Ethereum Constantinople bugs opgelost, lancering op 25 februari

Er is een nieuwe datum bekend voor de aankomende Ethereum upgrade Constantinople. De upgrade wordt tijdens block 7280000 geactiveerd en naar verwachting is dat op maandag 25 februari, zo maakte de coördinator van de upgrade Afri Schoeden bekend via social media platform Reddit.

Drie maal scheeps

Het is de derde keer dat de Ethereum Constantinople upgrade op de planning staat. Tweemaal eerder werd de upgrade uitgesteld wegens nieuw ontdekte bugs. De laatste keer dat Constantinople volgens de planning actief zou worden was op 16 januari. De upgrade werd toen op het laatste moment uitgesteld. Men ontdekte namelijk dat de upgrade sommige bestaande smart contracts onveilig maakte. Deze functioneerden prima voor de upgrade, maar na de upgrade ontstonden er in deze smart contracts veiligheidslekken die te exploiteren zijn. De fout zat dus niet in de upgrade zelf maar in de interactie tussen bestaande smart contracts code en de vernieuwde Ethereum code.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geen EIP1283

Inmiddels hebben de Ethereum ontwikkelaars hiervoor een oplossing gevonden. De Ethereum Constantinople upgrade wordt gewoon ongewijzigd ingevoerd, maar wordt aangevuld met een extra upgrade die het problematische deel van de upgrade annuleert. Het betreft de upgrade EIP1283, welke een optimalisatie is om de transactiekosten van sommige smart contracts efficiënter te maken. Dat deel van de Constantinople upgrade gaat dus niet door.

25 februari

De Constantinople upgrade zal volgens de nieuwe planning op block nummer 7280000 worden geactiveerd. Ethereum heeft een gemiddelde blocksnelheid van ongeveer 16.89 seconde per block. Dat betekent dat de upgrade naar schatting op of nabij 25 februari plaats vindt.

Got a vague countdown …

Constantinople will activate on Monday 2019-02-25 11:54:02 UTC.
Current average block time is 16.89 seconds. 91597 blocks to go (7188403/7280000). – Afri Schoeden via Reddit

Ethereum Constantinople

Constantinople is een lang verwachte upgrade voor de Ethereum blockchain. Het is het tweede deel van de derde ontwikkelingsfase van Ethereum. Na de activering van Constantinople komt de derde fase van ontwikkeling ten einde. Daarna zijn alle ogen gericht op de volgende upgrade genaamd Serenity waarmee de vierde en laatste fase begint.

Upgrades

De Constantinople upgrade bevat enkele optimalisaties aan de code die het netwerk efficiënter maken. Sommige handelingen op het netwerk worden daardoor sneller en goedkoper. Daarnaast vermindert Constantinople ook de uitgifte van Ethereum tokens bij het miningproces van 3 ETH per block naar 2 ETH per block. Als laatste bevat de upgrade een zogenaamde ‘Difficulty bomb’ welke gedurende een periode van 12 maanden langzaam de moeilijkheidsgraad van het minen opvoert. De bedoeling is om daarmee geleidelijk het Proof-of-Work minen uit te faseren. Dat is ter voorbereiding op de overgang van Ethereum naar Proof-of-Stake dat tijdens Serenity wordt ingevoerd.

Inflatiereductie

De vermindering van het aantal Ethereum tokens dat kan worden gedolven is een populair en veelbesproken onderdeel van de upgrade. Men verwacht namelijk dat het een positief effect zal hebben op de prijs wanneer het aanbod van nieuw gedolven Ethereum tokens afneemt. Voor de miners van Ethereum is het in de eerste instantie misschien minder goed nieuws. Zij zullen het immers moeten doen met 33% minder inkomsten zolang de tokenprijs zich nog niet heeft aangepast.

Hard-fork

Technisch gezien is de upgrade een hard-fork maar men verwacht geen splitsing van de blockchain. De Ethereum upgrade wordt in tegenstelling tot sommige hard-forks bij andere cryptovaluta zoals Bitcoin wél unaniem gesteund door de community. Dat betekent dat er geen splitsing van de blockchain optreedt met twee afzonderlijke Ethereum netwerken als gevolg. Dat was bijvoorbeeld wel het geval bij eerdere hard-forks bij Bitcoin en Bitcoin Cash, en meer recenter bij Bitcoin Cash en Bitcoin SV. Ethereum heeft in het verleden wel een keer een splitsing meegemaakt. Dat leidde destijds tot Ethereum Classic.

Wat moet je doen?

De miners en nodes van het netwerk zullen de upgrade uitvoeren. Reguliere gebruikers van Ethereum hoeven voor de upgrade zelf niets te doen. Bestaande wallets en andere software zullen na de upgrade automatisch met het geüpgradede netwerk verbonden zijn. Wel is het advies om ten tijde van de upgrade geen transacties uit te voeren om eventuele problemen te voorkomen.