Putin (Rusland) flirt met blockchain, bitcoin en crypto, Universa sluit deals

De afgelopen dagen heeft er in St. Petersburg een enorm evenement plaatsgevonden. De SPIEF, het St. Petersburg International Economic Forum, is in de afgelopen jaren dé plek geweest om grote zakelijke deals te sluiten. Dit jaar zijn er ook weer veel interessante lezingen geweest, waarin de visie en toekomst van Rusland aan bod kwamen.

De link met blockchain lijkt in de digitale transitie een belangrijke schakel te zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Rusland en China

De Chinese president Xi was ook aanwezig in Rusland. Hij sprak op het evenement met Vladimir Putin over de handelsrelaties tussen China en Rusland. Het staatsbezoek van Xi aan Rusland stond in het teken van een samenwerking om de politieke en economische vijandigheid vanuit Amerika te bespreken.

Verder waren ook de president van Bulgarije, Armenië en Slowakije aanwezig.

Putin sprak in zijn speech onder andere over de (nodige) verandering van het financiële systeem, de wens voor een basisinkomen voor de hele wereld en de One Road, One Belt handelsroute. Hij gaf ook aan dat het mondiale economische model in een economische crisis aan het raken is.

Stuk voor stuk aspecten waar blockchain (en stiekem ook bitcoin) zomaar een oplossing voor zou kunnen zijn.

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author=""]“I believe the main reason is that the globalization model which was put forth at the end of the 20th century is less and less relevant to the emerging new economic reality,”[/penci_blockquote]

Een ander aspect dat Putin aandraagt is het 'onbeperkte economische egoïsme' dat moet stoppen. Hiermee refereert hij natuurlijk aan de handelsoorlog met Amerika en de macht die op de US Dollar wordt uitgeoefend.

Wederom: stiekem is bitcoin hier een goede oplossing voor. Maar Putin impliceert niet dat Rusland op dit moment iets moet doen met de grootste cryptomunt

Hierbij komt wél een nationale (transparante en bilaterale) stablecoin om de hoek kijken. Zal de langverwachte cryptoroeble dan toch gaan komen? Enkele maanden geleden werd ook bekend dat Putin vaart wil zetten achter de regelgeving voor cryptomunten als bitcoin. Vanaf 1 juli zal hier meer duidelijkheid over komen.

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author="Vladimir Putin"]

"Having become the global reserve currency, [the US dollar] has today turned into a tool for the issuing country to put pressure on the rest of the world"[/penci_blockquote]

Miljarden aan deals

Tijdens de SPIEF zijn er dit jaar maar liefst 650 overeenstemmingen gesloten. De totale waarde van deze contracten komt neer op 3,1 biljoen Russische roebels, wat gelijk staat aan het gigantische bedrag van 47 miljard euro.

Een van deze deals is gesloten is tussen blockchain startup Universa en de Ugra Foundation. Het betreft een samenwerking voor de regio Khanty-Mansi Autonomous Okrug (KMAO), een autonoom district in Rusland met zo'n anderhalf miljoen inwoners.

Universa Blockchain en Ugra

De samenwerking met Ugra is gericht op het starten van projecten die onderdeel zijn van de nieuwe Digital Economy, waar tijdens het forum veel aandacht naar uit ging. Het autonome gebied worden gebuikt voor pilots voor intellectual digital technologies and services.

Dit houdt in dat blockchain wordt ingezet voor de uitwisseling van informatie en de communicatie van de overheid met de Russische autoriteiten.

De Universa Blockchain wordt ingezet om de besteding van de begrotingen transparant te maken en ze te beveiligen tegen misbruik. Alle subsidies en investeringen van de overheid aan de verschillende projecten, gaan door de blockchain beheerd worden.

Het platform zal de lopende uitgaven en de balans van de fondsen onder het project volgen en automatische rapporten genereren. Hierdoor wordt de transparantie van investeringen gewaarborgd, wat de regio aantrekkelijker zal maken voor beleggers.

Verder wordt er ook een communicatieplatform ontwikkeld waarop de spelers in de toerisme-industrie in KMAO bij elkaar worden gebracht in één digitaal ecosysteem.

Vervoersbedrijven, leveranciers, ondernemingen, investeerders, et cetera: alles komt samen onder één decentraal dak. Dit nieuws zorgde voor een prijsstijging van bijna 50% voor de token van Universa (UTNP).

Tokenizeren van goederen

Ugra staat bekend om gas- en olievelden en de export van veel andere goederen. Ook hier lijkt Universa een slag te slaan op het gebied van het tokenizeren van olie en gas. Er gaan veel geruchten rond dat er een samenwerking zou zijn met Gazprom.

De oliegigant sloot enkele maanden geleden namelijk ook al een deal met de KMAO. Eerder spraken we al met de CEO van Universa over het tokenizeren van de goederen zoals olie, gas, hout en suiker.

Bron: SputnikNews, Medium en GazpromNeft

Lees meer over:
olieRusland