Verschillende kritieke kwetsbaarheden in code Monero opgelost

Het team achter de privacymunt Monero (XMR) heeft bekend gemaakt dat er verschillende kwetsbaarheden in de code zijn opgelost. Hackers hadden bijvoorbeeld de mogelijkheid om in het bezit te komen van ‘valse’ XMR munten. Dit is in een rapport op HackerOne gepubliceerd. Volgens het platform, waar zogenoemde white hat hackers en onderzoekers bij elkaar komen om problemen in codes te vinden, was dit een kritiek issue. Gelukkig is dit allemaal op tijd in kaart gebracht en opgelost.

Kwetsbaarheden in de code

Monero is een project dat zich richt op privacy en security. Op dit moment neemt het de 14e plaats in op CoinMarketCap met een marktkapitalisatie van $1,5 miljard dollar. Het probleem is in maart overigens al uit de wereld geholpen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De onderzoekers van HackerOne omschreven een van de problemen als volgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Door een block, dat speciaal aan jou wordt toegekend dat nog in de ‘daemon verification’ zit, te minen, kan de hacker een transactie creëren. Deze transactie bevat dan een bepaalde hoeveelheid XMR die door de kwaadwillende partij wordt verstuurd. Deze optie zou kunnen worden uitgebuit om geld te stelen van bijvoorbeeld cryptobeurzen.[/penci_blockquote]

Dit was overigens niet het enige probleem dat de onderzoekers aankaartten. In totaal zijn er in het onderzoek maar liefst negen kwetsbaarheden aangekaart. Vijf van deze kwetsbaarheden gingen over DoS aanvallen, waarvan er een als kritiek is gemarkeerd. Het zou er namelijk voor kunnen zorgen dat er geheugen naar (onbetrouwbare) personen binnen het netwerk lekt. Dit geheugen zou gevoelig materiaal kunnen bevatten (zoals cryptografische of andere soortgelijke privégegevens). Dit probleem is ook opgelost.

CryptoNote

Een ander probleem werd opgemerkt door Andrey Sabelnikov. De oorzaak van dit probleem ligt bij CryptoNote en niet zo zeer bij Monero zelf. Dit is een applicatie-layer die wordt gebruikt om de privacy binnen te transacties te waarborgen. De bad actors in het netwerk van Monero zouden andere nodes kunnen uitschakelen door in één keer heel veel data uit de blockchain van ze op te vragen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Als je een grote blockchain hebt (met een lange geschiedenis in het logboek, zoals Monero dat heeft, dan kun je een ‘protocol request’ aanvragen. Dit zou zomaar kunnen oplopen tot honderdduizenden blocks”[/penci_blockquote]

Sabelnikov waarschuwt andere projecten die gebruik maken van CryptoNote voor soortgelijke bugs. Onder andere Bytcoin, Dash en AEON maken gebruik van deze technologie. Overigens is het goed om te vermelden dat dit allemaal ‘proof-of-concept’ kwetsbaarheden zijn. Dit betekent dus niet dat er per se misbruik van is gemaakt.

Lees meer over:
bughackmoneroprivacyXMR

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Lees meer