“Met deze 5 cryptomunten kom je de cryptowinter wel door”
De voortdurende cryptowinter is een uitgelezen mogelijkheid om bewierookte projecten tegen het licht te houden. Welke cryptomunten zijn het in de cryptowinter waard om in de gaten te houden en zelfs in te stappen of een positie erin te vergroten? We zetten een aantal altcoins voor de cryptobelegger op een rij.
Cryptowinter
De gemiddelde cryptobelegger likt zijn wonden na rampjaar 2018. Een groot deel van de opgebouwde marktwaarde is in één jaar nagenoeg verdampt. Zoals iemand onlangs gekscherend zei: de beste belegging in 2018 was de stablecoin Tether en als je ergens níet in wil beleggen is het stablecoin. De meer avontuurlijke belegger met wat spaargeld op de bank weet ook: zodra de bodem is bereikt is bereikt in een markt is het een interessant moment om in te stappen en mee te liften op de volgende hypegolf. Niemand wéét echter wanneer de bodem is bereikt en wat de cryptomarkt gaat doen.
Netscape of Google?
Ook weten we niet wie de overlevenden gaan zijn van deze ontluikende industrie. Wie is de Netscape en wie wordt de Google? Of moet de Google in blockchain nog geboren worden? Welke projecten gaan een doorbraak forceren op het gebied van adoptie, schaalbaarheid, transactiesnelheid en consensus? Wat is hun activiteit op Github? Welke nieuwe use cases en partnerships laten ze zien en wat houden deze projecten feitelijk in? Een proefballonetje of een daadwerkelijke integratie van technologie in een bestaand bedrijfsproces?
"5 cryptomunten om in de gaten te houden"
Invest in Blockchain komt met de volgende vijf altcoins, die het goed kunnen gaan doen in 2019. Een mooi lijstje naar ons idee, vandaar de aandacht waard.
1. OmiseGO (OMG)
OmiseGO bouwt een gedecentraliseerd platform om betalingen mogelijk te maken en is vooral gericht op landen waar geen betrouwbaar bancair systeem bestaat, te beginnen met Zuidoost Azië. Ze zijn feitelijk een clearing house voor cryptocurrencies naar fiat geld. Hun architectuur omvat een uitgebreid scala aan producten en diensten: een wallet, oracles en een decentrale exchange ('dex'). De troef in handen is de zogenaamde Plasma-architectuur, waar ook (Ignis Plasma). Een offchain oplossing die een platform schaalbaarder en minder afhankelijk van het hoofdnetwerk. Met Plasma zijn in theorie miljoenen transacties per seconde mogelijk. Als project is OMG minder van de schijnwerpers en werken ze kalm en koel als een ijverige mierenkolonie aan hun oplossing. Afgelopen zomer spraken we bij met managing director Vansa Chatikavanij over de ontwikkelingen en plannen bij OMG.
2. Golem (GNT)
Golem (GNT) was één van de meest populaire ICO's van de afgelopen twee jaar. Het idee is simpel: verhuur je overschot aan CPU capaciteit aan andere mensen. Zo bouw je een gedecentraliseerd netwerk van computerkracht die ingezet kan worden bedrijven en organisaties als decentrale tegenhanger van een Amazon en Microsoft. Cloud computing is een miljardenindustrie en met de komst van machine learning, AI en gaming wordt deze industrie alleen maar groter. Potentiële toepassingen voor Golem zijn bijvoorbeeld te vinden in machine learning, financiële marktanalyses, neurowetenschappen en kaartsimulaties. En wie weet kan het als supercomputer een vuistje gaan vormen tegen machtige concerns.
3. Bat Attention Token (BAT)
Basic Attention Token (BAT) wil de efficiency van online advertising verbeteren door een nieuw platform te creëren voor uitgevers, adverteerders en gebruikers. Feitelijk krijgen gebruikers meer zeggenschap over hun data en krijgen ze daarvoor betaald in BAT tokens. Zo geeft BAT ook de mogelijkheid om via de Brave browser (een aanrader) BAT tokens te verdienen. Maar je kunt ze ook uitgeven aan websites die je wil belonen voor hun content. Het project wordt geleid door Brendan Eich, een onder IT’ers bekende naam. Zo is hij o.a. het brein achter Mozilla Firefox en Javascript. Dit is dan ook één van de redenen dat menig crypto-investeerder hoge verwachtingen heeft bij het project; als er iemand is met de juiste competenties, visie en connecties om dit klaar te spelen dan moet dat wel Brendan Eich zijn.
Lees de column van Herman Nekkers en zijn ervaring met de Brave browser: “Veelbelovende Brave-browser heeft nog de nodige kinderziektes”
4. IOTA (MIOTA)
IOTA is geen blockchaintechnologie, maar maakt gebruik van een zogeheten Tangle als ruggengraat. Om een transactie binnen het netwerk te valideren, moet je eerst twee andere transacties op het netwerk valideren. Op deze manier worden elkaars transacties goedgekeurd. Een van de voordelen is dat bij IOTA geen sprake is van mining en een hoog stroomverbruik, wat het interessant kan maken voor kleinere transacties en Internet of Things-toepassingen. Vooral in de automotive industrie is men aan het testen met IOTA (zie onderstaande infographic van Volkswagen). In Nederland is bijvoorbeeld energiebedrijf Enexis aan het piloten met IOTA om transacties bij laadpalen te verwerken. Criticasters wijzen er op dat IOTA qua consensus en governance te centraal is geregeld met coördinatoren die transacties goedkeuren en een stichting die boven de community hangt en de besluiten neemt. Ook was er gerommel bij de IOTA Foundation, maar die interne veenbrand is . We spraken dit jaar met de Nederlander Dave de Fijter, developer advocate bij het Duitse IOTA.
5. Stratis (STRAT)
Stratis heeft het bitcoinprotocol en consensus algoritme compleet herschreven maar dan in de ‘normale’ programmeertaal C#, uitgesproken als CSharp. Dis de zogenaamde nStratis protocol. Stratis heeft ook een cloudservice waarbij haar blockchain de hoster is: Cloud Stratis. Het doel en idee van Stratis is: een gereedschapskist van tools te bieden waar de gemiddelde ontwikkelaar laagdrempelig en zo snel mogelijk zélf een eigen blockchain mee kan ontwikkelen. Tijdens de Blockchain Expo in de Amsterdam RAI afgelopen zomer spraken we met CTO Dan Gershony. Dan was onder meer ontwikkelaar voor bedrijven als Microsoft, Fujitsu, SolidSoft en Blinkbox. Hij noemt Stratis een “slapende reus”
Lees ook: 5 cryptomunten om te ‘hodlen’ in 2020: bitcoin (BTC), ethereum (ETH), Ripple (XRP), Litecoin (LTC) en Stellar (XLM).
Bron: Invest in Blockchain
Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten geschiedt op eigen risico. De auteur heeft cryptocurrencies in bezit, maar op moment van publicatie niet de bovenstaande cryptocurrencies.