Bitcoin grondlegger Adam Back: ‘BTC moet geen PayPal worden’

329 totale weergaven

Adam Back is een oudgediende in de wereld van cryptografie en bitcoin. In 1997 vond hij 'hashcash' uit, dat proof-of-work systeem wordt in een iets andere vorm gebruikt voor cryptomunten als bitcoin.

Naast cryptograaf is Adam Back ook een ondernemer. Hij is de huidige ceo van Blockstream. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor een hoop ontwikkelingen rondom bitcoin. In gesprek met Bitcoin Magazine legt de cryptograaf uit wat 'zijn' Blockstream doet en hoe hij tegen het wereldje van bitcoin aankijkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Back waarschuwt ook voor grotere blokken en benoemt PayPal als voorbeeld van hoe het níet moet.

Liever alleen de video bekijken? Scroll dan door naar het einde van het artikel.

Bitcoin is king

Tijdens het gesprek laat Back er absoluut geen gras over groeien: bitcoin is in zijn ogen het netwerk waar alles om draait. Back: "Bitcoin en lagen daar bovenop zijn de enige focus van Blockstream." Het bedrijf van Back is onder andere verantwoordelijk voor schaalbaarheidsoplossing het Lightning Network en Liquid.

Het bedrijf richt zich nu dus op het bouwen bovenop bitcoin. Dat betekent overigens niet dat alleen werknemers van Blockstream mee kunnen bouwen. Beide protocollen zijn natuurlijk gewoon open-source, net zoals bitcoin zelf.

Back: ''Je ziet bij netwerken vaak dat er een gelaagde structuur ontstaat. Bij het internet heb je de onderlaag met onder andere het IP-protocol. Wij zien bitcoin als die onderlaag. Bovenop die onderlaag worden vervolgens protocollen gebouwd voor specifieke usecases, zoals bijvoorbeeld het protocol voor email. Met Liquid doen wij hetzelfde bovenop bitcoin.''

Waar het Lightning Network de 'niche' van microtransacties invult, is Liquid vooral bedoeld voor bijvoorbeeld cryptobeurzen waar je bitcoin kunt verhandelen.

Back: ''Liquid is gestructureerd als een sidechain. Een sidechain is eigenlijk een blockchain die op een bepaalde manier verbonden is met een andere chain, in dit geval die van bitcoin. De valuta op het netwerk is die van de hoofdchain: BTC. Er is een mechanisme om de cryptomunten te verplaatsen van blockchain naar blockchain.''

De niche van Liquid is iets minder duidelijk dan die van het Lightning Network, maar misschien wel net zo relevant. Liquid moet handelsbeurzen helpen sneller assets te kunnen versturen. Daarin schieten de huidige technieken op de main chain van bitcoin tekort. Grote partijen als Bitfinex en Kraken helpen ook mee aan het bouwen van deze sidechain.

''Paypal was ooit ook een 'disruptive' bedrijf, nu is het onderdeel van de bankwereld geworden''

Interview Adam Back

In een halfuur durend gesprek Adam Back zijn mening horen over allerlei zaken: de discussie over de bitcoin block size bijvoorbeeld. De crypto ondernemer is daarover heel duidelijk: grotere blocks zijn op dit moment niet nodig.

Back waarschuwt ook voor de gevaren van het sleutelen aan bitcoin. Je kunt immers, zo stelt hij, al snel onderdeel worden van de gevestigde orde terwijl dat helemaal niet de bedoeling was. Zoiets is PayPal volgens hem ook overkomen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...