Wat is Cardano (ADA)?

Wat is Cardano

Cardano (ADA) is een cryptocurrency en blockchainplatform dat in 2017 werd gelanceerd door Charles Hoskinson. Dit netwerk maakt gebruik van een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme, een efficiënter alternatief voor het Proof-of-Work (PoW) systeem waarvan Bitcoin gebruikmaakt.

Dankzij PoS kan Cardano als netwerk blijven groeien onder leiding van degenen die hun ADA hebben ingezet. ADA, de ticker voor Cardano, is vernoemd naar Augusta Ada King, beschouwd als ’s werelds eerste computerprogrammeur. ADA kan worden verkregen als beloning binnen de Cardano blockchain of aangekocht worden op cryptocurrencybeurzen.

Belangrijkste punten

 • Cardano is een blockchainnetwerk dat in 2017 werd gelanceerd door Charles Hoskinson.
 • Het platform van Cardano is geschikt voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en het gebruik van slimme contracten.
 • Cardano maakt gebruik van een Proof-of-Stake (PoS) consensusmechanisme, en de bijbehorende cryptocurrency staat bekend onder de afkorting ‘ADA’.

ADA prijs statistieken

De geschiedenis van Cardano

Cardano werd vanaf 2015 ontwikkeld door Charles Hoskinson, medeoprichter van Ethereum, en in 2017 gelanceerd als een netwerk met functies die vergelijkbaar zijn met die van Ethereum, maar dan als alternatief daarvoor. Net als Ethereum ondersteunt Cardano slimme contracten (scripts met code) en gedecentraliseerde applicaties (dApps), met als doel een gedecentraliseerd ecosysteem te bieden voor ontwikkelaars.

De blockchain positioneert zichzelf als een ‘verbeterde’ versie van Ethereum en beschrijft zichzelf als een platform van de derde generatie, in tegenstelling tot Ethereum, dat als een platform van de tweede generatie wordt beschouwd. Naast het dienen als een gedecentraliseerd platform voor ontwikkelaars, streeft Cardano er ook naar financiële diensten aan te bieden aan mensen die geen toegang hebben tot traditionele bankdiensten.

Smart Contracts

Smart contracts zijn scripts die processen kunnen automatiseren aan de hand van code, waardoor je als ontwikkelaar of gebruiker minder zelf hoeft te regelen. Je kunt smart contracts bijvoorbeeld gebruiken om automatisch te betalen wanneer er aan bepaalde eisen wordt voldaan.

Smart contracts zijn scripts die processen automatiseren met behulp van code, waardoor ontwikkelaars of gebruikers minder zelf hoeven te organiseren. Smart contracts kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om automatische betalingen te verrichten zodra aan specifieke voorwaarden is voldaan.

Deze smarts contracts vormen een cruciaal onderdeel van het Cardano-ecosysteem en bieden ontwikkelaars onbeperkte mogelijkheden. In 2021 werd een belangrijke update doorgevoerd die het mogelijk maakte om slimme contracten te gebruiken en Non-Fungible Tokens (NFT’s) te creëren op de Cardano-blockchain.

Hoe werkt het staken van Cardano?

Doordat Cardano het Proof-of-Stake mechanisme hanteert, is het mogelijk om via staking nieuwe blokken in de blockchain te genereren. Hoe meer ADA er in een node gestoken wordt, des te sneller kunnen nieuwe blokken worden gegenereerd, een proces dat vergemakkelijkt wordt wanneer meerdere investeerders hieraan bijdragen.

Investeerders die ervoor kiezen om hun ADA te staken, zetten hun tokens tijdelijk vast in een stakingpool, waardoor deze tokens niet verkocht of verhandeld kunnen worden. Door dit te doen, verdienen investeerders extra ADA als beloning voor het bijdragen aan de efficiëntie van het netwerk.

Gebruikers kunnen ervoor kiezen om zelf een stakingpool op te zetten of deel te nemen aan een bestaande pool om nieuwe blokken te genereren en extra ADA te verdienen.

Cardano (ADA)

Stakingpools zijn gespecialiseerde nodes die ingezet worden voor het verifiëren van transacties op het netwerk. Als netwerkgebruiker kun je je eigen pool creëren of je aansluiten bij een bestaande pool. Als beheerder van een pool kun je besluiten om je pool openbaar te maken of privé te houden, om zo alle beloningen zelf te ontvangen.

Voor het opzetten van een eigen stakingpool zijn de nodige vaardigheden vereist, zoals het huren van een server, het onderhouden van de pool, het uitvoeren van administratieve taken, het beheren van de pool-sleutel en het monitoren van de node. Voor gewone investeerders is deelnemen aan de stakingpool van iemand anders daarom vaak aantrekkelijker.

De beste Cardano stakingpools zijn te vinden via websites als ADApools.org, Cardanoscan.io, Pool.pm, Poolstats.org, of Pooltool.io. Enkele goede opties voor wallets om in Cardano te staken zijn Yoroi, Exodus, of de wallet van Binance.

Lees verder: Wat is staking en wat zijn de beste staking coins?

Cardano vs. Bitcoin

Er bestaan verschillende verschillen tussen Cardano en Bitcoin. Zo is Bitcoin ontworpen als een peer-to-peer betalingssysteem, terwijl Cardano fungeert als een gedecentraliseerd ecosysteem voor ontwikkelaars. Waar BTC hoofdzakelijk wordt ingezet voor betalingen en als waardeopslag, biedt ADA mogelijkheden voor het creëren van tokens en applicaties op de Cardano blockchain.

