Hoe Koop en Bewaar Je Veilig Cryptocurrencies?

crypto kopen en bewaren

Het kopen en bewaren van crypto is niet ingewikkeld, maar kan uitdagend zijn als je nieuw bent in de wereld van digitale munten. In tegenstelling tot conventioneel geld kun je crypto niet bij een bank onderbrengen; je moet zelf zorgen voor een veilige online opslag van je bezittingen.

In dit artikel ontdek je hoe je cryptocurrencies koopt en welke opslagmethoden er bestaan. We bespreken ook de opties en mogelijkheden van verschillende soorten crypto wallets:

 • Fysieke cold wallet: een hardware apparaat waarop je jouw crypto veilig bewaart.
 • Hot wallet: een online wallet die handig is voor snelle transacties en trading.
 • Paper wallet: een methode om crypto ‘op papier’ te bewaren, wat omslachtig maar veilig is.

Hoe bewaar je cryptocurrency?

Voordat je crypto aanschaft, is het cruciaal om te beslissen hoe je deze wilt bewaren, aangezien ze niet op een bankrekening of in een oude sok passen. Er zijn verschillende methoden om crypto te bewaren, elk met eigen voor- en nadelen.

Cryptocurrency bewaren

Ongeacht of het gaat om een kleine investering of om miljoenentransacties, cryptocurrency wordt altijd bewaard in een crypto wallet. Dit kan een apparaat of programma zijn dat jouw crypto-investeringen, publieke en private sleutels veilig opslaat. Er zijn diverse soorten crypto wallets met verschillende functionaliteiten. De belangrijkste keuze hierin is tussen cold en hot storage.

Cold storage betekent dat je jouw crypto offline opslaat, bijvoorbeeld op een speciaal daarvoor ontworpen hardware-apparaat. Dit is vooral geschikt voor het langdurig en veilig bewaren van grote hoeveelheden crypto. Een nadeel is dat het niet snel mogelijk is om te handelen op de beurs.

Hot storage verwijst naar het online bewaren van crypto-investeringen. De meeste mensen gebruiken een hot wallet, veelal aangeboden door exchanges, maar er zijn ook private partijen die wallets aanbieden. Een hot wallet is vergelijkbaar met een online bankrekening: je kunt er snel mee kopen en verkopen. Het risico bij hot wallets is echter dat je account of de aanbieder gehackt kan worden. Digitale beveiliging is daarom essentieel om dit te voorkomen.

Stappenplan om crypto te bewaren op een exchange

De meeste investeerders kopen crypto via een digitale exchange en slaan deze vervolgens op in de hot wallet van die exchange. Hoe gaat dit in zijn werk?

Crypto bewaren op een exchange

 1. Stap 1: Maak een account aan

  Kies een digitale exchange waarop crypto wordt verhandeld en maak een account aan. Door een account aan te maken, creëer je automatisch ook een hot wallet.

 2. Stap 2: Stort geld in je hot wallet

  Voordat je crypto kunt kopen, moet je eerst geld op je account storten. Dit kan bij veel exchanges gemakkelijk en snel met betaalmethoden zoals iDEAL, PayPal, VISA en MasterCard.

 3. Stap 3: Koop een cryptomunt

  Nu is het tijd om te investeren. Zoek op de exchange naar de crypto investering die jij op het oog hebt (wil je bijvoorbeeld Bitcoin kopen of een kleine crypto met potentie?), vul in hoeveel je wilt kopen en druk op ‘buy’. Jouw euro’s worden dan automatisch omgezet in cryptomunten en opgeslagen in de hot wallet van de exchange.

 4. Stap 4: Investeer en trade

  Volg de koers van jouw investeringen, koop en verkoop op strategische momenten en zoek naar interessante kansen. Alle aankopen die je doet via dezelfde exchange worden opgeslagen in de hot wallet van de exchange. Dit is ideaal voor beginnende traders.

Beste cryptocurrency exchanges

Welke cryptocurrency exchange het beste is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en verwachtingen. Elke exchange heeft zijn eigen kenmerken en handelsopties, zonder dat de ene per definitie beter is dan de andere. Vijf exchanges die je zou kunnen overwegen zijn Coinbase, YouHodler, KuCoin, OKX en eToro.

