Wat is BNB token?

BNB is de token die is ontwikkeld door de beroemde cryptobeurs Binance. Traders die deze cryptomunt gebruiken op Binance kunnen profiteren van voordelen, zoals lagere transactiekosten. In korte tijd is BNB uitgegroeid tot een van de meest waardevolle cryptomunten op de markt. In deze gids vind je alle informatie over de werking van BNB token, de oprichting ervan en welke andere aspecten belangrijk zijn om als trader te weten.

Belangrijkste aspecten van BNB token

  • BNB is ontwikkeld door de crypto exchange Binance en is overal verkrijgbaar.
  • Aanvankelijk werd BNB gelanceerd op de blockchain van Ethereum, maar inmiddels functioneert het op de eigen BNB Chain.
  • De koers van BNB bereikte op 10 mei 2021 een historisch hoogtepunt van $650,93, terwijl de munt oorspronkelijk voor slechts $0,09 op de markt verscheen.
  • Zowel positieve als negatieve ontwikkelingen bij de Binance-beurs beïnvloeden de koers van de BNB token.

BNB prijs statistieken

Hoe werkt BNB?

BNB is een decentrale cryptomunt die zowel op de Binance exchange gebruikt kan worden als het onderwerp van speculatie is onder traders. Het betreft een Layer-1 cryptomunt, wat inhoudt dat deze op een eigen blockchain functioneert en volledig door eigen technologie wordt ondersteund.

De blockchain van Binance maakt gebruik van Delegated Proof-of-Stake en Proof-of-Authority. Dit betekent dat gebruikers hun BNB kunnen inzetten om het netwerk te steunen, terwijl validators en candidates binnen het netwerk ervoor zorgen dat er nieuwe blokken aan de Binance blockchain worden toegevoegd.

Validators en stakers ontvangen een deel van de transactiekosten als beloning. Deze kosten worden betaald door iedereen die BNB-transacties verricht.

bnb smart chain

Bovendien faciliteert de blockchain het gebruik van smart contracts, waardoor ontwikkelaars tokens binnen deze blockchain kunnen creëren en nieuwe functies zoals NFT’s kunnen implementeren.

Er bestaan in totaal 200 miljoen BNB-tokens, waarvan er 100 miljoen beschikbaar zijn gesteld tijdens de ICO in 2017. Extra tokens worden uitgegeven op basis van het handelsvolume in BNB. Ook vindt er tokenverbranding plaats, waarover je later in deze gids meer kunt lezen.

De geschiedenis van Binance Coin (BNB)

De cryptomunt is oorspronkelijk ontwikkeld op de Ethereum-blockchain volgens de ERC-20 standaard. Later ontwikkelde de exchange een eigen blockchain, de BNB Chain (voorheen Binance Smart Chain), om gebruikers van Binance meer mogelijkheden te bieden. Zelfs de BNB token is naar deze nieuwe blockchain overgezet

Changpeng Zhao, een prominente figuur in de cryptowereld en oprichter van Binance, bekend onder zijn initialen CZ, ontwikkelde BNB. De ICO van BNB token vond plaats in 2017, waarbij de 200 miljoen beschikbare munten als volgt werden verdeeld:

  • Ontwikkelaars: 40% (80 miljoen BNB)
  • Angel investors: 10% (20 miljoen BNB)
  • Publieke verkoop: 50% (100 miljoen BNB)

Tijdens de publieke verkoop werd de munt aangeboden tegen een prijs van $0,15 per token, waarmee Binance een totaal van $15 miljoen ophaalde. Hoewel de koers van de munt in de eerste maanden iets daalde, begon daarna de klim naar ongekende hoogten.

Zo bereikte het in januari 2018 al een koers van meer dan $20 en steeg het tijdens de bullmarkt in 2021 naar het eerder genoemde hoogtepunt van $650. In 2023 ondervond de koers van BNB zwaardere tijden vanwege problemen rondom Binance.

De directe verbinding tussen de exchange en de cryptomunt zorgde ervoor dat de rechtszaak die de SEC tegen Binance aanspande, leidde tot een daling in de koers.