Cardano gebruikt Ouroboros, de eerste implementatie van Proof-of-Stake, met als doel efficiënter te zijn dan het Proof-of-Work mechanisme van Bitcoin (crypto mining). Daardoor is Cardano energiezuiniger en sneller dan Bitcoin, en het vereist geen luidruchtige apparatuur om ADA te verkrijgen.

Bitcoin mining is uiterst competitief en vereist gespecialiseerde hardware die complexe berekeningen uitvoert. Daarentegen beloont het stakingsmechanisme van Cardano gebruikers voor hun deelname aan staking. Voor ADA heb je slechts een compatibele software wallet nodig, wat op zich geen extra kosten met zich meebrengt.

Lees verder: Wat is Bitcoin?

De voor- en nadelen van Cardano

Voordelen van Cardano

 • Transacties op  zowel sneller als goedkoper dan op Bitcoin en Ethereum: Dankzij het Proof-of-Stake mechanisme en de unieke structuur van Cardano, verlopen transacties op dit netwerk vlotter en tegen lagere kosten dan op de netwerken van Bitcoin en Ethereum.
 • Veel potentie in de toekomst: Het is een netwerk dat continu in ontwikkeling is, waardoor het de potentie heeft om in de toekomst nog populairder te worden. Dit kan leiden tot een waardestijging van ADA.
 • Daarnaast biedt Cardano de mogelijkheid om passief inkomen te genereren: Door ADA tokens te staken op het netwerk, kun je passief extra ADA verdienen.

Nadelen van Cardano

 • Cardano is minder populair dan Ethereum: Hoewel Cardano is opgericht door Charles Hoskinson, medeoprichter van Ethereum, geniet Ethereum een grotere populariteit dan Cardano.
 • Voor het verdienen van ADA moet je tijdelijk je crypto vastzetten: Omdat ADA werkt met Proof-of-Stake, is het mogelijk om ADA te verdienen met staking, hiervoor is het echter tijdelijk niet mogelijk om je staked ADA te verhandelen of te verkopen.
 • Cardano blijft een volatiele investering: Als cryptocurrency blijft Cardano een volatiele investering, de prijs van Cardano kan in een korte tijd veel afwijken, waardoor je kapitaal veel meer of minder waard kan worden.

De toekomst van Cardano

De toekomst van Cardano ziet er veelbelovend uit met de komst van de Voltaire-update, de volgende en laatste geplande vernieuwing. Deze update zal de aandacht richten op de gemeenschap door de inzet van smart contracts, die het mogelijk maken om te stemmen en de ’treasury’ te beheren.

Na de implementatie van de laatste update door Charles Hoskinson is het de bedoeling dat de blockchain overgedragen wordt aan de gemeenschap. Het zal dan aan deze gemeenschap zijn om het gedecentraliseerde ecosysteem te onderhouden en verder te ontwikkelen.

Hoewel een deel van Cardano’s toekomst nog ongewis is, biedt dit ADA de kans om in waarde te stijgen.

Hoe kan je Cardano kopen?

ADA, de native token van Cardano, is verkrijgbaar via zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde beurzen. Binance, ’s werelds grootste en bekendste crypto-exchange, is een van de beste platforms om Cardano aan te schaffen. Je kunt ervoor kiezen om ADA te bewaren in de hoop op waardestijgingen of om de token te staken en zodoende passief inkomen te genereren.

Bij Binance heb je de mogelijkheid om de tokens te bewaren, maar je kunt ook kiezen om ADA in een eigen wallet op te slaan voor extra veiligheid. Indien je advies nodig hebt over welke wallet te gebruiken, raadpleeg dan ons artikel over de beste crypto wallet in Nederland.

 

Cardano samengevat

Cardano is een Proof-of-Stake blockchain en een gedecentraliseerd ecosysteem dat in 2015 werd ontwikkeld door Charles Hoskinson, medeoprichter van Ethereum, en in 2017 gelanceerd. Het oorspronkelijke doel van deze blockchain was om efficiënter te functioneren dan het Proof-of-Work systeem van Bitcoin, dat mining vereist.

Hoskinson heeft als doel gesteld om Cardano volledig te decentraliseren en de blockchain uiteindelijk over te dragen aan de gemeenschap. Vanaf dat moment zal de gemeenschap bepalen wat er gebeurt met Cardano en ADA.

Aan het begin van 2024 biedt Cardano nog steeds veel groeipotentieel, en er bestaat de mogelijkheid dat Cardano in de toekomst aanzienlijk in waarde zal stijgen. Desondanks blijft ADA een volatiele cryptocurrency, en het is altijd raadzaam om zelf diepgaand onderzoek te doen naar de meest recente ontwikkelingen rondom Cardano.

Veelgestelde vragen over Cardano

Hoeveel mensen hebben Cardano?

Kan Cardano 1000 euro waard worden?

Heeft Cardano nog toekomst?

Hoe gebruik je Cardano?

  Door: Bart Klammer

  Bart is een ervaren schrijver die erg veel waarde hecht aan feiten. Met meer dan 12 jaar schrijfervaring en kennis van de cryptowereld weet hij moeilijke materie simpel over te brengen. Zijn passie voor het schrijven van content, combineert hij met zijn fascinatie in blockchain technologie. Omdat de...