Coinbase

Dit is de grootste crypto exchange van de Verenigde Staten, opgericht in 2012 door Brian Armstrong, voormalig ontwikkelaar bij Airbnb. Coinbase biedt een breed scala aan investeringsopties en is sinds september 2022 legaal actief in Nederland. Een opvallend feit: Coinbase heeft geen fysiek hoofdkantoor; iedereen werkt vanuit huis.

YouHodler

YouHodler is een online exchange met een eigen crypto wallet, gericht op lange termijn investeringen. Deze exchange maakt het mogelijk om te handelen met hefboomwerking, wat grote winsten kan opleveren. YouHodler heeft ook zogenaamde ‘Yield Accounts’, een soort crypto-spaarrekeningen met een hoog rendement.

KuCoin

Deze wereldwijd bekende exchange is gevestigd op de Seychellen en valt op door zijn enorme aanbod: honderden verschillende cryptocurrencies en diverse handelsopties, waaronder futures en margin trading. Na een hack in 2020 heeft KuCoin extra maatregelen genomen om de veiligheid te verhogen.

OKX

OKX, oorspronkelijk uit Hong Kong, is actief bezig met haar uitbreiding in Europa sinds de opening van een kantoor in Frankrijk. Met meer dan 20 miljoen gebruikers wereldwijd, ligt de nadruk op veiligheid: geld in wallets is verzekerd en er wordt stevig geïnvesteerd in accountbeveiliging.

eToro

eToro, een online exchange uit Israël, positioneert zich als een sociaal platform waarop traders met elkaar in contact kunnen komen en strategieën kunnen kopiëren. Het bedrijf is actief in meer dan 140 landen en heeft kantoren in Europa, Australië, de VS en China.

Cryptocurrency opslaan in een cold storage

Als je crypto koopt via een exchange, hoef je deze niet per se op te slaan in de hot wallet van de exchange. Je kunt ervoor kiezen om je investeringen veilig op te slaan in een cold storage. Hoe doe je dat?

Crypto bewaren in een cold storage

 1. Stap 1: Koop cold storage hardware

  Voor het offline bewaren van crypto heb je een cold storage device nodig, een stukje hardware waarop je de tokens kunt opslaan. Dit zijn vaak apparaten met een USB-aansluiting of Bluetooth-mogelijkheden, soms zo klein als een USB-stick.

 2. Stap 2: Download de bijbehorende software

  In sommige gevallen is het nodig om extra software op je computer te installeren om de cold wallet met je computer te koppelen. Volg de instructies van de wallet provider om je cold wallet in te stellen.

 3. Stap 3: Onthoud je wachtwoord en seed Phrase

  Tijdens het instellen van je wallet kun je een wachtwoord instellen. Daarnaast ontvang je een willekeurige seed phrase, die je kunt gebruiken als je je wachtwoord vergeet. Schrijf deze phrase goed op; het fungeert als een soort kluissleutel. Deel je seed phrase met niemand! Als iemand anders jouw seed phrase heeft, kan diegene toegang krijgen tot je crypto.

 4. Stap 4: Stuur tokens naar je cold wallet

  Verzend de tokens van je hot wallet naar je cold wallet. Zodra ze zijn overgezet, kun je de cold wallet loskoppelen. Je crypto is nu veilig opgeslagen.

Beste fysieke wallets

Wat betreft fysieke wallets zijn Trezor en Ledger momenteel de marktleiders. Het is aan te raden om deze producten altijd rechtstreeks bij de leverancier aan te schaffen. Zo ben je verzekerd dat er niet met de systemen geknoeid is.

Model

Type opslag

Aanschafkosten

Toegang tot exchange

Trezor Model T

Cold

€179

Ja

Ledger Nano X

Cold

€149

Ja

Cryptocurrency opslaan in een hot wallet

Naast de hot wallets die online exchanges aanbieden, bestaan er ook onafhankelijke hot wallets. Het voordeel van deze wallets is dat ze vaak een breed scala aan cryptomunten ondersteunen, in tegenstelling tot wallets van exchanges, die meestal alleen tokens ondersteunen die op de betreffende exchange verhandelbaar zijn.

