Bitcoin (BTC) rekenkracht stijgt met 12% na dip in oktober

De rekenkracht van het Bitcoin (BTC) netwerk laat weer een stijgende lijn zien. Herstel dus na de fikse dip eind oktober vanwege het aflopen van het regenseizoen.

Bitcoin rekenkracht stijgt 12%

Toen daalde de hashrate met 27 procent, nu is er sprake van een stijging van 12 procent in de periode 3 tot en met 9 november.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op 3 november was de totale (geschatte) rekenkracht 106,65 miljoen terahashes per second volgens datavorser Blockchain.com. Op 9 november stond de teller alweer op 119,8 miljoen TH/s.

Een signaal dat er weer meer miners zijn aangesloten op het netwerk. Een relativering: elke on-chain onderzoeker gebruikt een eigen manier om de rekenkracht te berekenen. Het gaat om schattingen die continu aan verandering onderhevig zijn.

Bitcoin (BTC) rekenkracht stijgt met 12% na dip in oktober

China

Het lijkt er dus op dat de grote verhuizing van het zuidwesten van China (Sichuan) naar het noorden (Binnen-Mongolië en Xinjian) afgerond is. Analist Jason Deane suggereert in ieder geval dat de miners weer aangesloten zijn.

Sichuan is de hotspot op het gebied van Bitcoin mining. De provincie is goed voor 18,5 procent van de totale rekenkracht van het bitcoin netwerk, zo blijkt uit de Bitcoin Electricity Consumption Index (BECI, april 2020) van de University of Cambridge. De verklaring is simpel: goedkope stroom afkomstig van waterkrachtcentrales. Maar zodra het regenseizoen in oktober voorbij is, verplaatsen miners zich naar het noorden.

Bovendien is er volgens de Nederlandse ondernemer Marc van der Chijs ook een trend dat miners voor een klein deel hun rekenkracht verplaatsen naar het westen.

Want de Chinese overheid lijkt strenger op te treden tegen Bitcoin bedrijven. Zo zijn er oprichters van de exchanges OKEx en Huobi door de politie verhoord. Onduidelijk is wat daarvan de reden is.

Moeilijkheidsgraad

Zodra de rekenkracht stijgt, is een logisch gevolg dat de moeilijkheidsgraad ook gaat stijgen. Deze nam namelijk met ruim 16 procent af, iets wat niet zo vaak voorkomt in de geschiedenis van het protocol.

Komende week maandag 16 november weten we meer: dan past de difficulty rate zich weer automatisch aan, één van de inventieve features die Satoshi Nakamoto bedacht heeft.

Volgend deze site stijgt de moeilijkheidsgraad in een bandbreedte van 4,5% en 5,9%

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...