Wat is Litecoin en hoe werkt LTC?

550 totale weergaven

Naast Bitcoin is Litecoin één van de oudste cryptomunten die nog altijd actief is. De cryptomunt staat al jaren in de top 20 meest waardevolle cryptomunten en houdt dit, mede dankzij de stabiele techniek, goed vol. 

In dit artikel lees je alles over Litecoin, hoe deze cryptomunt werkt en wat je met de LTC coin kan.

Wat is Litecoin (LTC)?

Litecoin (LTC) is een cryptocurrency die in 2011 gecreëerd werd als alternatief voor de Bitcoin blockchain. Het werd initieel ontwikkeld om bepaalde zorgen die ontwikkelaars hadden over Bitcoin te verhelpen. Zo vonden ze dat Bitcoin te centraal gecontroleerd werd en wilden ze het moeilijker maken voor grote mining organisaties om grote hoeveelheden macht te krijgen in de mining markt. 

Ondanks dat Litecoin in eerste instantie zelf moeite had om grote mining organisaties te weren van Litecoin mining is het nu een crypto die mineable is via een Peer 2 Peer betalingssysteem. Litecoin is origineel ontwikkeld als een veilig betaalmiddel, maar veel investeerders houden de token nu ook vast omdat ze overtuigd zijn dat het een goede investering is. 

Cryptocurrency Litecoin
Ticker Symbool LTC
Lancering 2011
Oprichter Charlie Lee
Maximum Token Voorraad 84 Miljoen
Blockchain Technologie Proof of Work
Hashing Algoritme Scrypt

LTC prijs statistieken

Live widget met daarin de huidige koers (ontwikkeling), zie ‘Wat is Bitcoin artikel’

Hoe werkt Litecoin?

Litecoin maakt net als de Bitcoin blockchain gebruik van een Proof of Work concept. De oprichter koos ervoor om dit Proof of Work vrijwel volledig over te nemen tijdens de oprichting van LTC ondanks dat het model erom bekend staat niet heel erg efficiënt te zijn. 

Om deze reden koos de oprichter er wel voor om een aantal imperfecties aan te passen bij de oprichting van het Litecoin netwerk. Allereerst deelde hij de block tijd door 4 en maakte hij er hiermee slechts 2,5 minuut van en vervolgens verhoogde hij de maximale voorraad van 4 miljoen naar 84 miljoen tokens. 

De ‘block difficulty rate’ is vergelijkbaar met Bitcoin, maar de mining setups zijn echter duurder om te ontwikkelen dan die van Bitcoin omdat het Litecoin netwerk gebruik maakt van een complexere encryptie. Waar Bitcoin werkt met SHA 256 versleutelingen maakt Litecoin gebruik van een Scrypt algoritme

Net als bij Bitcoin is de maximum voorraad van LTC gefixt. Er zullen nooit meer dan 84 miljoen tokens in de omloop zijn. Elke 2,5 minuut genereert het Litecoin netwerk een nieuwe block. De block wordt geverifieerd door de mining software. En de miner die als eerste in staat is om een block te verifiëren wordt beloond met 6,25 Litecoin. Net als bij Bitcoin neemt het aantal Litecoins dat wordt beloond aan miners over de loop van der tijd af. In augustus 2019 en augustus 2023 werden deze beloningen gehalveerd en deze afname in beloning zal plaatsvinden tot alle 84 miljoen Litecoins zijn gemined. De verwachting is dat dit in 2142 gebeurt. 

In 2017 adopteerde Litecoin SegWit als een soort testnet voor het grotere Bitcoin netwerk aangezien de techniek van Litecoin zo gelijkwaardig is. Deze test werd een succes en ook Bitcoin adopteerde SegWit daarna. SegWit of wel Segregated Witness is een verbetering van de manier waarop transacties ingedeeld worden binnen een transactie blok. SegWit helpt hierdoor fraude te voorkomen. 

De geschiedenis van Litecoin (LTC)

Litecoin wordt gezien als een van de eerste altcoins en is ontstaan uit de originele open-source code van Bitcoin. Het begon als een belangrijke concurrent van Bitcoin, maar naarmate de crypto markt drukker bezet en meer competitief werd, bleef Litecoin licht achter. 

Litecoin werd ontwikkeld als reactie op Bitcoin en de oprichter noemde het de “lite versie van Bitcoin”. Om deze reden is Litecoin erg gelijkwaardig aan Bitcoin ondanks dat het een aantal ontwikkelingen heeft doorgevoerd die het netwerk verbeteren en efficiënter maken. 

Litecoin is ontwikkeld door Charlie Lee, een afgestudeerde van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) en een oud Google engineer die in 2011 geïnteresseerd raakte in Bitcoin. Lee noemde Litecoin een ‘leuk projectje’ en probeerde vooral een fork van Bitcoin te maken. 

Litecoin vs. Bitcoin: Wat is het verschil?

