Coinbase onder vuur door overname privacybedrijf van dubieus allooi

1105 totale weergaven

Met de nodige trots kondigde Coinbase op 19 februari de overname aan van Neutrino, een bedrijf dat is gespecialiseerd in analyse van blockchains en privacy. Hiermee wil Coinbase fraude en diefstal voorkomen en het vertrouwen vergroten voor haar gebruikers. Echter, naar nu blijkt is de reputatie van een drietal Neutrino-medewerkers nogal dubieus, waardoor Coinbase zichzelf wellicht in de vingers snijdt.

Hacking Team

De drie, Giancarlo Russo, Alberto Ornaghi en Marco Valleri, waren in het verleden leidende figuren van Hacking Team, een Italiaanse spyware-leverancier. Ogenschijnlijk een maker van hulpmiddelen om misdaad en terrorisme te te bestrijden, verkocht Hacking Team die software ook aan repressieve regimes, mogelijk in strijd met internationale controles. Die regimes gebruikten het op hun beurt om journalisten, activisten en politieke dissidenten te volgen en in gevaar te brengen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Achmed Mansoor en Jamal Khashoggi

Zo werd met behulp van de producten van Hacker Team ingebroken op de computer van mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor in de Verenigde Arabische Emiraten. Deze censuurstrijder in het Midden-Oosten werd bovendien fysiek aangevallen en zit nu een tienjarige straf uit. Volgens de Washington Post werkte het Hacking Team eveneens samen met de Saoedi-Arabische eenheid die later betrokken was bij de dood van journalist Jamal Khashoggi. Bovendien vond The University of Toronto’s Citizen Lab uit dat Hacking Team’s software werd gebruikt om uitgewezen Ethiopische dissidenten te monitoren die een persbureau hadden opgericht. Ethiopië is een van de meest repressieve regimes in Afrika dat er niet voor terugdeinst regelmatig journalisten te martelen die niet in de pas lopen.

Fascistische strijdkreet

Hacking Team is al langer een doelwit van kritiek door activisten voor mensenrechten en cyber security. Zo werd het bedrijf in 2013 genoemd als een van de vijf Corporate Enimies of the Internet door Reporters Without Borders (RWB), een nonprofit-organisatie die de bescherming van journalisten tot doel heeft. De voormalige Hacking Team CEO David Vincenzetti ondertekende zijn mails bovendien regelmatig met “Boi chi Molla”, een fascistische strijdkreet.

Cyberaanval

In 2015 werd Hacking Team echter zelf slachtoffer van een cyberaanval. Hierbij kwam een grote hoeveelheid informatie naar buiten over het reilen en zeilen van het bedrijf. Het bedrijf deed zaken met talloze dubieuze regimes zoals Bahrein, Kazachstan en Soedan. Mailwisselingen met de VN kwamen naar buiten over de verdenking dat Hacking Team de internationale sancties tegen Soedan had geschonden door de verkoop van software aan de regering.

Coinbase

Coinbase heeft erkend dat ze van de incidenten op de hoogte waren voor overname van Neutrino. Het valt niet uit te sluiten dat deze overname Coinbase in juridische problemen gaat brengen. Bovendien zijn de gevolgen voor hun reputatie niet te overzien. In de cryptowereld, die gedomineerd wordt door een hang naar privacy en rechtvaardigheid, kan dit wel eens een storm veroorzaken.

Privacy

Coinbase verdedigt zich zich door afstand te nemen van de vroegere acties van Hacking Team, maar te benadrukken dat de producten van Neutrino de beste zijn om de gegevens van de klanten te beschermen en te controleren. “Aanzienlijke inspanningen zijn noodzakelijk voor verdere adoptie, gereguleerde cryptotransacties en bescherming van de privacy. We kunnen het vertrouwen van de klant nooit als vanzelfsprekend beschouwen”, aldus Coinbase.

Of dat genoeg is moet worden afgewacht. Vanuit de cryptogemeenschap hebben de eerste gebruikers hun bezittingen al overgeheveld naar andere exchanges. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Breakermag

Lees meer over:
Coinbaseexchangeprivacy

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd