Exclusieve analyse Madelon Vos: Ethereum kruipt langzaam uit dal (+UPDATE)
Door Madelon Vos – Het zal u niet zijn ontgaan, de cryptomarkt zit al een behoorlijke poos in een neerwaartse trend. Afgelopen vrijdag zakten de koersen van menig cryptomunt naar een recorddiepte, die sinds mei dit jaar niet was aangetikt. Er lijkt geen einde aan de downtrend te komen.
Goed nieuws voor de HODL’ers
Toch is er goed nieuws voor de HODL’ers onder ons: ten opzichte van afgelopen vrijdag is er 19 miljard dollar naar de cryptomarkt verplaatst. En kan er na een zeer volatiele week gelukkig een beetje opgelucht adem gehaald worden. De crypto markt beweegt zich niet meer in een stroomversnelling en lijkt, toch in een iets wat rustiger vaarwater terecht gekomen.
Met behulp van technische analyse bekijken we deze week de koers van ether even van dichtbij.
Ether en Ethereum
Allereerst even wat basisinformatie, want hoe zat het nu ook al weer met Ethereum en ether. Eind 2013 zag Ethereum voor het eerst het levenslicht. De destijds 19-jarige computerprogrammeur, schrijver en stereotype nerd, Vitalik Buterin liet het, door hem bedachte – op blockchain technologie gebaseerde – platform, funden door middel van een crowdsale in 2014. Deze crowdsale maakte het mogelijk om het project eind juni 2015 live te laten gaan.
Ethereum was het eerste succesvolle platform dat het gebruik van Smart Contracts mogelijk maakte met behulp van de cryptocurrency ether. Dankzij deze Smart Contracts kunnen voorafgaand aan een transactie voorwaarden worden vastgelegd, waar de desbetreffende online waarde transactie aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van een huis. Naast het mogelijk maken van Smart Contracts wordt ether ook gebruikt als betaalmiddel.
Decentrale apps
Een andere bijzondere toevoeging is dat het met de komst van Ethereum mogelijk was om DAPP’s te bouwen. Dit is een decentrale applicatie die gebruikers de mogelijkheid geeft om peer-to-peer betalingen te verrichten. De applicaties draaien met behulp van de blockchain volledig decentraal en kunnen dus niet beïnvloed worden door een partij of een persoon. Er zijn inmiddels meer dan 500 bekende ERC20 tokens gebouw boven op het Ethereum netwerk, de volgende drie komen je vast bekend voor: EOS, TRON en Binance Coin.
De grafiek
Ether staat momenteel op plek twee op basis van marktkapitalisatie. De koers daalde afgelopen 24 uur slechts 0,5%. Een ieder die bekend is met de schommelingen op de cryptomarkt weet dat een daling van deze proportie gelijk staat aan nul.
Om een goed beeld van het koersverloop van Ether te krijgen pakken we eerst even het grote plaatje erbij. Kijkend naar de dag grafiek is het eerste dat opvalt, het feit dat het volume erg afneemt. Dit is een belangrijke indicator gezien het volume, volgens de Dow Theory de trend (het koersverloop: opwaarts of neerwaarts) hoort te bevestigen. Gebeurt dit niet dan kan dit duiden op een trend omkeer.
Neerwaartse trend
Ook valt op dat de koers zich sinds eind mei in een neerwaarts trendkanaal bevindt, dit is te zien aan de blauwe schuin neerwaarts lopende lijnen. Vanuit dit perspectief nog geen positieve signalen. We zitten echter wel aan de onderkant van dit relatief sterke trendkanaal, kijkend naar het huidige trendkanaal heeft ether een upside tot 472 dollar. Een positieve uitbraak boven de 480 zou een upside tot ongeveer 580 dollar teweeg kunnen brengen.
De blauwe schuin naar rechts oplopende steunlijn is een belangrijke lijn die stand moet houden. Mocht deze lijn doorbroken worden dat is dit een negatief signaal, echter is dit nu nog niet aan de orde. Houd deze lijn wel nauwlettend in de gaten. Een extra test van deze steunlijn is mogelijk.
Positief signaal op de RSI
De RSI werkt accuraat op cryptovaluta en daarom pakken we deze er graag even bij. Sinds een week bevindt de koers van ether zich opnieuw in een oversold gebied, dit is te zien aan het feit dat de RSI, de Relatieve Sterkte Index, zich onder de 30 bevindt. Oversold houdt in dat er op een bepaald moment in de tijd enorm veel stukken zijn verkocht. Dit zou een mooi koop moment opleveren.
In april was er wel kortstondig positieve divergentie te zien (groene lijn), waarbij de bodems op de RSI omhoog, maar de bodems op de grafiek juist omlaag gingen. Op de dag grafiek is nog geen positieve divergentie zichtbaar. Wanneer deze optreedt zou dit een zeer mooi koopmoment opleveren.
Samenvatting
UPDATE dinsdag 3 juli 2018 11.30
Inmiddels in ether de 472 dollar al voorbij en hikt de koers van de cryptomunt tegen de eerder besproken weerstandslijn van rond de 480 dollar aan. De verwachting was dat de koers op zou lopen, maar dat het in zo’n sneltreinvaart zou gaan had ik niet voorzien. Vooralsnog houdt de welstandslijn rond de 480 dollar stand, echter dient deze nauwlettend in de gaten gehouden te worden.
Gezien het feit dat de RSI zeer hoog staat en zich momenteel in een overbought gebied bevindt, is de verwachting dat de koers op dit moment niet uit zal breken boven deze weerstandslijn. Deze verwachting wordt bevestigd door het feit dat het volume afloopt en terwijl de koers oploopt, wat een divergerend patroon teweegbrengt. Dit geeft aan dat de kopers aan het opdrogen zijn en er een kortstondige neergang verwacht kan worden.
Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als handels- of beleggingsadvies. Wees uiterst voorzichtig bij het handelen in cryptocurrencies.
Inschrijven nieuwsbrief