Crypto opslaan in een hot wallet

 1. Stap 1: Meld je aan bij een hot wallet

  Download de app of browserextensie van de hot wallet die jou interesseert en maak een account aan. Kies een sterk wachtwoord en schrijf dit ergens op.

 2. Stap 2: Verifieer je account

  Voor het aanmaken van je wallet zal je worden gevraagd om je persoonsgegevens te verifiëren. Dit proces duurt meestal niet langer dan 10 minuten.

 3. Stap 3: Stuur crypto naar jouw wallet

  Bij het instellen van je crypto wallet ontvang je van de aanbieder een walletadres. Dit adres is vergelijkbaar met een bankrekeningnummer. Door hier geld naartoe te sturen, bijvoorbeeld van de exchange waar je crypto hebt gekocht, verschijnt het bedrag in je hot wallet.

 4. Stap 4: Stuur tokens naar je cold wallet

  Verzend de tokens vanuit je hot wallet naar je cold wallet. Zodra ze in de cold wallet verschijnen, kun je deze loskoppelen. Je crypto is nu veilig opgeslagen.

Beste hot wallets

Als je kiest voor een non-custodial hot wallet, oftewel een online wallet die niet aan een exchange is gekoppeld, beheer je zelf de private keys. Dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor het beheer volledig bij jou ligt.

MetaMask

MetaMask is een van de grootste aanbieders van non-custodial hot wallets. Het programma is gratis te downloaden en te gebruiken in Chromium-browsers, zoals Google Chrome en Firefox. MetaMask is geschikt voor het opslaan van alle ERC20 tokens. Vanwege de transparantie, decentralisatie en het open-source karakter is MetaMask populair onder veel crypto-gebruikers.

Coinbase Wallet

Naast de exchange wallet, die eerder in dit artikel genoemd werd, biedt Coinbase ook een non-custodial wallet aan. Deze wallet biedt meer mogelijkheden, zoals het opslaan van aangekochte NFT’s en crypto die niet op de exchange verhandeld wordt. Als beheerder van de Coinbase wallet heb je zelf de controle over de private keys. Hierdoor zijn jouw investeringen beschermd, zelfs als de exchange gehackt wordt of failliet gaat.

Cryptocurrency opslaan in een paper wallet

Een derde mogelijkheid voor het opslaan van crypto is de paper wallet. Dit is een wallet waarbij de private key op papier wordt afgedrukt. Met deze private key kun je vervolgens online toegang krijgen tot de wallet. Het is mogelijk om een speciale printer aan te schaffen die offline een paper wallet genereert. Voor de meeste investeerders is een online gegenereerde paper wallet echter veilig genoeg.

Crypto opslaan in een paper wallet

 1. Stap 1: Bezoek een Paper Wallet generator website

  Ga naar een website die paper wallets genereert. Tip: zorg ervoor dat je computer volledig virusvrij is voordat je aan dit proces begint.

 2. Stap 2: Genereer een adres

  Genereer één of meerdere walletadressen op de website.

 3. Stap 3: Print je paper wallet

  Na het genereren van je paper wallet is het de bedoeling dat je de informatie over deze wallet afdrukt. De website slaat de private keys niet op. Print je paper wallet uit en bewaar deze zorgvuldig.

 4. Stap 4: Stuur tokens naar je paper wallet

  Verzend de tokens naar de publieke sleutels van de wallet. Je kunt altijd extra tokens naar de paper wallet sturen. Om de paper wallet weer te gebruiken, heb je de uitgeprinte private keys nodig.

Wat heb je nodig om een cryptocurrency account te openen?

Het openen van een cryptocurrency-account is tegenwoordig niet meer exclusief voor tech-experts en DeFi-enthousiastelingen. Elke volwassene kan gemakkelijk en snel starten met cryptohandel. Elke exchange zal echter om identiteitsverificatie vragen aan de hand van een paspoort of ID-kaart, als onderdeel van de internationale regelgeving tegen witwassen. Ook moet je een geldig adres opgeven.

Als je je wilt aanmelden bij een exchange, is het essentieel om te verifiëren dat je te maken hebt met een betrouwbare partij. Let daarom op de volgende punten:

 • Ziet de website er betrouwbaar en professioneel uit?
 • Komt de naam van de exchange overeen met de URL?
 • Wie beheert de exchange?

