Wat is Tron (TRX)?
TRON is een op blockchain gebaseerd gedecentraliseerd digitaal platform met zijn eigen digitale valuta genaamd Tronix of TRX. Het werd opgericht in 2017 door de TRON Foundation, een non-profit organisatie in Singapore, en heeft als doel om een wereldwijd entertainmentsysteem te zijn voor het delen van digitale content.
De initiële focus lag vooral op Azië, maar ze zijn uiteindelijk toch wereldwijd gegaan. In augustus 2023 waren er zo’n 180 miljoen actieve accounts op het platform. Justin Sun, de huidige CEO, was voorheen CEO van BitTorrent, het programma dat het delen van bestanden gemakkelijker maakt. BitTorrent werd in 2018 overgenomen door de TRON Foundation.
Belangrijkste punten
- TRON is een op blockchain gebaseerd digitaal platform voornamelijk entertainment applicaties host.
- Het heeft zijn eigen cryptocurrency, genaamd Tronix of TRX.
- TRX staat op de 10e plaats van cryptocurrencies qua marktkapitalisatie.
TRX prijs statistieken
Hoe werkt TRON?
TRON gebruikt de eigenschappen van blockchain en peer-to-peer (P2P) netwerk technologie om de tussenpersoon, een soort van makelaar, te omzeilen zodat content creators hun werk direct aan de eindklant kunnen verkopen. Om apps te creëren op het TRON platform, wordt er gebruik gemaakt van de Solidity programmeertaal.
Op het netwerk wordt gebruikt gemaakt van Tronix of TRX als cryptocurrency. Hiermee kunnen gebruikers content creators betalen om toegang te krijgen tot hun applicaties. Content creators hoeven geen transactiekosten te betalen aan TRON. TRX transacties zijn sowieso compleet gratis op het platform.
Tronix of TRX kunnen worden opgeslagen in desktop, mobiele of hardware wallets.
De voor- en nadelen van Tron
Voordelen van Tron
- Tron ontwikkelt een gedecentraliseerd entertainmentplatform waar gebruikers content kunnen creëren en hieraan kunnen verdienen, zonder tussenpersonen.
- Het platform richt zich op diverse vormen van media, zoals videostreaming, sociale netwerken, en meer.
- De blockchain van Tron ondersteunt een breed scala aan toepassingen. Het platform is in staat om meer dan 2.000 transacties per seconde te verwerken.
- Tron geniet populariteit onder zowel investeerders als gebruikers, en heeft samenwerkingen met gerenommeerde merken zoals Samsung.
Nadelen van Tron
- TRON heeft stevige concurrentie van andere blockchain netwerken, zoals Cardano, EOS en Polkadot.
- TRON bevindt zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling, met ambitieuze plannen voor uitbreiding in de komende jaren.
- De koers van TRON staat erom bekend sterk te reageren op (negatief) nieuws met betrekking tot Bitcoin.
- Sommigen beschouwen TRON als gecentraliseerd, aangezien ongeveer 50% van alle TRX tokens in 10 wallets worden bewaard.
Tron en Ethereum
Het Tron netwerk wordt vaak vergeleken met het Ethereum platform en maakt gebruik van vergelijkbare basiscomponenten, zoals gedecentraliseerde applicaties (dApps), smart contracts en tokens. Sterker nog, het wordt vaak bekritiseerd omdat TRON deze basisprincipes leent in plaats van zelf te ontwikkelen, wat ze “te ver vinden gaan”.
Er zijn tekenen dat Tronix en Ethereum concurrenten worden op het gebied van cryptocurrency trading. Zo was er al ruim $108 miljoen USDC (USD Coin, een crypto gekoppeld aan de Amerikaanse dollar) in omloop op TRON, in minder dan een maand nadat de ondersteuning ervoor was gelanceerd.
“Dat kan een teken zijn dat crypto traders zich steeds meer wenden tot blockchains die goedkopere transactiekosten bieden met hogere snelheid dat wat Ethereum kan bieden,” meldde Coindesk hierover in juli 2021.
De potentie van Tron
TRON is gecreëerd om de media-industrie uit te dagen, inclusief giganten zoals Netflix en Amazon. Met zijn slogan “Decentralize the Web” heeft het als doel om de tussenpersoon over te slaan, zodat content creators direct aan de eindklant kunnen verkopen.
Om dit te kunnen bereiken kocht de TRON Foundation in 2018 het peer-to-peer platform BitTorrent. Sindsdien heeft TRON onder andere de BitTorrent Token (BTT) gelanceerd, die is ontworpen om het protocol uit te breiden en het gebruik ervan te stimuleren.
Verder wil het team dat TRON het meest flexibele blockchain platform wordt dat smart contracts kan uitvoeren. Om die reden is de TRON Virtual Machine (TVM), waar ontwikkelaars dApps op TRON kunnen bouwen, compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM). Er zijn plannen om in de toekomst compatibiliteit met andere virtuele machines toe te voegen.
TRON maakt ook vorderingen op het gebied van DeFi met het JUST Network, een afsplitsing van TRON met daarin een pakket aan financiële projecten.
Er zit dus nog veel aan te komen bij TRON, dit zou er voor kunnen zorgen dat de waarde van TRON nog behoorlijk kan gaan stijgen.
Hoe koop je TRX coin?
TRX, de native token van TRON, is verkrijgbaar bij zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde beurzen. Binance is de grootste en bekendste crypto exchange, en is een van de beste platforms om TRON te kopen. Je kunt ervoor kiezen om TRX te kopen en bijhouden in de hoop dat de koers flink gaat stijgen of om de token te staken en daarmee een mooi passief rendement te verdienen.
Bij Binance heb je de mogelijkheid om de tokens te bewaren, maar je kunt ook kiezen om je TRX tokens in een eigen wallet op te slaan. Als je op zoek bent naar advies over welke wallet je het beste kunt gebruiken, lees dan vooral eens ons artikel over de beste crypto wallet in Nederland.
Let op: Cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering.
TRON Samengevat
TRON staat in de top 10 van cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie en is een van de meest gebruikte blockchains. Op bijna elke ranglijst zie je de naam van TRON voorbijkomen in de top.
De focus op de entertainmentsector zorgt voor een unieke niche bij hun blockchain projecten. De overname van BitTorrent kan daarbij van cruciaal belang zijn. Bovendien staat het team van TRON bekend als sterke ontwikkelaars, wat in hun voordeel kan werken.
Daarnaast is het feit dat je TRX kunt staken is ook een voordeel, om een passief inkomen te verdienen.