Bitcoin 101: 6 meest bekende Bitcoin mythes

Bitcoin leeft nu al een behoorlijke poos, maar er blijven mythes rond de koning van de cryptocurrencies. We zetten een aantal mythes op een rij rondom de grootste cryptomunt én blockchaintechnologie.

Crypto 101: 6 bekendste Bitcoin-mythes

1. Bitcoin & Blockchain zijn hetzelfde

Nee, dat is zeker niet waar. Het is vrij makkelijk te begrijpen waarom deze twee termen met elkaar worden verward. Bitcoin is een cryptocurrency die zowel elektronisch wordt gecreëerd als elektronisch wordt bewaard. Blockchain is op te vatten als een platform voor cryptocurrencies. Simpel verwoord: zonder blockchain bestaat de grootste cryptocurrency niet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Digitale of virtuele valuta zijn ongereguleerd. Transacties worden in principe opgeslagen en overgedragen door gebruik te maken van een gedistribueerd grootboek op een peer-to-peer netwerk. Niemand ‘bezit’ deze valuta, het biedt een mate van anonimiteit, snelheid en geen administratieve rompslomp. Blockchain is de technologie, waarop de transactieregistratie wordt onderhouden. Betalen is één van toepassingen van bitcoin, net zoals een oppotmiddel. Blockchain is te gebruiken door élke industrie, instelling en elk individu.

2. Bitcoin verbruikt alle energie van de wereld

Dit is iets dat door een aantal mediakanalen is verspreid om de bitcoinprijs te manipuleren. Zeker, mining verbruikt veel energie. Duizenden specifieke hardware gebruiken enorme hoeveelheden stroom om nieuwe coins te maken. De reden voor het energieverbruik is niet omdat het netwerk dit vereist, maar vanwege de prijsstijging. Om complexe puzzels op te lossen, concurreren nodes die software gebruiken tegen elkaar. De computer die de puzzel oplost, krijgt bitcoins toegekend. En naarmate de prijzen stijgen, zijn er meer computers geïnstalleerd die meer rekenkracht nodig hebben om te minen.

3. Bitcoin-transacties zijn anoniem

Van anonimiteit is er sprake, maar 100% privé is het niet. Elke keer dat je een transactie maakt, wordt het adres voor altijd opgeslagen in de blockchain. Als iemand je adres aan je identiteit koppelt, dan kan elke transactie aan je worden gekoppeld. Wat maakt bitcoin anoniem? Omdat iedereen op élk moment een willekeurig bitcoin-adres kan aanmaken zonder informatie te verstrekken. En zonder dat er een transactie aan een identiteit is gekoppeld en de gegevens naar willekeurige nodes worden verzonden.

Als iemand echter meerdere nodes met elkaar verbindt, kunnen de verzamelde gegevens de identiteit van de herkomst van de transactie onthullen.

4. Bitcoin is een Ponzi-schema

Een Ponzi-schema is een vorm van fraude die investeerders terugbetaalt met geld van latere investeerders in plaats van met geld uit winst. Omdat het een peer-to-peer, open-source valuta is, is er geen centrale entiteit die zo’n schema kan leiden.

5. Niemand zal nieuwe blokken generen na de laatste bitcoin is gemined.

Als een aantal van 21 miljoen bitcoins is bereikt, zijn geen nieuwe coins meer mogelijk. Het netwerk moet nog wel worden beveiligd. De stimulans voor miners kan afnemen, maar het genereren van nieuwe blokken is belangrijk om het netwerk gedistribueerde grootboek van transacties aan te bieden.

6. 40 procent van alle bitcoins worden beheerd door 1.000 mensen

Naar verluidt zou 40 procent van Bitcoins in handen is van slechts 1.000 mensen. Dit is pure speculatie. Wat we wel zeker weten, is dat er momenteel meer dan 24 miljoen Bitcoin-wallets zijn. Echter, een persoon kan honderden wallets hebben. De twee wallet die de meeste Bitcoins bevatten, zijn geïdentificeerd als de cold wallets van Bitfinex en Bittrex.

Meer over bitcoin lezen?