Wat is een Ethereum ETF?

Wat is een Ethereum ETF

Een Ethereum Exchange-Traded Fund, kortweg een Ethereum ETF, is een beleggingsproduct dat de waarde van Ethereum volgt zonder dat je direct de cryptomunt ETH hoeft aan te houden.

Ethereum (ETH), de op één na grootste cryptomunt, vormt het eerste gedecentraliseerde platform dat ontwikkelaars in staat stelt om slimme contracten (smart contracts) en gedecentraliseerde applicaties (dApps) te gebruiken.

Voor sommige beleggers kan direct investeren in Ethereum lastig of onpraktisch zijn; een ETF biedt dan een ideale oplossing. In dit artikel ontdek je hoe een Ethereum ETF functioneert, hoe deze zich onderscheidt van een Bitcoin ETF en hoe je erin kunt beleggen.

Belangrijkste punten

 • Met een Ethereum ETF kun je de waarde van Ethereum volgen zonder zelf direct Ethereum te bezitten.
 • Het risicoprofiel van een Ethereum ETF lijkt sterk op dat van de cryptomunt zelf, gezien de volatiliteit van cryptocurrencies.
 • Een Ethereum ETF is een goede optie voor strategische handelaren die liever niet direct in de cryptomunt zelf investeren.

Hoe werken Ethereum ETF’s?

Beleggers kunnen kiezen voor Ethereum ETF’s in plaats van direct in de onderliggende cryptomunt te investeren, terwijl ze toch de waardeontwikkeling van Ethereum volgen. Een ETF wordt doorgaans aangeboden door een gereguleerde partij, zoals brokers en beurzen, waaronder Binance.

Als je interesse hebt in het investeren in een Ethereum ETF, zijn er opties zoals spot ETF’s en futures ETF’s, elk met hun eigen voor- en nadelen. In beide situaties investeer je niet rechtstreeks in de cryptomunt zelf.

Spot Ethereum ETF

Bij een spot Ethereum ETF houden de exchange of broker Ethereum aan, waardoor beleggers via de ETF de actuele waarde van Ethereum direct kunnen volgen. Het voordeel van een spot Ethereum ETF is de mogelijkheid om de huidige waarde van Ethereum nauwkeurig te monitoren.

Een nadeel is dat je deze ETF’s alleen kunt handelen gedurende de openingstijden van de markt, in tegenstelling tot de cryptomunt zelf, die 24/7 verhandelbaar is.

Futures Ethereum ETF

Een futures Ethereum ETF bestaat uit contracten die door brokers en exchanges worden aangeschaft en aan hun gebruikers worden aangeboden. Deze contracten fungeren als afspraken om de activa te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs op een toekomstige datum.

Het voordeel van een futures Ethereum ETF is dat je niet blootgesteld wordt aan dezelfde risico’s als bij directe investeringen in de cryptomunt. Aangezien de prijs bij een futures Ethereum ETF niet exact de marktprijs volgt, kan de waarde van Ethereum hoger of lager uitvallen.

Ethereum ETFs vs. Bitcoin ETF’s

Naast Ethereum ETF’s kun je ook investeren in Bitcoin ETF’s. Het belangrijkste verschil tussen beide is de specifieke cryptomunt die ze volgen. Gezien Bitcoin gezien wordt als het boegbeeld van de cryptowereld, is het waarschijnlijk dat een Bitcoin ETF populairder blijft dan een Ethereum ETF. Beleggers die minder bekend zijn met cryptocurrency zullen waarschijnlijk voornamelijk Bitcoin herkennen.

Hoe koop je Ethereum ETF’s?

Exchange-Traded Funds zijn beschikbaar bij diverse brokers en beurzen. Twijfel je over welke je moet kiezen? Bekijk dan onze lijst met de beste crypto-exchanges van Nederland of overweeg Binance, een van de grootste crypto-exchanges wereldwijd.

Door een account te openen bij een broker of exchange en hier geld op te storten, kun je dit geld vervolgens investeren in een ETF, waaronder de Ethereum ETF.

Binance Ethereum ETF

Het is echter belangrijk om te beseffen dat je momenteel alleen kunt investeren in de futures Ethereum ETF. Ten tijde van het schrijven van dit artikel wacht de spot Ethereum ETF nog op goedkeuring van de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten.

De spot Ethereum ETF zou al in mei 2024 goedgekeurd kunnen worden en kort daarna gelanceerd worden bij verschillende brokers en beurzen. Grote Amerikaanse instellingen zoals BlackRock zullen naar verwachting de eersten zijn die hun Ethereum ETF op de markt introduceren.