Sinds de oprichting van Bitcoin zijn er honderden forks ontwikkeld op basis van de open source code van Bitcoin. Litecoin is een van deze forks en baseert zich dus op dezelfde soort blockchain technologie en verificatie methode als Bitcoin. Er zijn echter een aantal belangrijke verschillen die de twee tokens van elkaar onderscheiden. 

Encryptie

Ondanks dat Litecoin net als Bitcoin gebruik maakt van een Proof of Work model gebruiken ze verschillende soorten encryptie. Bitcoin gebruikt de zogenaamde SHA-256 terwijl Litecoin gebruik maakt van het Scrypt algoritme. 

Market Cap

Een voor de hand liggend maar belangrijk verschil om te benoemen is het verschil in market cap. Bitcoin is een stuk populairder en de vraag naar de token heeft ervoor gezorgd dat de market cap van Bitcoin gigantisch veel hoger is dan die van Litecoin. Dit zorgt er echter wel voor dat Litecoin een aantal voordelen heeft over Bitcoin zoals energie-efficiëntie en transactie snelheid. 

Distributie

Een ander belangrijk verschil tussen Bitcoin en Litecoin is het aantal totale tokens dat geproduceerd kan worden. Waar het Bitcoin netwerk nooit meer dan 21 miljoen tokens kan bevatten, kunnen er bij het Litecoin netwerk in totaal maximaal 84 miljoen tokens in omloop zijn. Op het moment van schrijven heeft Bitcoin 19,6 miljoen van de maximum 21 miljoen tokens in omloop terwijl Litecoin 74 miljoen van de maximale 84 miljoen tokens in omloop heeft. 

Transactie Snelheid

Beide tokens adverteren met directe transacties, maar er zit een significant verschil tussen de tijd die het kost om een transactie te verwerken bij Bitcoin en Litecoin. Deze tijd wordt met name beïnvloed door de tijd die het kost voor netwerk deelnemers om een transactie te bevestigen. Litecoin was ontworpen met het idee om transactie snelheid prioriteit te geven en dit is dan ook terug te zien in de transactie snelheid van het platform. 

Bitcoin heeft gemiddeld negen minuten nodig per transactie. Dit getal is echter erg afhankelijk van de drukte op het netwerk. Litecoin heeft daarentegen gemiddeld slechts twee en een halve minuut nodig om een transactie te verwerken. 

Belangrijkste verschillen tussen Bitcoin en Litecoin

Bitcoin Litecoin
Lancering 2009 2011
Maximum Voorraad 21 miljoen 84 miljoen
Hashing Algoritme SHA-256 Scrypt
Transactie Snelheid 19 minuten 2,5 minuten
Blocks per Halvering 210.000 840.000

Litecoin vs. Ethereum: Welke crypto is beter?

Het belangrijkste verschil tussen Litecoin en Ethereum is dat Litecoin met name is ontwikkeld voor Peer 2 Peer betalingen. Ethereum is daarentegen opgezet om uitgebreidere transacties zoals leningen mogelijk te maken en is zelfs in staat om software applicaties te ondersteunen. 

Market cap

Waar Ethereum de op een na grootste crypto is van de wereld heeft Litecoin een lagere market cap en slechts een 20e plek in de ranglijst van CoinMarketCap. Dat betekent dat het Ethereum netwerk altijd drukker is en daardoor bijvoorbeeld ook vaak duurder is om via dit netwerk transacties uit te voeren. 

Blockchain technologie

Waar Litecoin gebruik maakt van het Proof of Work model, hetzelfde model waar ook Bitcoin gebruik van maakt, maakt Ethereum gebruik van een Proof of Stake model. Ethereum begon initieel met een Proof of Work concept, maar is later overgestapt naar het Proof of Stake model vanwege efficiënte en energie voordelen. 

Netwerk kosten

Het Ethereum netwerk staat erom bekend relatief duur te zijn. Transactie kosten kunnen al snel richting de $20 stijgen binnen het Ethereum netwerk. Litecoin is aan de andere kant een van de goedkoopste cryptos om te gebruiken. 

Belangrijkste verschillen tussen Ethereum en Litecoin

Ethereum Litecoin
Lancering 2015 2011
Maximum Voorraad Geen harde limiet 84 miljoen
Blockchain Technologie Proof of Stake Proof of Work
Transactie Snelheid 7,5 minuten 2,5 minuten

De voor- en nadelen van Litecoin

Voordelen

  • Staat van dienst: Litecoin werd al in 2011 gelanceerd en is daarmee een van de oudste cryptocurrencies op de markt. Ethereum werd bijvoorbeeld pas gelanceerd in 2015. Doordat Litecoin al zo lang in de markt is, is het in staat geweest om te bewijzen dat zijn systeem betrouwbaar is bij een groot aantal gebruikers. 
  • Significante adoptie: Litecoin heeft zichzelf gepositioneerd als een leider op het gebied van betalingen. Blockchain is ontwikkeld om een service te runnen zonder een controlerende autoriteit, maar voor veel cryptos blijft het moeilijk om dit in de praktijk toe te passen. Litecoin heeft echter bewezen dit te kunnen en was zelfs onderdeel van meer dan 42,5 miljoen transacties in 2021 en hiermee kan het mogelijk een van de beste cryptomunten zijn voor de langere termijn.
  • Differentiatie van Bitcoin: De ontwikkelaar van Litecoin heeft de crypto ontwikkeld op basis van de open source code van Bitcoin, maar paste een aantal aanpassingen toe om het efficiënter te maken. Hierdoor kan Litecoin 4 keer zo snel transacties goedkeuren als Bitcoin. Daarnaast is de token voorraad van Litecoin ook groter, iets wat gebruikers kan stimuleren om de token uit te geven. 