Het burnen van BNB

Bij de lancering van BNB is de belofte gemaakt om 100 miljoen van de totale voorraad tokens te vernietigen. Dit betekent dat uiteindelijk slechts 50% van alle tokens overblijft, met als doel schaarste te creëren.

Deze strategie is bedoeld om een betere balans tussen vraag en aanbod te bewerkstelligen, wat op lange termijn de koers van BNB zou moeten doen stijgen. Op het moment van schrijven zijn er nog bijna 150 miljoen BNB tokens in omloop, waarvan er dus nog een aanzienlijk aantal vernietigd zal worden.

Bij het burnen worden cryptomunten naar een specifieke wallet gestuurd die onbereikbaar is, waardoor deze munten permanent uit de circulatie worden gehaald en niet meer beschikbaar zijn voor traders.

De voor- en nadelen van BNB Coin

Voordelen

  • Profiteer van kortingen: Door BNB te gebruiken bij Binance ontvang je kortingen op jouw trades bij de Binance exchange
  • Verdien crypto met staking: Zet de BNB coins vast voor staking om zo een vast passief inkomen te verdienen over jouw crypto.
  • Grootste exchange ter wereld: BNB hoort bij ’s werelds grootste exchange, wat de cryptomunt ook de nodige stabiliteit biedt
  • Auto-burn functie: BNB gebruikt een auto-burn systeem om zijn totale voorraad te reduceren.

Nadelen

  • Volatiliteit: De BNB coin heeft een dusdanige link met de Binance exchange dat alle problemen bij deze exchange groot effect op de koers hebben.
  • Centralisatie: Gecentraliseerde controle kan risico met zich brengen als het platform te maken krijgt met regelgevingsproblemen.

De toekomst van BNB

De toekomst van BNB voorspellen blijft een complexe uitdaging door de vele interne en externe factoren die invloed hebben op de cryptomarkt. Bovendien is de koers van deze munt sterk verbonden met de prestaties van de bijbehorende beurs.

Indien Binance geen verdere juridische obstakels ondervindt, zoals in voorgaande jaren het geval was, kan BNB verder groeien. De voortdurende vermindering van het aantal munten door verbranding en de hierdoor veroorzaakte schaarste kunnen de koers significant doen stijgen.

Externe evenementen kunnen ook impact hebben op de koers van BNB. Zo kan de Bitcoin halvering in april 2024 de gehele markt een impuls geven. Door de directe koppeling van BNB aan het handelsvolume op Binance zou de munt hier optimaal van kunnen profiteren.

Hoe koop je BNB?

Ondanks wat de naam wellicht suggereert, is BNB breed beschikbaar. Alle grote beurzen bieden deze cryptomunt aan, aangezien deze al jaren tot de top 10 van meest waardevolle cryptocurrencies behoort.

Toch is Binance zelf de meest voor de hand liggende plek om BNB aan te schaffen, vanwege het hoge handelsvolume van de munt daar en de directe toegang tot de voordelen die het gebruik van BNB met zich meebrengt. Helaas kan Binance niet in Nederland actief zijn, omdat het niet geregistreerd staat bij De Nederlandsche Bank.

Dus als je BNB wilt kopen, moet je naar elke cryptobeurs gaan die legaal in Nederland actief is. Enkele voorbeelden zijn: Coinbase, OKX of eToro. Om in deze beurzen te beleggen moet je een account aanmaken en geld storten, of geld versturen vanaf een bestaande digitale portemonnee

 

BNB samengevat

BNB behoort al jaren tot de top 10 van cryptomunten met de hoogste marktwaarde en heeft, ondanks problemen bij de exchange Binance, zijn koers weten te handhaven. Hierdoor geldt BNB als een stabiele investering, waarmee je bovendien kunt profiteren van voordelen bij het handelen op Binance.

De munt is verkrijgbaar via Binance of andere gerenommeerde exchanges. Het enige wat je nodig hebt, is een geverifieerd account. Vervolgens kun je ervoor kiezen om geld te storten of andere cryptomunten in te wisselen voor BNB.

Veelgestelde vragen over BNB

Wat is BNB

Wat gaat BNB doen?

Hoe kun je BNB kopen?

Kun je BNB staken?

Is Binance legaal in Nederland?

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...