Zorg dat je de basisprincipes van crypto begrijpt voordat je begint met deze risicovolle investeringen. Verdiep je goed in de materie voordat je tokens aanschaft en wees alert op scams. Bepaal ook, voordat je crypto koopt, in welk type wallet je deze wilt opslaan.

De basisprincipes: Dit moet je weten

Crypto kun je kopen via een exchange: een online applicatie of website waar je in ruil voor geld (of andere crypto) cryptomunten kunt aanschaffen. Exchanges zijn er in gecentraliseerde en gedecentraliseerde vormen. Wanneer je crypto op een exchange koopt, wordt deze gestort in de bijbehorende hot wallet van die exchange.

Een hot wallet is een online opslag voor crypto. De meeste gebruikers bewaren hun crypto in de wallet van de exchange. Je kunt er echter ook voor kiezen om je crypto op te slaan in een externe non-custodial hot wallet. Dit is vooral handig als je tokens wilt bewaren die niet door de exchange worden ondersteund.

Als je van plan bent je crypto voor langere tijd te bewaren, kun je ervoor kiezen om de tokens in een cold wallet op te slaan. Een cold wallet is een offline opslagmethode, bijvoorbeeld een hardware device. Je tokens zijn dan niet online toegankelijk: dit is zeer veilig, maar maakt actief handelen lastiger. Een paper wallet is een andere vorm van cold storage, waarbij je, afgezien van een printer, geen hardware nodig hebt.

Houd rekening met de risico’s

Elke methode om crypto op te slaan heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de risico’s variëren per opslagmethode. Het is niet zo dat de ene methode per definitie veiliger is dan de andere, en het is belangrijk te onthouden dat geen enkele opslagmethode honderd procent veilig is.

Opslaan van crypto op een exchange wordt vaak gezien als de gemakkelijkste methode. Na aankoop staan de tokens automatisch in deze hot wallet. Echter, bij een hack van de exchange kun je je tokens verliezen. Ook bestaat het risico dat de exchange failliet gaat en je crypto meesleurt, aangezien je niet zelf de private key beheert die toegang geeft tot de wallet.

Hot wallets die niet aan een exchange zijn gekoppeld, lopen ook risico op hacks bij de centrale provider, hoewel ze over het algemeen veiliger zijn dan exchange wallets. Indien je per ongeluk malware installeert of als je laptop wordt gehackt, kunnen criminelen toegang krijgen tot je wallet.

Cold storage is zeer veilig tegen hackers, maar heeft andere nadelen. Zo kun je je geld kwijtraken als je het opslagapparaat verliest of als het wordt gestolen. Ook kun je bij een brand of overstroming de toegang tot je tokens verliezen.
Paper wallets zijn een vorm van cold storage, maar ook hier kleven risico’s aan. Je kunt de geprinte documenten kwijtraken, ze kunnen worden gestolen of zelfs heimelijk worden overgeschreven. Daarnaast loop je het risico de toegang tot je paper wallets te verliezen bij bijvoorbeeld brand of waterschade.

Conclusie

Crypto kopen is niet complex, maar het is wel belangrijk om vooraf goed na te denken over hoe je jouw investeringen gaat bewaren. Er zijn verschillende bewaarmethoden, die grofweg te verdelen zijn in online opslag (hot storage) en offline opslag (cold storage).

Hot storage wallets, aangeboden door exchanges, zijn de meest gebruikte vorm van online opslag. De crypto in deze wallets is gemakkelijk toegankelijk en eenvoudig te verhandelen. Met non-custodial hot wallets kun je tokens van verschillende exchanges samenvoegen, maar het risico op hacks is een nadeel.

Offline opslag, of cold storage, is minder vatbaar voor hacks. Het probleem met zowel hardware cold storage als paper wallets is echter dat ze kapot kunnen gaan of kwijt kunnen raken. In dat geval heb je geen toegang meer tot je bezittingen.

Veelgestelde vragen over cryptocurrency bewaren

Kun je cryptocurrency offline bewaren?

Wat is de beste manier om crypto te bewaren?

Wat is de beste crypto wallet?