FTX crediteuren krijgen mogelijk slechts 10 tot 25% van het geld terug

111 totale weergaven
ftx-logo

FTX crediteuren zouden slechts 10 tot 25% van hun verliezen terug kunnen krijgen, aangezien het herstructureringsplan op juridische hindernissen stuit, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over een eerlijke verdeling. 

Kans op lage uitbetaling

Schuldeiser van FTX, die sinds de ineenstorting van de exchange in 2022 op terugbetaling wachten, zouden volgens schuldeiser activist Sunil Kavuri op X (Twitter) tussen de 10% en 25% van hun bezit kunnen zien terugkeren:

Deze schatting komt te midden van aanhoudende zorgen over het herstructureringsproces van de exchange en welke vorm de uitbetalingen zullen aannemen, crypto of contant, naarmate de hoorzitting van 7 oktober nadert.

FTX stuurt $230 miljoen naar aandeelhouders

De update komt op het moment dat FTX $230 miljoen, ongeveer 18% van de in beslag genomen activa, overmaakt naar aandeelhouders, wat bij sommige belanghebbenden tot onrust leidt. Hier heeft Kavuri zijn twijfels over geuit, waarbij hij het volgende zei:

“Dit is slechts een ruwe schatting van hoe de uitbetaling op de petitiedatum eruit zou kunnen zien vergeleken met de huidige waarde.”

Intussen doen geruchten de ronde dat FTX vanaf oktober maar liefst $16 miljard aan schuldeiser zal gaan uitdelen, al is dit nog niet bevestigd door het herstructureringsplan van de rechtbank.

Tegenslagen voor het herstructureringsplan

Het herstructureringsplan van FTX kreeg te maken met aanzienlijke tegenslagen. Vorig kwartaal werd een terugbetalingsovereenkomst van $12,7 miljard goedgekeurd, maar de rechtbank verbood zowel FTX als haar zusterbedrijf Alameda Research om digitale activa te verhandelen.

Meer recentelijk heeft de Amerikaanse Trustee haar zorgen geuit en gepleit voor een eerlijkere verdeling onder de schuldeisers. Zelfs de eigen schuldeisers van FTX, waaronder Kavuri, dienden bezwaren in tegen wat volgens hen oneerlijke bepalingen zijn in het huidige plan, dat naar verluidt voorrang geeft aan aandeelhouders boven klanten.

Belangrijkste problemen

De grootste problemen zijn de brede exculpatieclausules en het ontbreken van een ‘in natura’ verdelingsoptie, die volgens crediteuren de belastingdruk zou verminderen. Zij beweren dat het afdwingen van contante uitbetalingen onnodige belastingen zou kunnen opleggen aan de ontvangers.

In navolging van deze zorgen bekritiseerde de SEC het plan, eiste de opheffing van de kwijtingsbepalingen en dreigde zich te verzetten tegen de bevestiging ervan als deze niet werd gewijzigd.

FTX is ook nog steeds in bezit van meer dan $1 miljard aan Solana tokens, waarbij aanhoudende liquidatie de waarde van Solana negatief kan beïnvloeden. Intussen, als de uitbetaling begint, zou dit kunnen leiden tot een nieuwe instroom van kapitaal in Bitcoin en altcoins, wat mogelijk een aanzienlijke impact zal hebben op hun prijzen.

Uitkomst van het plan

Naarmate de datum voor de rechtbank dichterbij komt, blijven zowel schuldeisers als marktdeelnemers gespannen, in afwachting van hoe de procedure zich zal ontvouwen en welk effect deze kunnen hebben op het bredere cryptolandschap. Als het plan wordt goedgekeurd, kan het de situatie stabiliseren of nieuwe volatiliteit veroorzaken in een toch al turbulente markt.

Uiteindelijk zal het resultaat van de herstructurering van FTX als voorbeeld dienen voor vergelijkbare gevallen in de toekomst, waarbij het complexe samenspel van juridische, financiële en regelgevende kwesties wordt benadrukt die zich voordoen in de nasleep van dergelijke grootschalige crypto-mislukkingen. Zowel crediteuren als investeerders hopen op duidelijkheid, maar de onzekerheid vertroebelt nog steeds de weg voorwaarts.

Lees meer over:
FTX

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...