Bitcoin prijs analyse: Gaan we omhoog?

Het is inmiddels 15 maanden geleden dat Bitcoin zijn ATH aanraakte en sindsdien is de gehele markt flink geslonken. Ondanks dat veel van de early investors eruit zijn gestapt, is er nog voldoende volume en worden er aardig wat transacties uitgevoerd elke dag. Tevens is de hashrate (oftewel de computerkracht op het netwerk) voor het eerst sinds maanden weer flink aan het stijgen. Desondanks is de prijs laag en zit er niet veel schot in de zaak. Helaas zit de markt vol met dit soort subjectieve observaties en daarom is het goed om eens puur naar de technische analyse (TA) te kijken van de huidige bewegingen van Bitcoin. Misschien valt het dan toch allemaal wel mee…

Technische Analyse, blijf objectief!

De huidige markt is lastig te voorspellen met zijn grillige bewegingen. Doordat de prijs nu relatief gezien laag is, kun je met een een redelijke portfolio de markt al flink beïnvloeden. Hier wordt uiteraard flink op gespeculeerd en er wordt vaak beweerd dat er “hogere machten” zijn welke de prijs proberen te drukken. Of dit zo is of niet, gaan we niet op in. We weten het namelijk gewoon niet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe objectiever je een technische analyse kan uitvoeren, hoe beter. Maar wees daardoor wel extra goed op je hoede tijdens het traden en check altijd je TA uitvoerig. De post van vandaag is dan ook bedoeld als een globale blik op de charts en dient niet te worden gebruikt als financieel advies. Dat gezegd hebbende, is het een goed idee om de eerste chart erbij te pakken.

Bitcoin prijs analyse: Gaan we omhoog?

De bovenstaande chart is een daily chart van Bitcoin met daarin fibonacci lijnen, een stochastic oscillator en moving averages. Dit zijn op het moment van schrijven mijn favoriete indicators. Ze zijn simpel en lijken in deze markt vooral op hogere timeframes goed te werken. Waarom de daily chart? Doordat de markt vrij rustig is, zie je veel fakeouts, die je technische analyse beïnvloeden. Deze zie je voornamelijk terug op de lagere timeframes en minder of zelfs niet op de hogere timeframes. Dus om ruis te voorkomen en een zo goed mogelijk beeld te krijgen is het werken op deze manier vaak betrouwbaarder.

Stilte voor de storm

Wat er op dit moment te zien is, is dat de Bitcoin in een hele kleine range zit van maar enkele tientallen dollars per dag. Vaak zal dit leiden tot een grote move, waarvan de richting natuurlijk belangrijk is. Kijkende naar de Fibonacci lijnen zie je heel duidelijk hoe de prijs reageert op de verschillende levels. Ze werken als sterke support en resistance lijnen. En wanneer de prijs erdoor gaat, doet hij dit ook behoorlijk heftig. Zie bijvoorbeeld hoe de prijs door de .618, .5 en .382 lijn heen knalt alvorens hij in de huidige range tussen de .236 en 0 lijn zit. Momenteel zit de prijs een beetje “vast” tussen verschillende moving average lijnen welke langzaamaan bij elkaar komen. De prijs zal dus binnenkort volatiel gaan worden, oftewel er komt een uitbraak.

De grote vraag: ‘Welke kant gaan we op en komt er een herstel?’ is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Zoals het er nu uit ziet, kunnen we twee kanten op binnen de huidige range. Of de prijs zal stijgen richting de 4.3k en wanneer dit level breekt misschien wel richting de 5k. Of de prijs zakt terug naar de jaarlijkse low en zal die support gaan testen. En wanneer deze breekt kan het er nog wel een flinke tijd nog wat slechter uit gaan zien (denk aan prijzen onder de 3000 dollar). Maar voor nu dienen de moving averages als redelijk sterke support, de prijs hangt er al zo’n twee weken boven. Ondanks dat de Stochastic een uitgeputte prijs suggereert.

Up of down, that’s the question…

Bitcoin prijs analyse: Gaan we omhoog?

Een klein beetje inzoomen laat op de 4h chart zien dat er wellicht wat ruimte is voor een daling richting de .618 lijn alvorens er een stijging gaat komen. Zoals eerder behandeld in de fibonacci post heeft de .618 een behoorlijke aantrekkingskracht en trekt de prijs er vaak heen. Tevens is deze lijn wel vaak een hele sterke support. Het lijkt er dus op dat de prijs eerst wat levels kan gaan breken met als gevolg een mogelijke bounce op de .618 lijn om weer 4.3k te gaan testen. Wel is te zien dat de 200 ema al een flinke tijd stand aan het houden is. Dus wie weet blijft deze ook sterk genoeg om langzaamaan de prijs omhoog te laten kruipen.

Het ziet er naar uit dat er een aardige move aan zit te komen, waarheen blijft altijd onduidelijk en extra lastig in de huidige markt. Maar het is goed om er af en toe goed naar te kijken. Wat vinden jullie van posts zoals deze en zien jullie hier graag meer van? Laat het ons weten in onze Telegram groep!