De voor- en nadelen van Ethereum ETF’s

Voordelen van een Ethereum ETF

 • Investeren in Ethereum zonder zelf ETH vast te houden: Met een Ethereum ETF is het mogelijk om de waarde van Ethereum bij te houden, zonder de cryptocurrency direct te kopen en vast te hoeven houden.
 • Veiliger alternatief voor Ethereum: Een Ethereum ETF is beter gereguleerd dan Ethereum zelf, hierdoor is het een minder riskante investering.
 • Geen benodigde kennis over de crypto markt: Om te begrijpen hoe de crypto markt werkt, heb je bepaalde technische kennis nodig over onder andere de blockchain. Met een investering in een Ethereum ETF, heb je deze kennis echter niet nodig om geld te verdienen wanneer Ethereum stijgt in waarde.

Nadelen van een Ethereum ETF

 • Ethereum ETF kan erg volatiel zijn: Hoewel je niet direct in Ethereum investeert, houd je met een Ethereum ETF wel de waarde bij van deze volatiele cryptocurrency. Hierdoor brengt een Ethereum ETF vergelijkbare risico’s met zich mee.
 • Mogelijke verschillen tussen de waarde van Ethereum en de ETF zelf: De waarde van de ETF die je hebt gekocht kan verschillen met de actuele waarde van Ethereum, dit verschil is nog groter wanneer je gaat voor een futures ETF in plaats van een spot ETF.
 • Onduidelijkheid over regulatie: Hoewel Ethereum ETF’s beter gereguleerd zijn, omdat ze alleen via exchanges en brokers worden aangeboden, is er veel onduidelijkheid over het maatwerk van deze regulatie. Hierdoor zou een Ethereum ETF (een deel van) zijn waarde kunnen verliezen.

De toekomst van Ethereum ETF’s

In 2023 zijn diverse Ethereum ETF’s gelanceerd, waaronder futures ETF’s van VanEck, ProShares en BitWise. We kunnen in de toekomst de introductie van een spot Ethereum ETF verwachten, mogelijk al in mei 2024, mits goedgekeurd door de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten.

Hoewel Bitcoin de leidende cryptomunt blijft, is de toekomstige populariteit van Ethereum ETF’s moeilijk te voorspellen. Gezien de voortdurende groei en verbeteringen van het Ethereum-netwerk, dat steeds sneller, goedkoper en efficiënter wordt, is het mogelijk dat Ethereum ETF’s aan populariteit winnen.

In een gunstig scenario zouden zowel Bitcoin ETF’s als Ethereum ETF’s veel interesse kunnen wekken bij investeerders, waardoor deze ETF’s een aantrekkelijk alternatief bieden voor directe investeringen in de desbetreffende cryptomunten.

Ethereum ETF Samengevat

Als je interesse hebt in het investeren in Ethereum, maar je minder risico wilt nemen of je niet wilt verdiepen in de werking van blockchain, dan kan een Ethereum ETF een uitstekende keuze zijn. Met een Ethereum ETF volg je de waarde van Ethereum zonder direct de cryptomunt aan te kopen.

Je kunt Ethereum ETF’s aanschaffen via gereguleerde brokers en beurzen, zoals Binance. Begin 2024 is het alleen mogelijk om te investeren in futures ETF’s, die speculeren op de toekomstige waarde van Ethereum. Vanaf mogelijk mei 2024 kunnen we de lancering van de eerste spot Ethereum ETF verwachten.

Hoewel investeren in een Ethereum ETF potentieel minder risicovol is dan een directe investering in Ethereum, blijft de waarde ervan gekoppeld aan de volatiele cryptomarkt. Dit betekent dat de waarde van je Ethereum ETF in korte tijd sterk kan fluctueren.

 

Veelgestelde vragen over Ethereum ETF 

Is er al een Ethereum ETF?

Hoe koop ik Ethereum ETF’s?

Zijn er andere ETF’s naast de Ethereum ETF?

Waarom zou iemand investeren in een Ethereum ETF?

Wat is het risico van een investering in Ethereum ETF’s?

  Door: Bart Klammer

  Bart is een ervaren schrijver die erg veel waarde hecht aan feiten. Met meer dan 12 jaar schrijfervaring en kennis van de cryptowereld weet hij moeilijke materie simpel over te brengen. Zijn passie voor het schrijven van content, combineert hij met zijn fascinatie in blockchain technologie. Omdat de...