinwaarts gegaan en heb al het onkruid gewied. Ik probeer mijn weg te vinden op zoek naar het onbekende. Het voelt (denk ik) een beetje als het ontdekken van nieuw land.

Al is er natuurlijk wel een aanzienlijk verschil in benadering. Waar families en culturen werden uitgemoord, probeer ik nu om juist de cultuur te begrijpen, te respecteren en te communiceren met mensen die al jaren inwoners zijn. Dit gaat over het heersende tribalisme in crypto…

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cryptoland

Het “Crypto Landschap” bestaat namelijk uit een x aantal staten, met eigen stammen met eigen wetten en regels. De belangrijkste stam is de Bitcoin-stam. Maar zelfs die heeft zich verdeeld in ‘substammen’. Zo kan je ervoor kiezen om te gaan wonen bij de BTC familie (Bitcoin Core), de BCH familie (Bitcoin Cash) of de BSV familie (Bitcoin SV).

Er zijn genoeg problemen in de Bitcoin-stam, daar ga ik jullie niet mee vermoeien. De stammenstrijd geeft aan dat er enorm veel passie en gedrevenheid aanwezig is in ‘Cryptoland’.

Bitcoinmaximalisme en Ripple-Army

Zo zijn er mensen die zichzelf Bitcoin-maximalist noemen, noemt XRP community zichzelf ‘the Army” en wil elke individuele cryptocurrency zijn eigen community vormen. Deze verdeeldheid heeft me aan het denken gezet.

Ik ben de whitepaper van Satoshi Nakamoto nog een keer aan het doorlezen. De paper beschrijft níet hoe men de wereld nog verder kan verdelen. Het beschrijft eerder hoe de wereld verenigd kan worden via een peer-to-peer betalingssysteem met cryptografisch bewijs.

Hier een citaat uit het paper:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘What is needed is an electronic payment system based on cryptographic proof instead of trust, allowing any two willing parties to transact directly with each other without the need for a trusted third party.’[/penci_blockquote]

Peer-to-peer betalen

Een peer-to-peer betalingssysteem wil vooral de peers verenigen. Anderzijds wil Satoshi ook derde partijen uitsluiten. Adoptie an sich is één van de voornaamste doelen. Tegelijkertijd wil de community dat hún coin het uithangbord wordt voor ‘Crypto Land’.

Iedereen wil de wereld eerlijker maken, maar heeft ook een eigen agenda. Hoe zorg je voor een eerlijker wereld? Een dictatuur waarin iedereen gelijk is? Maar van wie krijg je de orders dan om gelijk te zijn? Inderdaad. Van een iemand die bovenaan de piramide staat. Gelijkheid en eerlijkheid blijken een utopie en bestaan (blijkbaar) niet.

Recht om te ‘forken’

Je mond houden en aan het werk gaan voor ‘het grotere plan’ is hier in het Westen een ‘no go’. Wij willen onze stem laten gelden. Terecht, want we hebben het hier goed. We streven, ook in crypto, naar een democratie waarin wij het recht hebben om te mogen stemmen en te ‘forken’. Waarmee we fundamentele waarden kunnen creëren met een coin die staat voor de waarden die wij belangrijk vinden.

Wij zijn in crypto vrij om een coin te kiezen die filosofisch gezien binnen onze waarden past. En mocht de coin uiteindelijk niet bij je passen, dan kan en mag je wat mij betreft altijd switchen.

Lees meer Cryptotakkies:

Over Raoul Esseboom

Sportieve cryptofanaat en investeerder. Bedenker van het platform Cryptotakkies, bedoeld om jongeren dichterbij crypto en blockchain te brengen. Voormalig voorstopper bij FC Volendam en PSV onder 23 jaar. Ik vraag me nog steeds af hoe alles werkt! Voor meer informatie, ga naar het

Cryptotakkies met Raoul Esseboom: Tribalisme in Crypto

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin 'te kunnen leven'. Dat is een verandering...

Nieuws
Miljardenbedrijf Block maakt gigantische winst op bitcoin

Het door Jack Dorsey bestuurde miljardenbedrijf Block maakte een winst van 66 miljoen dollar op...

Nieuws
‘Zonder ETFs zou de bitcoin koers 20% lager staan’

Samson Mow, de oprichter van bitcoin-bedrijf JAN3, claimt dat de digitale munt zonder de Spot...

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Lees meer