Column Luc Smits van Oyen: Einde nabij voor stablecoin Tether

De stablecoin Tether heef na veel druk eindelijk inzicht in zijn financiën gegeven. Tether is uitgegroeid tot een digitale valuta met een marktkapitalisatie van $1,8 miljard. Het volume ligt echter vaak genoeg twee keer zo hoog op $3 miljard.

Tether

Het idee achter de stablecoin is dat elke Tether wordt gedekt door een daadwerkelijke Amerikaanse dollar. Met 1,8 miljard aan uitstaande Tether moet er dus $1,8 miljard dollar op de rekening van het bedrijf staan. Echter zijn al vanaf het begin van Tether twijfels over de rekening en of hier daadwerkelijk genoeg geld op staat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tether heeft vaak genoeg problemen gehad met banken en accountants. Zo zou Tether begin 2018 Friedman LLP hebben ingehuurd om een audit uit te voeren. Friedmann kondigde echter halverwege het proces aan het contract te beëindigen. De reden waarom het account bedrijf Tether niet heeft willen auditen is niet duidelijk.

Eén bankafschrift als bewijs?

Op 18 december meldt Bloomberg dat het bankafschriften van Tether heeft gezien en dat daaruit is gebleken dat het bedrijf wel degelijk elk Tether dekt met een daadwerkelijk dollar. Zo zou één afschrift laten zien dat er op 31 januari $2,2 miljard op een bankrekening in Puerto Rico heeft gestaan. Op diezelfde dag waren er in totaal 2,195 miljard Tether in omloop.

Tether verliest aandeel

Op andere data zouden de cijfers ook kloppen. Echter laten de bankafschriften niet zien waar het geld vandaan komt en of het geld er nu nog steeds staat. Persoonlijk heb ik nog steeds sterk mijn twijfels bij de legitimiteit van Tether en of elke munt daadwerkelijk wordt gedekt door een dollar. Toch wordt de munt in ruim 30% van alle Bitcoin transacties op exchanges gebruikt en is dus erg belangrijk voor de cryptocurrency markt.

De munt is echter wel marktaandeel aan het verliezen. Waar het begin 2018 nog de overduidelijke leider was, heeft de munt nu duidelijk marktaandeel verloren. Concurrenten als USDCoin, TrueUSD, DAI en de Gemini Dollar liggen op de loer en hebben geleidelijk hun marktpositie versterkt. Vooral de stablecoins die worden gesteund door Gemini en Coinbase wekken vertrouwen bij investeerders en groeien hard. Dit is een trend die voorlopig blijft doorzetten. De tijd van Tether als marktleider is in mijn opinie ten einde.

Luc Smits van Oyen studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam en was stagiair bij Pro-Beleggen. Momenteel is hij mede-oprichter van de cryptobroker Coinmerce.

Lees eerdere columns van Luc:

Lees meer over:
columnstablecointether

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...