Hoe de sancties de Russen raken: van spaargeld tot salaris

Column - De tragiek van iedere oorlog ligt bij de burgers. Waar het probleem ontstaat in de politieke (echo)kamers, is de lokale bevolking doorgaans de dupe van de escalaties. Dat geldt voor zowel Oekraïners als ook voor Russen in het huidige conflict.

Burgers

Allereerst: de aandacht dient volledig uit te gaan naar de Oekraïense bevolking, wiens leven in gevaar is door het militair geweld. Maar aan de andere kant zijn er ook Russische burgers, die tegen hun wens en wil in deze oorlog zijn gesleept.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een goede kennis van mij is momenteel in Rusland. Hij vertelt over de (financiële) impact van de oorlog voor de Russen. Laten we eens naar de situatie kijken door de bril van een Rus.

Sancties

Als tegenreactie op de oorlog zijn er vanuit het Westen allerhande sancties opgelegd. Van het bekende SWIFT-verhaal, waardoor buitenlands geld in wezen is afgesloten van de Russische economie, tot ook restricties bínnen het land zelf. Daarover later meer.

Vooropgesteld: het doel van de sancties is om de burgers te treffen, om daarmee Poetin tot inkeer te brengen. Dat eerste lijkt goed te lukken, zo krijgt de redactie te horen. Dat tweede (vooralsnog) niet.

Er bestaat een sanctielijst met daarin individuen die extra hard aangepakt mogen worden. Maar buiten deze lijst om, ervaart de gehele Russische economie de gevolgen van de acties van Poetin.

Zo stort de waarde van de de roebel in, te midden van alle financiële censuur. In de afgelopen week verloor het zo'n 30% van zijn waarde.

Hoe de sancties de Russen raken: van spaargeld tot salaris

Deze goede vriend vertelt: "Ja, ik denk dat de grootste impact op dit moment financieel is: ineenstorting van de roebel, herfinancieringsrente van de centrale bank die vandaag tot 20% stijgt, moeite met het overboeken van geld."

"Ik denk dat het volgende probleem zal zijn met geïmporteerde goederen: de SWIFT-blokkering zou mogelijk betekenen dat er geen goederen aan Rusland kunnen worden verkocht, aangezien er beperkte betalingsalternatieven zijn voor die goederen en diensten."

Deze quote kwam van enkele dagen geleden. De situatie is inmiddels een stuk slechter.

Poetin scherpt ook regels aan

Met de daling van 30% van de roebel is het niet gek dat Russen op zoek gaan naar een alternatief. De aandelenmarkt (MOAX) is echter al een paar dagen dicht (en verloor vlak voor de sluiting evenzo hard aan waarde). Maar vluchten naar alternatieven om koopkracht te behouden is nog niet zo makkelijk:

"Naast een verbod om geld naar buitenlandse rekeningen te verplaatsen, heeft Poetin nu beperkingen gezet op de hoeveelheid contant geld of equivalent die men naar het buitenland kan sturen. Het mag niet meer dan $10.000 zijn."

Hoe de sancties de Russen raken: van spaargeld tot salaris

"Ik verwacht dat mensen (zij die weten hoe dat te doen) zo veel mogelijk geld in crypto gaan steken."

"Voorlopig kunnen mensen ook nog vreemde valuta aanhouden, maar het is niet duidelijk hoe lang transacties in buitenlandse valuta mogelijk zullen zijn."

Bedrijven en salaris

Er bestaan al wel (langere tijd) regels voor bedrijven, zo vertelt de goede vriend. Bedrijven die op internationale markten actief zijn, zijn al wettelijk verplicht om ten minste 80% van de omzet in vreemde valuta in te wisselen voor de roebel.

"Ze proberen op alle mogelijke manieren de ondergang van de roebel te voorkomen."

"De meeste mensen staan op verlies, maar de meerderheid laat $ en € uitbetalen. Bij banken kunnen ze dit tot nu toe nog wel zonder problemen opnemen. Dus iedereen houdt gewoon een hoop geld thuis onder het matras."

Het is geen gekke gedachte dat niemand roebels wil aanhouden. Daarom kwam de centrale bank met een maatregel. De rente op de roebel is verhoogd tot 20%, en voor buitenlandse valuta is dat 8%.

Hoe de sancties de Russen raken: van spaargeld tot salaris

Salaris

Tot zover zijn het vooral problemen voor mensen die spaargeld in roebels hebben. Echter zijn er ook Russen die bij buitenlandse bedrijven op de loonlijst staan. Zij komen door de sancties ook in de problemen:

"Al mijn collega's van [redacted] in Rusland hebben hier problemen mee. Ze zijn als zelfstandige in dienst bij [redacted] (dus factureren aan het bedrijf voor hun salaris) en worden betaald in $. Banken blokkeerden al hun salarisbetalingen in februari met de verklaring dat ze eerst een formulier moesten ondertekenen waarin ze aangeven dat ze 80% daarvan naar RUB zouden overzetten."

Ironisch genoeg lagen de formulieren hiervoor nog niet klaar. De banken hebben genoeg andere dingen om zich druk over te maken. Zo blijft er weinig over van de waarde van de aandelen van Sberbank - de grootste bank van Rusland. Momenteel wordt SBER verhandeld voor $0.02. Drie maanden geleden was dit nog ruim $20. Het schijnt hier wel om een bijzondere situatie doordat settlement is gestopt en de MOAX dicht is.

Uitweg?

Op allerlei vlakken lijken de sancties te werken. De roebel stort in, Poetin probeert de instorting ervan te voorkomen door ook bínnen Rusland restricties op te leggen en de rente te verhogen.

Daarnaast komen salarisbetalingen vast te zitten, terwijl men verplicht wordt om 80% in roebels aan te houden. Ook de import en export komt stil te liggen en overal in het land ontstaan bankruns om maar contant geld in huis te hebben.

En voor hen die bitcoin snappen, is er nog een uitweg. Het is er echter een uitweg die lang niet iedereen zal weten te vinden. De bevolking zoekt wanhopig naar oplossingen. Een enkeling weet dit ook daadwerkelijk te vinden.

Nogmaals: met deze column wil ik niet aangeven dat sancties een (politiek) goede of slechte zet zijn. Het verhaal laat echter wel zien hoe Russen op zoek gaan naar alternatieven. Aan de ene zijde om ontwaarding van de roebel te ontvluchten, en aan de andere kant om restricties op uitgaves te omzeilen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin
X-account MicroStrategy gehackt, $440.000 buit gemaakt van slachtoffers

Het X-account van MicroStrategy is slachtoffer geworden van een aanval. Een vooralsnog onbekende hacker plaatste...

Ethereum koers Nieuws
ETH Koers Tikt $3,1k Aan, Gaat Ethereum Stijgen Naar Nieuwe ATH?

De Ethereum koers lijkt niet te stoppen met stijgen sinds Bitcoin boven de $50.000 is...

Bitcoin
President El Salvador haalt uit: “Overheden financiëren zichzelf door geld te printen”

Nayib Bukele, de president van El Salvador, sprak afgelopen week op het CPAC-congres. Dat staat...

Bitcoin
Australiër krijgt $650.000 op rekening bij cryptobeurs gestort en is nu spoorloos

Een Australische man is van de aardbodem verdwenen nadat hij naar verluidt meer dan een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Laatste Kans Om Bitcoin (BTC) Te Kopen Voor Bull Run, Zegt Deze Analist

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer