Bitcoin verslaat de Russische roebel

Bitcoin heeft de Russische roebel als gevolg van een serie van geopolitieke gebeurtenissen ingehaald. Terwijl bitcoin zich tijdens de Russische invasie van Oekraïne sterk houdt, heeft de roebel het zwaarder dan ooit.

Bitcoin heeft de roebel ingehaald nadat de laatstgenoemde terugviel naar dieptepunten die de munt in 30 jaar niet had gezien. De enorme koerssprong die bitcoin gisteren maakte zorgde ook voor het inhalen van de Mexicaanse peso en de Thaise baht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin beklimt de financiële ladder

Met deze opleving betreedt bitcoin de top 15 van meest waardevolle munten ter wereld. Waarbij het landen als Saudi Arabië, Israël en Zweden achter zich laat. De volgende op de lijst is de Zwitserse franc met een huidige marktkapitalisatie van 29.021.260 bitcoin. Zodra dat onder de 21 miljoen zakt zijn we de franc theorie voorbij.

Om de franc echt voorbij te gaan moet dat getal onder de huidige omloophoeveelheid van bitcoin zakken. Die ligt op ongeveer 18.971.000 bitcoin, waarmee een stijging van iets meer dan 50 procent nodig is om de franc te achterhalen.

Het is ook interessant om bitcoin te vergelijken met andere financiële assets als bedrijven en grondstoffen. Op die lijst staat bitcoin op plek 9 en laat het bedrijven als Meta, Berkshire Hathaway, Visa, Mastercard en JPMorgan Cahse achter zich.

Boven bitcoin staat het Tesla van Elon Musk dat zelf ook grote hoeveelheden kapitaal in bitcoin heeft. Daarna komt zilver dat op het moment van schrijven een marktwaarde van 1,3 biljoen dollar heeft. Goud is de onbetwiste koning met een marktwaarde van 12,1 biljoen dollar.

Hoe de oorlog tussen Rusland en Oekraïne bitcoin beïnvloedt

Het inhalen van de Russische roebel is niet onopgemerkt voorbijgegaan, zeker niet gezien de huidige gebeurtenissen. De bitcoingemeenschap schaart zich in het conflict vooral achter Oekraïne dus het sentiment was na deze inhaalslag vooral positief.

De Oekraïense overheid heeft recent een bitcoinadres online gezet om donaties te ontvangen zonder het risico te lopen dat assets bevroren worden. Volgens de laatste schattingen heeft het inmiddels meer dan 20 miljoen dollar aan bitcoin mogen bijschrijven met enkele enorme individuele donaties.

Maar het is niet alleen Oekraïne dat profiteert van het bestaan van bitcoin. Ook de Russen kunnen in theorie sancties omzeilen door bitcoin te gebruiken. De Europese Centrale Bank heeft bijvoorbeeld voor miljarden aan Russische assets bevroren, wat onmogelijk zou zijn als dat bitcoin was geweest.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....