Amerikaanse waakhond SEC publiceert richtlijnen voor crypto-industrie

De SEC, de Amerikaanse toezichthouder voor effecten, heeft een richtlijn gepubliceerd waarin beschreven staat wanneer digitale valuta worden beschouwd als effecten. Het is het eerste concrete resultaat van het FinHub-initiatief. Dit initiatief is in oktober 2018 gelanceerd met als doel meer duidelijkheid te verschaffen voor crypto- en fintechbedrijven richting substantiële regulering.

Crypto als nieuwe assetklasse

De afgelopen jaren wist de SEC zich geen raad met crypto als nieuwe assetklasse. De richtlijn is een nieuwe stap richting duidelijkheid en volwassenheid van de crypto-industrie. De nieuwe richtlijn is niet alleen bestemd voor cryptoprojecten en ICO’s, maar ook voor andere partijen die actief zijn in de wereld van crypto-investeringen, zoals exchanges, bewaarbedrijven, hedge fondsen, marketingbedrijven en andere professionele organisaties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als leidraad wordt de z.g. Howey test genomen, een juridische uitspraak uit 1946 waarin is beschreven wat een investering is, maar ook hoe deze is aangeboden. Er zijn drie primaire voorwaarden die bepalen of een investering als effect beschouwd kan worden:

Vooral vanwege het decentrale karakter van crypto- en blockchainprojecten is het tweede punt interessant. In 2018 liet een topman van de SEC al weten compleet decentrale projecten als bitcoin en ethereum niet te beschouwen als effecten. De nieuwe richtlijn is in overeenstemming met deze uitspraak. Feitelijk lijkt het allemaal te draaien om de mate van decentralisatie.

Niet bindend

De SEC-richtlijn is niet juridisch bindend en juist de relatieve vrijblijvendheid heeft het inmiddels al de nodige stof doen opwaaien binnen de crytpogemeenschap. “Hoewel het nuttig is en goed te zien dat de SEC op dit gebied gefocust blijft, is het niet zo bruikbaar als een wet, regel of zelfs formele richtlijn,” zei Andrew Hinkes, advocaat bij Carlton Fields en algemeen adviseur voor zakenbank Athena Blockchain.

Ook de definitie van het begrip actieve deelnemer (active participant) is reden tot discussie. “In de richtlijnen van de SEC zijn actieve deelnemers breed gedefinieerd en kan het elke entiteit zijn die een project beheert. Maar het kan ook verwijzen naar initiatiefnemers, sponsors of andere derde partijen die van invloed zijn op het mogelijke succes van een onderneming. Het gebrek aan specificiteit is het vermelden waard”, zei Hinkes.

Ook Katherine Wu, advocaat en voormalig SEC-medewerker geeft aan dat de definitie van actieve deelnemer problemen kan opleveren voor startups.

Tokens als effecten

Volgens Jake Chervinsky, advocaat bij Kobre Kim, heeft de SEC deze term gebruikt om projecten duidelijk te maken dat hun tokens als effecten kunnen worden aangemerkt, zelfs als de oorspronkelijke token-verstrekker niet betrokken is bij enige winstverwachting.

“Met andere woorden, als bedrijf A een token verkoopt met de belofte dat kopers zullen profiteren van de inspanningen van bedrijf B, kan de token nog steeds een effect zijn. Zelfs als bedrijf A niets te maken heeft met het project nadat de token is uitgegeven. Ik denk wel dat er in deze situatie enkele symbolische projecten kunnen zij”, zei hij. “De bewijslast zou liggen bij bedrijf A om naar dit soort scenario’s te kijken”, voegde hij eraan toe.

Afsluitend kunnen we stellen dat de richtlijn beschouwd kan worden als een verdere stap naar duidelijkheid en tevens stof geeft tot discussie. Maar positief beschouwd kun je stellen dat er nu tenminste iets is om over te discussiëren. Het is in ieder geval weer een stapje richting adoptie.

Meer crypto nieuws

Bron: Nasdaq / Coindesk