Project Libra: Facebook werkt aan een op cryptocurrency-gebaseerd betalingssysteem

De Wall Street Journal heeft naar buiten gebracht dat Facebook wel degelijk bezig is om een cryptocurrency te ontwikkelen voor een nieuw betalingsnetwerk. Het gerucht ging al een tijdje rond dat de social media gigant bezig zou zijn met blockchain en een eigen stablecoin.

Project Libra van Facebook

Het project waar we het over hebben heet Project Libra. Facebook maakt een stablecoin die door fiat is gedekt. Facebook werft op dit moment ’tientallen financiële bedrijven en online handelaren’ om dit ecosysteem van cryptogeld te kunnen gaan ondersteunen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het was al wel duidelijk dat Facebook bezig ging met crypto-gerelateerde initiatieven. Er waren verschillende vacatures beschikbaar die dat bevestigden. De focus van Facebook lijkt te liggen op het verwerken van overschrijvingen en betalingen: de pijlen worden op dit moment gericht op landen zoals India.

Mocht dit project gaan slagen, dan zet Facebook direct een enorme stap in de wereld van e-commerce. De ontwikkelingen in deze richting lijken noodzakelijk, omdat er vanuit de gebruikers, aandeelhouders en watchdogs veel druk wordt uitgeoefend rondom de tekortkomingen op het gebied van privacy.

Stablecoin voor meer dan enkel betalingen

In het rapport van de Wall Street Journal staan echter nog wel een aantal interessante details. Eerder werd al naar buiten gebracht dat Facebook een poging deed om $1.000.000.000 op te halen. Dit is nu ook officieel bevestigd. Het geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van de stablecoin te ondersteunen.

Een van de redenen voor het uitgeven van een eigen Facebook Coin zijn de kosten van creditcardtransacties. Daarnaast is een partij als Facebook erbij gebaat minder afhankelijk te zijn van grote instanties als banken en betaalproviders.

Ook zal door de koppeling met de Amerikaanse dollar er geen volatiliteit zijn in de waarde, zoals dat bij cryptocurrency’s als bitcoin wel het geval is. De advertenties op het sociale mediaplatform moeten worden gelinkt aan dit ecosysteem.

De gebruikers krijgen een beloning als ze bijvoorbeeld naar advertenties kijken. Dit principe lijkt erg veel op dat van Basic Attention Token en de Brave Browser. Het lijkt er dus op dat Facebook (volgens het rapport van WSJ) verder wil gaan dan enkel de markt van het geld-overmaken.

De introductie van cryptocurrency aan een platform zoals Facebook kan een nieuwe fase voor de gehele cryptomarkt inluiden omdat Facebook, samen met Instagram en WhatsApp, ongeveer 2,5 miljard gebruikers heeft.

Massa adoptie crypto

Anthony Pompliano, de co-founder van Morgan Creek, gaf al aan dat Facebook door deze stap wel eens ‘het meest gebruikte product uit de cryptospace’ zou kunnen worden. Het zal in ieder geval helpen met stappen zetten naar het accepteren van digitale valuta.

Lees meer over:
Facebooklibrastablecoin