Bitcoin wallet Electrum ondersteunt Lightning, Watchtowers en Submarine Swaps

Bitcoin wallet Electrum ondersteunt Lightning, Watchtowers en Submarine Swaps

De Electrum wallet biedt de gebruikers nu een aantal leuke nieuwe tools. Met de release van versie 4.0 ondersteunt de populaire wallet nu het Bitcoin Lightning Network.

Het team achter de wallet kondigde de ondersteuning vorig jaar in oktober al aan, maar nu kunnen gebruikers van Electrum dus aan de slag met Lightning.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lightning

Het Bitcoin Lightning Network is een protocol bovenop het netwerk van bitcoin. Het is een netwerk van verschillende gebruikers die peer-to-peer bitcoin transacties kunnen doen zonder de onderlaag te belasten.

Je kunt via de Electrum app of via een command line de functionaliteiten activeren.

Electrum biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van de servers van de organisatie, maar moedigt gebruikers aan om zelf een node op te zetten. Servers kunnen namelijk liegen over gegevens en dat is een gevaar voor je bitcoin.

Electrum roept in hun documentatie dus ook op om een eigen server te gebruiken.

Watchtower

Een andere nieuwe optie is een 'watchtower' gebruiken.

Een watchtower betekent letterlijk uitkijktoren en zo fungeert dit stukje software ook bij het LN. Het is een scheidsrechter die een signaal uitstuurt zodra je node offline is.

Want stel dat een peer een channel plots sluit en de Bitcoin ‘meeneemt’ die in het channel zat. Dan stuurt een watchtower je een bericht dat er iets niet klopt.

Deze slaat ook alle de informatie van je betaalkanaal lokaal voor je op, zodat is terug te zien wat er aan (betaal) acties heeft voorgedaan.

Submarine swaps

Deze release van Electrum heeft nog meer in petto. Onder de noemer 'submarine swaps' is het ook mogelijk om on-chain bitcoin om te wisselen voor BTC op het Lightning Netwerk. Deze service kost je echter wel een paar satoshi's.

Een submarine swap is een atomic on-chain naar off-chain swap.

Het wordt ook wel eens de “on-chain ramps naar LN” genoemd. Bij atomic swaps heb je twee partijen nodig die mee doen in de ruil. Met submarine swaps heb je maar een iemand nodig (die gelinkt zit aan het Lightning Network) die iets verstuurt.

Zoals je misschien weet, heb je in Lightning geen adressen. Het is gebaseerd op invoices die werken op basis van pre-images en pubkeys. Je kunt dus niet zomaar vanuit een on-chain wallet wat BTC naar een Lighnting adres overmaken. Die bestaan immers niet.

Met submarine swaps kun je Lightning channels als het ware ‘bijvullen’ met een on-chain transactie op het Bitcoin netwerk.

Ondersteuning

Electrum is niet de enige software die het Lightning Network ondersteunt. Er zijn tal van custodial en non-custodial opties. Lees deze twee artikelen om zelf te starten:

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties