Cryptotakkies met Raoul Esseboom: Tribalisme in Crypto

1366 totale weergaven
|

Column door Raoul Esseboom (Cryptotakkies) – Ik ben nog steeds toerist in Cryptoland en ik begin te begrijpen hoe Christopher Columbus zich gevoeld moet hebben. Ik ben al landinwaarts gegaan en heb al het onkruid gewied. Ik probeer mijn weg te vinden op zoek naar het onbekende. Het voelt (denk ik) een beetje als het ontdekken van nieuw land.

Al is er natuurlijk wel een aanzienlijk verschil in benadering. Waar families en culturen werden uitgemoord, probeer ik nu om juist de cultuur te begrijpen, te respecteren en te communiceren met mensen die al jaren inwoners zijn. Dit gaat over het heersende tribalisme in crypto…

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cryptoland

Het “Crypto Landschap” bestaat namelijk uit een x aantal staten, met eigen stammen met eigen wetten en regels. De belangrijkste stam is de Bitcoin-stam. Maar zelfs die heeft zich verdeeld in ‘substammen’. Zo kan je ervoor kiezen om te gaan wonen bij de BTC familie (Bitcoin Core), de BCH familie (Bitcoin Cash) of de BSV familie (Bitcoin SV).

Er zijn genoeg problemen in de Bitcoin-stam, daar ga ik jullie niet mee vermoeien. De stammenstrijd geeft aan dat er enorm veel passie en gedrevenheid aanwezig is in ‘Cryptoland’.

Bitcoinmaximalisme en Ripple-Army

Zo zijn er mensen die zichzelf Bitcoin-maximalist noemen, noemt XRP community zichzelf ‘the Army” en wil elke individuele cryptocurrency zijn eigen community vormen. Deze verdeeldheid heeft me aan het denken gezet.

Ik ben de whitepaper van Satoshi Nakamoto nog een keer aan het doorlezen. De paper beschrijft níet hoe men de wereld nog verder kan verdelen. Het beschrijft eerder hoe de wereld verenigd kan worden via een peer-to-peer betalingssysteem met cryptografisch bewijs.

Hier een citaat uit het paper:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘What is needed is an electronic payment system based on cryptographic proof instead of trust, allowing any two willing parties to transact directly with each other without the need for a trusted third party.’[/penci_blockquote]

Peer-to-peer betalen

Een peer-to-peer betalingssysteem wil vooral de peers verenigen. Anderzijds wil Satoshi ook derde partijen uitsluiten. Adoptie an sich is één van de voornaamste doelen. Tegelijkertijd wil de community dat hún coin het uithangbord wordt voor ‘Crypto Land’.

Iedereen wil de wereld eerlijker maken, maar heeft ook een eigen agenda. Hoe zorg je voor een eerlijker wereld? Een dictatuur waarin iedereen gelijk is? Maar van wie krijg je de orders dan om gelijk te zijn? Inderdaad. Van een iemand die bovenaan de piramide staat. Gelijkheid en eerlijkheid blijken een utopie en bestaan (blijkbaar) niet.

Recht om te ‘forken’

Je mond houden en aan het werk gaan voor ‘het grotere plan’ is hier in het Westen een ‘no go’. Wij willen onze stem laten gelden. Terecht, want we hebben het hier goed. We streven, ook in crypto, naar een democratie waarin wij het recht hebben om te mogen stemmen en te ‘forken’. Waarmee we fundamentele waarden kunnen creëren met een coin die staat voor de waarden die wij belangrijk vinden.

Wij zijn in crypto vrij om een coin te kiezen die filosofisch gezien binnen onze waarden past. En mocht de coin uiteindelijk niet bij je passen, dan kan en mag je wat mij betreft altijd switchen.

Lees meer Cryptotakkies:

Over Raoul Esseboom

Sportieve cryptofanaat en investeerder. Bedenker van het platform Cryptotakkies, bedoeld om jongeren dichterbij crypto en blockchain te brengen. Voormalig voorstopper bij FC Volendam en PSV onder 23 jaar. Ik vraag me nog steeds af hoe alles werkt! Voor meer informatie, ga naar het

Cryptotakkies met Raoul Esseboom: Tribalisme in Crypto

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...