Nadelen

  • Volatiliteit: Ondanks dat Litecoin ontwikkeld is als vorm van betaling ondervindt het nog altijd een stuk meer koers bewegingen dat originele valuta’s zoals de euro of de dollar. Deze koers volatiliteit kan een invloed hebben op de bruikbaarheid van Litecoin voor alledaagse betalingen.
  • Competitie: Sinds de creatie van Litecoin zijn er duizenden nieuwe cryptos ontwikkeld. Hieronder vallen stablecoins die meerdere mechanismes hebben toegevoegd om volatiliteit tegen te gaan. Gebruikers kunnen mogelijk meer vertrouwen hebben om deze stablecoins te gebruiken als betaalmiddel aangezien ze meer voorspelbaar zijn.
  • Risico’s van gehele sector: Ook als Litecoin een van de grote winnaars wordt van de crypto ruimte betekent het niet dat het direct wereldwijde adoptie ondervindt. Sommige mensen zijn overtuigd dat blockchain technologie de huidige spelers in de financiële markt gaat vervangen, maar dit is ver van zeker. Op het moment dat blockchain technologie niet zijn volledige potentieel behaalt dan gaat Litecoin dat ook niet doen.

De toekomst van Litecoin

Het is moeilijk om te bepalen hoe investeerders, traders, crypto fans en overheden omgaan met Litecoin in de toekomst. Cryptocurrencies worden steeds nauwlettender in de gaten gehouden door overheden en de markt blijft erg volatiel. 

Litecoin heeft nog altijd een market cap van boven de $5 miljard en doordat het net als Bitcoin halveringen doorvoert ontstaan er nieuwe stimulansen voor een groei. Waar Bitcoin in 2024 een halvering doorvoert heeft Litecoin dit in 2023 gedaan. Dit betekent dat Litecoin rond augustus 2027 weer een nieuwe halvering door gaat voeren die een significante invloed op de koers kan  gaan hebben. 

Hoe kan je Litecoin kopen?

Omdat Litecoin een behoorlijk bekende token is die al jaren mee gaat, is het op vrijwel elke betrouwbare exchange te koop. Als je op zoek bent naar een betrouwbare plek om Litecoin en andere cryptos aan te schaffen is Coinbase een erg goede optie. Het is natuurlijk belangrijk om altijd eerst je eigen onderzoek te doen voordat je besluit te investeren in cryptocurrencies.

Naast dat je Litecoin simpel kan kopen op crypto exchanges ben je ook in staat om je aan te sluiten bij een van de grote mining organisaties die Litecoin minet. Op deze manier kan je een prima rendement behalen, maar moet je wel een serieuze investering maken. Je ben op sommige exchanges ook in staat om Litecoin te staken, maar omdat het geen Proof of Stake netwerk is zijn deze percentages verwaarloosbaar. 

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Litecoin Samengevat

Bitcoin is de originele en meest populaire crypto van de wereld en ontwikkeld in 2011 door Charlie Lee. Litecoin is een fork van de open source code van Bitcoin en maakt gebruik van hetzelfde Proof of Work concept. Het doel was echter om een aantal tekortkomingen van Bitcoin op te lossen en hierin is het geslaagd op bijvoorbeeld het gebied van transactie snelheid en transactie kosten. 

Litecoin is ontwikkeld als een gedecentraliseerde betalingsmethode waarbij geen derde partij zoals een bank nodig is. Net als bij Bitcoin zijn er echter steeds meer investeerders die de token vasthouden om winsten te realiseren door waarde vermeerdering. Met het Scrypt algoritme voor encryptie zijn gebruikers nog beter beveiligd dan op het Bitcoin platform. Litecoin is te vinden op de meest grote exchanges en voor de Nederlandse investeerders is Coinbase waarschijnlijk de beste optie om Litecoin te kopen.  

Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.

Veelgestelde vragen over Litecoin

Wat is de Beste Litecoin Wallet?

Hoe kun je Litecoin minen?

Hoeveel Litecoins zijn er?

Wat is de huidige Litecoin koers?

Is investeren in de Litecoin Koers een goed idee?

Door: Joren Verdoes

Met meer dan 10 jaar ervaring in de cryptowereld is Joren Verdoes een echte crypto-veteraan te noemen. Zijn kennis binnen de techwereld gaat ruim 15 jaar terug. Joren heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een ware expert binnen het vakgebied en kan moeilijke materie simpel en helder overbrenge...