Bitcoin in de ruimte: Blockstream lanceert Satellite 2.0

922 totale weergaven

Het Canadese Bitcoin bedrijf Blockstream kondigde gisteren de lancering van Satellite 2.0 aan. Het is een nieuwe fase voor Bitcoin, gezien je nu alles kunt doen wat nodig is zónder internet.

Volgens het nieuwsbericht hoort bij deze versie 2.0 een transmissieprotocol dat op opgestelde standaarden is gebaseerd, met meer bandbreedte, extra dekkingsgebieden en de mogelijkheid om een volledige Bitcoin node te synchroniseren zonder internetverbinding.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in de ruimte

Blockstream werkt aan enorm veel verschillende facetten rondom het Bitcoin ecosysteem. Want naast deze satellieten, zijn ze ook bezig met Liquid en het het Bitcoin Lightning Network.

Het project van Blockstream wil het mogelijk maken dat je Bitcoin ook kunt gebruiken als het internet uitvalt. De start-up gebruikt teleports vanuit de hele wereld om gegevens met betrekking tot de blockchain naar zes geostationaire satellieten in de ruimte te sturen. Deze satellieten zenden de gegevens vervolgens uit naar bijna alle bevolkte regio’s.

Het bedrijf heeft haar eerste versie van het protocol verbeterd. Het satellietnetwerk is daarmee ook omgeschakeld naar een standaardprotocol, met de naam DVB-S2. Dit staat voor Digital Video Broadcasting – Satellite – Second Generation.

Verbetering prestaties

Deze update zorgt voor een beter, efficiënter en betrouwbaarder signaal. Ook is het aantal bitrates en de bandbreedte (en daarmee dus de datacapaciteit) aanzienlijk verhoogd.

Het verzenden van data kan nu met meer dan 50% gereduceerd worden. Daardoor kan de data weer 25x sneller verwerkt worden, in vergelijking met de eerste versie.

Met Blockstream Satellite 2.0 kunnen gebruikers nu de volledige Bitcoin blockchain synchroniseren en downloaden. Voorheen moest je daar nog per se een internetverbinding voor hebben.

Als jij het zelf wilt proberen kan dat! Binnenkort gaan er twee speciaal ontwikkelde ‘satellietkits’ in de verkoop. De “Blockstream Satellite Basic Kit” kost $299 en bevat een satellietontvanger van consumentenkwaliteit die compatibel is met Linux-computers, zoals de Raspberry Pi.

De pro-versie bevat professionele hardware en kost $799. Het bevat alle basisfuncties, maar je kunt hiermee ook multicasten. Daardoor kan de data aan meerdere apparaten op hetzelfde netwerk geleverd worden.

When moon? Bitcoin ís dus al in de ruimte! Kom eens langs in onze Telegramchat om mee te praten over dit nieuws.