Crypto alert – Top programmeur Ethereum stapt op wegens cyberpesten

Crypto alert – Top Ethereum en Parity programmeur Afri Schoedon stopt met zijn werkzaamheden voor Ethereum. Schoedon werd naar aanleiding van een Tweet over een concurrerend project doelwit van cyberpesten en haatberichten. De giftige sfeer was voor de coördinator van de Constantinople upgrade reden om op te stappen. Een groot deel van de overige Ethereum ontwikkelaars en community schaart zich nu achter Schoedon door middel van een open brief.

Afri Schoedon verlaat Ethereum

Het conflict ontstond toen Afri Schoedon een (inmiddels verwijderd) bericht op Twitter plaatste met een prikkelende stelling: “Polkadot delivers what (Ethereum) Serenity ought to be. Change my mind”. Polkadot is een concurrerend blockchain project waar het bedrijf Parity software voor ontwikkelt. Behalve voor Ethereum werkt Schoedon ook als ontwikkelaar voor dit bedrijf. De Tweet leidde dan ook al snel tot felle kritiek op social media. Critici zagen er bewijs in dat Schoedon er een dubbele agenda op na hield en eigenlijk zijn tijd en aandacht richtte op Polkadot in plaats van Ethereum. Hij zou volgens hen moedwillig de Ethereum Constantinople upgrade zo lang mogelijk uitstellen ten gunste van het Polkadot project. In sommige gevallen gingen de verwijten en het complot-denken nog verder. De kritiek leek vooral afkomstig te zijn van verbitterde Ethereum investeerders en gevoed door de algehele frustratie over de bear market.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cyberpesten

Schoedon verklaarde later dat de Tweet bedoeld was als grap en om de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok te gooien. Hij ontkende ook dat hij aan Polkadot werkte. Het leed was echter al geschied. De ontwikkelaar werd overspoeld met haatberichten en verkapte dreigementen. Voor Schoedon, die grotendeels als vrijwilliger voor Ethereum werkte, was de maat vol. Op Twitter kondigde hij aan dat hij stopt met werken aan Ethereum. Inmiddels zijn de meeste berichten van zijn twitteraccount verwijderd, inclusief het bericht waarin hij aankondigde te stoppen. Gisteren bevestigde Schoedon zijn vertrek echter nogmaals via nieuwswebsite Breakermag.

“I did not quit social media, I quit Ethereum. I did not go dark, I just left the community. I am no longer coordinating hard-forks, building testnets, or contributing otherwise.” – Afri Schoedon op Twitter, inmiddels verwijderd

Afri Schoeden

Het is ongelukkig nieuws voor de Ethereum community. Afri Schoedon was namelijk een vooraanstaand programmeur en coördinator van de aankomende Constantinople upgrade. In het verleden werkte Schoedon ook aan de Parity Ethereum Wallet van het gelijknamige bedrijf. Datzelfde bedrijf werkt ook aan Polkadot. Ironisch genoeg kan het verwijt dat Schoedon hieraan zou werken er nu dus toe leiden dat hij dat misschien wel juist gaat doen.

Steun

De andere Ethereum ontwikkelaars reageerden geschokt en bieden hun steun. Er is vooral veel onbegrip voor de giftige sfeer die heerst en teleurstelling om het verlies van een goede ontwikkelaar. Ook op Twitter klinken veel steunbetuigingen.

Open brief

Via Breakermag werd een open brief gepubliceerd gericht aan de Ethereum community. Daarin roepen enkele tientallen Ethereum programmeurs op een einde te maken aan de dreigementen en haat. Ze wijzen er ook op dat het niet de eerste keer is dat een dergelijk incident plaatsvindt. De brief is ondertekend door veel Ethereum programmeurs, doch opmerkelijk genoeg niet door Vitalik Buterin zelf.

Onbetaald

Het vertrek van Schoedon heeft ook een discussie losgemaakt over de vraag of hij salaris had moeten ontvangen. Hoewel hij voor zijn werk voor Parity betaald kreeg waren de rest van zijn werkzaamheden op vrijwillige basis. Schoedon leverde echter belangrijke bijdragen en had veel verantwoordelijkheden. Als publiek persoon was hij daarnaast mikpunt voor kritiek en ongeduld. Dat is als onbetaalde vrijwilliger natuurlijk een bittere pil om te slikken en lastig vol te houden.

Constantinople

Of het vertrek van Afri Schoedon gevolgen heeft voor de planning van Constantinople is niet bekend. Als coördinator van de aankomende Ethereum upgrade speelde Afri Schoedon een centrale rol. Er zijn vooralsnog geen aankondigingen van vertragingen. Vermoedelijk zal de Ethereum Constantinople upgrade dus volgens planning rond 28 februari tijdens block 7280000 worden geactiveerd. Een countdown timer tot het exacte moment vind je hier.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

wat is ripple Nieuws
Ripple Rechtszaak In Hoger Beroep, Kan Ripple 1 Euro Worden?

Terwijl investeerders wachten op updates over de Ripple rechtszaak, is de XRP koers met -0,3%...

Wat is Solana Nieuws
SOL Koers Stijgt 28%, Gaat Solana Nog Stijgen Deze Crypto Rally?

Na Bitcoins krachtige prestatie en de zijwaartse beweging rond $62,000 gebeurde er veel op de...

Bitcoin bearish Nieuws
Bitcoin Duikelt Omlaag: $600 Miljoen Uit ETF Gesluisd in Recorduitstroom!

Bitcoin zag een daling van meer dan 3% van zijn hoogste punt in de afgelopen...

Lees meer